Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Şubat 2015 Çarşamba

The Pick - Up Artist (1987)

Director / Yönetmen:
James Toback

Screenplay / Senaryo:
James Toback

Cast / Kadro:
Molly Ringwald
Robert Downey Jr.
Dennis Hopper
Danny Aiello
Harvey Keitel
Mildred Dunnock
Brian Hamil
Tamara Bruno
Vanessa Williams
Angie Kempf
                                                            Polly Draper
                                                            Frederick Koehler
                                                            Robert Towne
                                                            Victoria Jackson
                                                            Lorraine Bracco
                                                            Bob Gunton

Subject / Konu:
Jack, sürekli kız tavlamaya uğraşan çapkın biridir. Alonzo’nun kız arkadaşı Lulu’ya kur yapar. Sert ve güçlü bir adam olan Alonzo ise iş yaptığı zengin Fernando’ya beğendiği, Jack’in de ilgisini çeken Randy’yi ayarlamaya uğraşmaktadır. Randy, Fernando’yla birlikte olmak istemese de borçları olan babası Flash için zaman kazanmaya çalışmaktadır. Jack, Lulu’yu tavlasa da çapkınlıklarını sürdürür.
Jack sokakta gördüğü Randy’yle de birlikte olmayı başarır. Ancak Randy diğer kızların aksine kendisiyle bir daha görüşmek istememektedir. Jack, Randy’yi takip edip müzede çalıştığını öğrenir. Öğrencilerini alıp müzeye gider ve Randy’yi tekrar görüşebilmek için ikna etmeye çalışır ama başarılı olamaz. İş çıkışı Randy’yi evine kadar takip eder. Alonzo eve gelip borcunu isteyince, Jack borcu kendisinin ödeyeceğini söyler. Alonzo, ertesi güne kadar mühlet verir.
Randy, belaya bulaştırmak istemediği Jack’ten kurtulup Atlantic City’ye gider. Kumarhanede para kazanmayı dener. Randy’nin kumarhanede olduğunu öğrenen Alonzo, Fernando’yla birlikte kumarhaneye gider. Flash’tan Randy’nin Atlantic City’ye gittiğini öğrenen Jack, yardım istediği dostu Phil ve Flash’la Randy’yi bulmaya gider. Jack, kumarda kaybeden Randy’yi alıp bir galeriye gider ve arabasını satar. Ellerindeki parayla rulet oynayıp kazanırlar. Jack, Randy’nin borcunu ödeyip Flash’ı kurtarır.
Randy, Jack’e birbirlerine zarar verdiklerini söyleyip bir daha görüşmemeleri gerektiğini söyler. Jack ertesi gün evden çıktığında Randy’yi karşısında bulur…

Comment / Yorum:
Daha ziyade senarist ve belgesel yönetmeni olarak tanınan James Toback’ın senaryosunu yazıp yönettiği 1987 yapımı “The Pick – Up Artist”, ortalama bir romantik komedi olmasının yanında şimdilerde Hollywood’un en çok kazanan ve en revaçta aktörlerinin başında olan Robert Downey Jr.’ın rol aldığı ilk büyük yapım olma özelliğini taşıyor. 1986 yılının Mayıs – Ağustos ayları arasında New York ve Atlantic City’de çekilen film, yaklaşık 15.000.000 dolara mal oldu. 18 Eylül 1987’de vizyona giren film, Amerika genelinde 13.290.368 dolar hasılat elde etti.
James Toback, filmin ana karakteri Jack Jericho’yu kendinden esinlenerek yazdı. Aslında Jack rolü, senaryoyu beğenen ve aynı zamanda filmin yapımcılarından da olan Warren Beatty için yazıldı. Ancak Beatty karakteri canlandırmaktan vazgeçince, yönetmen rol için Robert De Niro’yu düşündü. Sonrasında rolün genç bir oyuncu tarafından canlandırılmasına karar verildi ve Robert Downey Jr.’da karar kılındı. 80’li yılların gençlik filmleriyle tanınan Molly Ringwald, Randy karakterini canlandırdı. Film çekilirken 21 yaşında olan Downey Jr. ve 19 yaşında olan Ringwald, canlandırdıkları karakterlerle aynı yaştaydılar. Filmin yardımcı oyuncuları ise Dennis Hopper, Danny Aiello ve Harvey Keitel gibi tecrübeli ve önemli isimler.
Aşkı bulup çapkınlığı bırakan genç Jack ile babasının borçları yüzünden başı belada olan Randy’nin hikayesini konu alan The Pick – Up Artist, bünyesinde macera da bulunduran bir romantik komedi. Seyri keyifli ve fakat vasat bir film. Ancak yine de Robert Downey Jr.’ın gençlik dönemini görmek için izlenebilir.

Imdb note: 5.1                             My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder