Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

28 Temmuz 2015 Salı

Simindis Kundzuli / Corn Island / Mısır Adası (2014)

Director / Yönetmen:
George Ovashvili

Screenplay / Senaryo:
Nugzar Shataidze
George Ovashvili
Roelof Jan Minneboo

Cast / Kadro:
İlyas Salman
Mariam Buturishvili
Irakli Samushia
Tamer Levent
Merab Kakalia
Temur Goginava
Zaal Alania
Tariel Zurabishvili

Subject / Konu:
Enguri Nehri her yıl şiddetli bahar yağmurlarının etkisiyle Kafkaslar’dan taş ve toprak parçalarını Karadeniz’e sürükler. Bu taş ve toprak parçaları minik adacıklar meydana getirir. Bu adacıklar nehir nedeniyle toprakları çamura dönen köylüler için bir nimete dönüşür. Aileler doğa şartları el verdiğinde bu adacıklarda mısır yetiştirirler.
Yaşlı adam, kayığıyla yeni adacığa gelir. Toprağı inceler. Adacığa torunuyla gidip gelip bir kulübe inşa eder. Toprağa da mısır eker. Adacık iki ülke sınırı arasında olduğu için zaman zaman askeri zodyaklar adacığın yakınından geçer. Genç kız, askerlerin ilgisini çekmeye başlar.
Yaşlı adam, uzayan mısırların arasında yaralanmış bir asker bulur. Askerle ilgilenir ve onu iyileştirir. Ancak asker ve torunu yakınlaşmaya başlayınca rahatsızlık duyar.  
Yaralı askeri arayan düşmanları adacığa gelirler. Yaşlı adam, gizlenen askeri ele vermez. Asker bir daha ortalarda görünmez.
Şiddetli bir yağmur sonrası adacık sular altında kalmaya başlar. Dede ve torun kurtarabildikleri kadar mısırı kayıklarına yükleyip batan adacıktan ayrılmaya hazırlanırlar. Ancak yaşlı adam düşer ve kayığı yakalayamaz. Yıkılan kulübeyle birlikte sulara karışır.

Comment / Yorum:
Gürcü yönetmen George Ovashvili’nin 4 yıllık süreçte çektiği “Simindis Kundzuli / Corn Island / Mısır Adası”, yaklaşık 1.500.000 euroya mal oldu. Filmdeki adacık için bir göle yapılan yapay ada yapıldı. Filmin çekimleri Gürcistan’da yapıldı. Filmin en güzel sürprizi ise başrolünü usta aktör İlyas Salman’ın üstlenmesi oldu. Filmde İlyas Salman’ın torununu oynayan Mariam Buturishvili ise rol için başvuran 5.000 Gürcü kız arasından seçildi.
Film, az diyalog kullanılmasına rağmen oldukça akıcı. Görüntü yönetimi de filmin bir diğer dikkat çeken tarafı. Uzun süredir Türk sinemasında verimli şekilde kullanılamayan daha doğrusu hak ettiği fırsatlar verilmeyen İlyas Salman, tam anlamıyla döktürmüş ve ben buradayım mesajı veriyor. Birçok festivalde yer alan film, katıldığı festivallerde 22 ödül ve 9 adaylık kazandı. 87. Akademi Ödülleri için Gürcistan’ın “Yabancı Dilde En İyi Yabancı Film” Oscar adayı olarak gösterildi. Son 9 film arasına kalmayı başarsa da, son 5 film arasına kalmayı başaramadı. Simindis Kundzuli, hikayesi, oyunculukları ve görsel kalitesi ile izlenmeye değer bir film.

Imdb note: 8                               My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder