Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Şubat 2015 Pazartesi

Grand Hotel (1932)

Director / Yönetmen:
Edmund Goulding

Screenplay / Senaryo:
William A. Drake

Novel / Kitap:
Vicki Baum (from “Menschen in Hotel”)

Play / Oyun:
William A. Drake (from “America”)

Cast / Kadro:
Greta Gabro
John Barrymore
Joan Crawford
Wallace Beery
                                                           Lionel Barrymore
                                                           Lewis Stone
                                                           Jean Hersholt
                                                           Robert Mc Wade
                                                           Purnell B. Pratt
                                                           Ferdinand Gottschalk
                                                           Rafaela Ottiano
                                                           Morgan Wallace
                                                           Tully Marshall
                                                           Frank Conroy
                                                           Murray Kinnell
                                                           Edwin Maxwell

Subject / Konu:
Doktorundan çok az ömrü kaldığını öğrenen Otto, Berlin’deki en pahalı otel Grand Hotel’de kalmaya başlar. Kalan zamanında parasını harcayıp keyfine bakmaya karar vermiştir. Baron, maddi sorunlardan ötürü Grand Hotel’de kalmaya devam edemeyeceğinden kaygılıdır. Baron, Otto’nun durumunu öğrenince onunla arkadaşlık kurar. Baron, Genel müdür Preysing için otele gelen stenograf Flaemm’den randevu almayı başarır.
Son performansında seyircilerin doldurmadığı bir salonda kötü dans ettiğini düşünen Grusinskaya, akşamki dans gösterisine gitmek istemektedir. Ancak menajeri tarafından ikna edilir ve salona doğru yola çıkar. Baron’un asıl hedefi, Grusinskaya’nın değerli inci kolyesini çalmaktır. Bu yüzden oda boşalınca pencereden odaya girer ve inciyi bulup alır. Ancak birileri odaya geldiği için odada saklanmak zorunda kalır.
Çok geçmeden dans etmekten vazgeçen Grusinskaya’da odasına döner. Yalnız kalmak istediğini söyleyip odasındaki kişileri dışarı çıkartır. Dans kariyerinin sonlandığını düşünen Grusinskaya, intihara kalkışacağı sırada Baron ortaya çıkar ve kendisini hayranı olarak tanıtıp onu durdurmayı başarır.
Grusinskaya’ya aşık olan Baron, bir hırsız olduğunu ve inci kolyesini çaldığını itiraf eder. Baron’un aşkıyla havalarda uçan Grusinskaya, Baron’un ertesi gün kendisiyle birlikte Viyana’ya gelmesini ister. Baron, para sorununu çözüp borcunu ödeyeceğini ve Viyana’ya birlikte gideceklerini söyler.
Preysing, yalan söyleyerek önemli bir ortaklık anlaşması yapmayı başarır. Baron’la buluşmaya giden, hoşlandığı Flaemm’in peşinden gider. Baron, Flaemm’e başka birine aşık olduğunu itiraf eder.
Flaemm, patronundan kendisiyle Manchester’a gitmesi için teklif alır. Baron ihtiyaç duyduğu parayı kazanmak için Otto’nun odasında kumar oynamaya karar verir. Ancak gecenin kazananı şansı yaver giden Otto olur. Çareyi Preysing’in cüzdanını çalmakta bulan Baron, Preysing’e yakalanır. Baron, Preysing’den aldığı darbelerle ölür. Preysing tutuklanıp götürülür.
Otto, Flaemm’e birlikte kalmayı önerir. Paris’e gitmeye karar verirler.
Baron’a ne olduğunu bilmeyen Grusinskaya, ondan haber alamadığı için telaşlanmaya başlar. Grusinskaya’ya Baron’un öldüğü anlatılmaz ve trende olacağı söylenir. Otelden birileri ayrılırken yeni birileri gelir.


Comment / Yorum:
Oyun yazarı ve yönetmeni Vicki Baum’un gerçek bir hikayeden yola çıkarak yazdığı “Menschen in Hotel”, William A. Drake tarafından “America” adıyla tiyatroya uyarlanır ve Broadway’de sergilenir. Metro Goldwyn Mayer (M.G.M.), oyunun başarısını görür ve haklarını 35.000 dolara satın alır. Senaryosu da William A. Drake tarafından yazılan “Grand Hotel” Edmund Goulding tarafından yönetilir.
Film California’da bulunan Metro Goldwyn Mayer (M.G.M.) stüdyolarında çekilir. Yaklaşık 700.000 dolara mal olan film, 11 Eylül 1932 tarihinde gösterime girer. Filmin galası, Grauman’s Chinese Theatre’da yapılır ve o zamana dek yapılmış en çarpıcı gala olur. Film, 2.594.000 dolar hasılat elde eder. Günümüz şartlarında sıradan gözüken bu rakamlar, 30’lu yılların başları için ise muazzam. Zira filmin bilet fiyatları, o tarihe kadar ki en pahalı bilet fiyatı olan 1,5 dolar olarak kayıtlara geçmiş durumda. Ayrıca filmin elde ettiği hasılat, stüdyonun o tarihe kadar ki elde ettiği en büyük hasılat.
Grand Hotel’in o döneme kadar ki en büyük yapımlardan biri olmasının bir diğer önemli nedeni de Metro Goldwyn Mayer’in 5 büyük yıldızını bir araya getirmiş olması. Greta Garbo ve Joan Crawford’un bir araya getirilmiş olması bile başlı başına bir olayken, John Barrymore, Wallace Beery ve Lionel Barrymore gibi yıldızların da oyuncu kadrosunda yer alması, oldukça dikkat çekici.
Büyük yıldızların bir araya getirilmesi beraberinde sorunlar da doğurmuş. Greta Garbo, filmde ortak sahneleri olmayan Joan Crawford’la hiç konuşmamış ve Crawford kendisiyle konuşmaya çalıştığında da cevap vermemiş. Garbo, 27 yaşında olduğundan bir balerini canlandırmak için yaşlı olduğunu düşünmüş ve filmde oynamak istememiş. Crawford, canlandırdığı karakter tek elbise giydiği için filmde oynamak istememiş. Preysing karakterini canlandıran Wallace Beery, canlandırdığı karakterin imajını zedeleyebileceğini düşündüğü için rolden memnuniyetsizliğini dile getirmiş. Ancak sözleşmeli oyuncular, stüdyo tarafından ikna edilerek filmde oynatılmışlar.
Otto rolü için ilk tercih edilen oyuncu, Buster Keaton’mış. Preysing rolü için ilk düşünülen oyuncu ise Clark Gable’mış. Ancak Gable’ın rol için fazla genç olduğuna karar verilip vazgeçilmiş.
Film sadece en iyi film kategorisinde Oscar’a aday gösterilen ve ödülü kazanan ilk film olarak tarihe geçti. Film 2007 yılında Amerikan Ulusal Film Arşivi’ne eklendi. Kısa film ve çizgi filmlerde parodileri yapılan ilk film oldu.
Grand Hotel, aslında bir değil birçok başrolü olan ve altı dolu karakterleriyle dikkat çeken bir hikayeye sahip. Komedi öğeleri de barındıran senaryo, final bölümünde ise daha gerçekçi bir yapıya bürünüyor. Yıldız isimlerin oyunculukları izlemeye değer. Film, gerçek bir sinemaseverin arşivinde bulunması gereken nadide bir eser.

Imdb note: 7.7                             My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder