Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

27 Temmuz 2015 Pazartesi

Belle Toujours (2006)


Director / Yönetmen:
Manoel de Oliveira

Screenplay / Senaryo:
Manoel de Oliveira

Cast / Kadro:
Michel Piccoli
Bulle Ogier
Ricardo Trepa
Leonor Baldaque
Julia Buisel




Subject / Konu:
Husson, konser salonunda görüp Severine’e benzettiği kadının peşinden gider ama bir bardan çıkıp arabasına binip giden kadını yakalamayı başaramaz. Bara girer ve seri şekilde viski içmeye başlar. Barmenden aradığı kadının Regina Otel’de kaldığını öğrenir. Ertesi gün soluğu otelde alan Husson, Severine’in otelde olduğunu öğrenip odasının bulunduğu kata gider. Bu sırada lobiye inip Husson’un kendisini aradığını öğrenen Severine, Husson’dan kaçar.
Tekrar bara giden Husson, barmene yaklaşık 50 yıl önce Paris’te başına gelen bir hikayeyi anlatmaya başlar. İlgisini çekmiş ve fakat cinsel sapkınlıkları olan mazoşist bir kadından bahseder. Kadın kocasını sevmektedir. Ancak onu başka kişilerle aldatmak istemektedir. Kocasının en yakın arkadaşı da bu kişilerden biridir.
Yeniden otele giden Husson, Severine’in otelden ayrıldığını öğrenir. Bir kere daha bara giden Husson, barmene hikayesini anlatmaya devam eder. Kadının, kocasının en yakın arkadaşının yol göstermesiyle bir genelevde gizlice çalışmaya başladığını anlatır.
Husson, yolda karşılaştığı Severine’i akşam yemeğine davet eder. Severine yemeğe gelir. Husson’un barmene anlattığı kadın Severine’in ta kendisidir. Severine yaşadıklarından pişman olduğunu saklamaz. Bir manastırda yaşamaya hazır olduğunu söyleyen Severine, ölen kocasının en yakın arkadaşı Husson’dan kendisi hakkındaki sırları öğrenip öğrenmediğini sorar. Husson’un konuşmalarından rahatsız olan Severine yemeği terk eder.

Comment / Yorum:
Bu sene Nisan ayında 106 yaşında hayatını yitiren Portekizli yönetmen Manoelde Oliveira’nın 2006 yılında 97 yaşındayken yazıp yönettiği “Belle Toujours”, Luis Bunuel’in 1967 yapımı büyük ses getiren filmi “Belle De Jour / Gündüz Güzeli”nden tam 39 yıl sonra çekilmiş bir devam filmi. Çekimleri ağırlıklı olarak Paris’te yapılan film, süresi itibariyle orta metrajlı bir yapım. Filmin Amerika genelindeki hasılatı 10.643 dolar.
İlk filmde Henri Husson karakterini canlandıran Michel Piccoli, bu devam filminde de aynı karakterle karşımızda. Catherine Deneuve’ün yerindeyse Bulle Ogier var. Film, Luis Bunuel ve Jean Claude Carriere’in anısına adanmış. Bazı devam filmleri gereksizdir. İlk filmin başarısını sömürmeye yöneliktirler. Belle Toujours için bu türde bir film denemez. Ancak 100 yaşına merdiven dayamış bir yönetmenin bir klasiğe saygı duruşundan fazlasını da vermiyor. Belle De Jour’la kıyaslanabilecek seviyede bir film değil. Yine de devam filmi olmasından ötürü merak uyandırabilir.

Imdb note: 6.6                             My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder