Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Temmuz 2015 Pazartesi

Jurassic World (2015)

Director / Yönetmen:
Colin Trevorrow

Screenplay / Senaryo:
Rick Jaffa
Amanda Silver
Colin Trevorrow
Derek Connolly

Story / Hikaye:
Rick Jaffa
Amanda Silver

Cast / Kadro:
Chris Pratt
Bryce Dallas Howard
Irrfan Khan
                                                             Vincent D’Onofrio
                                                             Ty Simpkins
                                                             Nick Robinson
                                                             Jake Johnson
                                                             Omar Sy
                                                             BD Wong
                                                             Judy Greer
                                                             Laureen Lapkus
                                                             Brian Tee
                                                             Katie McGrath
                                                             Andy Buckley
                                                             Eric Edelstein
                                                             Courtney James Clark
                                                             Colby Boothman
                                                             Jimmy Fallon
                                                             Colin Trevorrow

Subject / Konu:
Zach ve kardeşi Gray, 1 haftalığına Isla Nubar’da bulunan Jurasic World’ü görmek için Costa Rica’ya uçarlar. Zach ve Gray’le ilgilenecek kişi teyzeleri Claire’dir.
Claire, sponsorlara Jurassic World’de bulunan dinozorların hayvanat bahçesindeki diğer hayvanlardan farksız göründüğünü ve insanların daha vahşi türler görmek istediklerini anlatır ve genetik olarak değiştirilerek yaratılmış Indominus Rex’i tanıtır.
Jurassic World’ün sahibi Masrani, yeni ve tehlikeli dinozorunun kontrolü için Claire’den dinozor eğitimcisi Owen’ı tesislere çağırmasını ister. Claire ve Owen daha önce çıkmışlardır. Claire, Owen’ı tesise getirdiğinde Indominus Rex, kafesinden kaçar. Owen, tuzak kurabilen, kamufle olabilen ve oldukça zeki dinozorun hemen yok edilmesi gerektiğini söylese de, Claire önlemler alarak durumu idare etmeye çalışır.
Tehlikeli dinozordan haberleri olmayan Zach ve Gray, geri dönüş çağrılarına kulak asmadan gezilerine devam ederler. Önüne gelen her canlıyı öldüren Indominus Rex, çocukların peşine düşer. Owen ve Claire ise çocukları kurtarabilmek için peşlerinden gider.
Indominus Rex, kuşhaneye gedik açıp girince kanatlı dinozorlar serbest kalır. Kanatlı dinozorların çarptığı, Masrani’nin kullandığı helikopter infilak eder. Kanatlı dinozorlar adadaki ziyaretçilere saldırıp ortalığı birbirine katarlar. Zach ve Gray kurtulmayı başarırlar. Masrani’nin ölümünü fırsat bilen Hoskins’in InGen özel güvenlik bölümü yönetimi ele geçirir. Hoskins’in amacı Indominus Rex’i ellerindeki raptorları kullanarak avlamaktır. Owen, başta karşı çıksa da bu operasyonu yönetmek zorunda kalır.
Raptorlar, Indominus Rex’in yerini tespit ederler. Ancak raptor geni bulunan Indominus Rex, raptorlarla iletişim kurup onları kontrol etmeyi başarır. Claire saldırıya geçen dinozorlardan kurtulabilmek için adadaki diğer dev dinozoru serbest bırakır. Dinozorlar birbirlerine girince kurtuluş sağlanır.

Comment / Yorum:
2012 yılında ilk uzun metrajlı sinema filmi “Safety Not Guaranteed / Zaman Yolcuları” ile dikkat çeken senarist ve yönetmen Colin Trevorrow, Jurassic Park serisinin 4. filmi olan dev bütçeli “Jurassic World” projesinin yönetmen koltuğuna oturmayı başardı. 150.000.000 dolar bütçeyle çekilen film, 10 Temmuz 2015 itibariyle dünya genelinde 1.409.431.445 gibi rekor bir hasılata ulaşarak gişeye damgasını vurdu. 208.8 milyon dolarlık açılış haftası hasılatı, enflasyon dahil edilmeden hesaplanan tüm zamanların en yüksek ilk hafta hasılatlarından biri oldu. 13 günde 1 milyar dolar hasılat barajını aşan film, bu barajı en hızlı aşan film oldu. Filmin çekimleri ağırlıklı olarak Hawaii’de yapıldı. Film ağırlıklı olarak 35 mm kamerayla çekilse de, Hawaii’deki bazı çekimler 65 mm kameralarla yapıldı.
Filmin yapımcıları arasında yer alan Steven Spielberg, yönetmen Trevorrow’a fikirler verdi.
Owen rolü için Jason Statham, Henry Cavill, Josh Brolin, Garett Hedlund, Glenn Howerton, Armie Hammer, John Krasinski ve Jason Sudeikis gibi oyuncuların isimleri geçse de nihayetinde Chris Pratt’te karar kılındı. Claire rolü için adı geçen Kristen Stewart’ın rol için genç göründüğüne karar verildi. Rol için Keira Knightley’nin de adı geçse de, rol Bryce Dallas Howard’a gitti. Lowery karakteri için Jason Schwartzman’ın adı geçse de, rol için Jake Johnson tercih edildi. Filmde Harrison Ford’un da rol alması düşünülüyordu. Ancak bu düşünce gerçekleşmedi.
Filmde orijinal Jurassic Park karakterlerinden sadece Dr.Wu karakterine yer verildi. Senaryonun fazlaca detaylı olmadığını ve aksiyonun ön planda olduğunu söylemek yanlış olmaz. Görsel efekt kullanımı üst düzey. Yeni dinozor türleri de ilgi çekici. Bununla beraber filmin görsellik dışında çok da tatmin edici olduğu söylenemez.

Imdb note: 7.4                             My note: 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder