Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Temmuz 2015 Pazar

Redirected (2014)

Director / Yönetmen:
Emilis Velyvis

Screenplay / Senaryo:
Jonas Banys
Emilis Velyvis

Cast / Kadro:
Vinnie Jones
Scot Williams
Gil Darnell
Oliver Jackson
Antony Strachan
Andrius Ziurauskas
Vytatutas Sapranauskas
Artur Smolyaninov
Vita Siauciunaite
                                                                    Monika Vaiciulyte
                                                                    Daniel – John Williams
                                                                    Daniel Nehme
                                                                    Daniel Bowker
                                                                    Andrew McHale
                                                                    Aurimas Meliesius

Subject / Konu:
Bir domuzu parçalamak üzere olan 3 adam, ekiplerindeki 4. kişiyi değiştirmeyi kabul ederek yapacakları işin sonunda değerli bir yüzüğü ele geçirmeyi kabul ederler.
Evlilik teklifi yapmaya hazırlanan Michael, doğum gününde evine giren adamlar tarafından kaçırılır. Bu 3 adam, aslında arkadaşları Ben, Tim ve John’dur. Michael’a belli etmeden onu da yaptıkları işe dahil ederler. Bir striptiz kulübünü basıp kumar oynamakta olan belalı kişileri soyarlar ve Pole’ün yüzüğünü de alıp kaçarlar. Hedefleri Malezya’ya kaçmak olan çete, Michael’ın büyük tepkisiyle karşılaşır.
Pole, soygunu yapanların peşine düşer düşmez güvenlik kamerasında Michael’ın görüntülerine ulaşır. Pole’ün adamları tarafından evi basılan Michael, kaçmayı başarıp havaalanına gider ve arkadaşlarını yakalar. Ancak onlar tarafından bayıltılır. Ayıldığında kendisini Litvanya’da bir otel odasında bulur. Çünkü İzlanda’daki volkan patlaması ve kül bulutları yüzünden çoğu uçuş iptal edilmiş ya da başka ülkelere iniş yapılmak zorunda kalmıştır ve Malezya uçağı da Litvanya’ya inmiştir.
Pole, Litvanya’da olduklarını haber aldığı çeteyi yakalamak için harekete geçer. John, barda tanıştığı kadın tarafından kandırılıp yakalanır. Otel odasında bulduğu paralarla İngiltere’ye dönmeye çalışan Michael, kendisini yakalamaya çalışan adamlardan kurtulmayı başarsa da, paraları ve telefonunu kaptırır. Adamlardan genç olanı, yaşlı olanını öldürüp paraları ve telefonu alıp kaçar. Çaresiz otele dönen Michael, odada Pole ve adamlarını karşısında bulur.  Michael konuşturulmaya çalışılırken otele gelen polisler tarafından götürülür.
Polis merkezinde derdini anlatmaya çalışan Michael, paraları kendisinden çalan kişinin bir polis olduğunu görür ve ifade verip kaçar. Ancak kaçarken kendisine araba çarpar.
John, kilitli tutulduğu yere gelen bir peder ve fahişeden yararlanarak koluna bağlı radyatörle çıplak şekilde kurtulmayı başarır. Çok geçmeden kendisini tutsak eden kadınla karşılaşır ve çöken binada mahsur kalırlar.
Kendisine çarpanlar tarafından gömülmek üzere olan Michael ayılıp kurtulur ve paraları çalan polisin peşine düşer. Tam paraları ve telefonunu ele geçirmişken yakalanır ve öldürülmeye götürülür.
Ben ve Tim, sarhoş oldukları gecenin sabahında kendilerini bir köyde belalı bir adam olan Staska’nın evinde bulurlar. Silahla kovalanırlar. İnsan kaçakçılığı yapan Staska’nın aracını alıp kaçarlar. Araç bozulunca kasada gizlenen Afrikalı mültecileri fark ederler. Yürüyerek ulaştıkları barda yanlış anlaşılma sonucunda kendilerini bir kavganın içinde bulurlar. Kavga barın dışına sıçradığında ise peşlerindeki Staska ve adamlarıyla karşılaşırlar.
Michael’ı öldürmeye götüren adamlar, Pole ve adamları tarafından öldürülür. Ben ve Tim, Staska ve adamları tarafından Afrikalı mültecilerin nerede olduğu konusunda sorgulanırlar. John mahsur kaldığı yerden kurtulsa da, benzinci de Pole’le karşılaşır ve kaçmaya çalışır. Ancak yakalanır. Michael’ın telefonu çalar ve Pole cevaplar. Arayan Ben’dir ve insan kaçakçısından kurtulmak için para istemektedir. Pole ise Ben’den yüzüğünü getirmesini ister ve John ile Michael’ı kollarından vurur.
Staska’nın düğünü yapılırken Pole ve adamları gelir. Staska Afrikalılar ve parasının peşindeyken, Pole ise yüzüğünü istemektedir. Önce silahlı çatışma, sonrada yumruk yumruğa kavga çıkar. 4 kafadar bir su birikintisine atlayıp peşlerindeki adamlardan kurtulsalar da, karaya çıktıklarında karşılarında bir tank bulurlar ve teslim olmaları istenir. Çünkü Rusya sınırları içine girmişlerdir.

Comment / Yorum:
2006 yılında çektiği “Zero. Alyvine Lietuva” ve 2010 yılında çektiği “Zero 2” ile beğeni kazanan Litvanyalı yönetmen Emilis Velyvis’in 3. uzun metrajlı filmi “Redirected” ile yine mizah, şiddet ve macerayı harmanlamayı başardı. Velyvis, filmin senaryosunu Jonas Banys’le birlikte yazdı. Filmde ağırlıklı olarak İngilizce ve Litvanya dili kullanıldı. Filmde ayrıca Lehçe ve Rusça da kullanıldı.
Filmin çekimleri İngiltere’nin Londra, Litvanya’nın Kaunas ve Vilnius şehirlerinde gerçekleştirildi. Filmin bütçesi yaklaşık 2.700.000 dolar. Filmin sadece Litvanya’daki hasılatı ise 1.800.000 dolar. Filmin oyuncu kadrosun, İngiliz ve Litvanyalı oyunculardan oluşturuldu. Önemli rollerden birini Vinnie Jones üstlendi.
Redirected, şiddet sahneleri ve yoğun argo kullanımı nedeniyle yalnızca türden hoşlananların beğenebileceği bir yapım. Senaryo, daha incelikli olabilirmiş. Yine de filmin akıcılığı ve sürükleyiciliği üst düzey. Hatta zaman zaman Tarantino ve Guy Ritchie filmlerinin tadını alıyorsunuz.

Imdb note: 6.9                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder