Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Şubat 2015 Salı

Dracula Untold / Dracula: Başlangıç (2014)

Director / Yönetmen:
Gary Shore

Screenplay / Senaryo:
Matt Sazama
Burk Sharpless

Cast / Kadro:
Luke Evans
Dominic Cooper
Sarah Gadon
Art Parkinson
Charles Dance
Diarmaid Murtagh
Ronan Vibert
William Houston
Ferdinand Kingsley
                                                              Zach Mcgowan
                                                              Paul Kaye
                                                              Thor Kristjansson
                                                              Arkie Reece

Subject / Konu:
Vlad, 1000 çocukla beraber Türkler tarafından esir edilip savaşması için yetiştirilmiştir. Bir prens olduğunda ise Türkler en büyük düşmanı olur. Bir gün bir mağarada Türkleri yok etmiş garip bir yaratık görür. Bu yaratığın bir vampir olduğunu ve nasıl özgür bırakılacağını öğrenir.
Vlad barış içinde yaşamak istemektedir. Ancak vergi almak için gelen Hamza Bey, kaybolan 1 tabur askerin hesabını sorduktan sonra padişahın savaştırılmak üzere 1000 çocuk istediğini söyler.
Vlad, eskiden kardeş gibi olduğu Fatih Sultan Mehmet’i isteğinden vazgeçirmek için yanına gider. Ancak padişah isteğinden vazgeçmediği gibi Vlad’ın oğlunun yetiştirilmek üzere sarayına gönderilmesini de ister.
Vlad, oğlunu teslim almak üzere gelen elçileri öldürür. Yaptığının savaş nedeni olduğunu bildiği için çare bulabilmek düşüncesiyle mağaradaki vampirin yanına gider. Vampirle yüzleşir. Muazzam bir güce ulaşabilmek uğruna vampirin kanını içip kendisini dönüştürür. Ancak güçlerini gün ışığında ve gümüş bulunan ortamlarda kullanamamaktadır.
Kalesine döndüğünde Türk askerlerinin kaleyi kuşattığını görür. Yeni kazandığı güçleri kullanarak tek başına tüm orduyu yok eder. Kalede kalmalarının tehlikeli olduğunu söyler ve dağın tepesinde bulunan Cosia Manastırı’na gitmeye karar verir. Amacı padişahı ordusuyla birlikte yenilgiye uğratmaktır.
Halkı bir yaratığa dönüşmüş Vlad’ı yakmaya kalksa da başarılı olamazlar. Vlad, yarasalardan oluşturduğu ordusuyla padişahın dev ordusuna karı savaşır. Fakat bu sırada eşi Mirena, oğlunu götürmek için gelen askerler yüzünden manastırdan aşağıya düşer. Vlad, gün ışımakta olduğu için Mirena’yı düşerken kurtaramaz. Padişah, Vlad’ın oğlunu alıp gider. Ölmek üzere olan Mirena, Vlad’tan kanını içmesini ister. Böylece mağaradaki vampir de serbest kalmış olur.
Vlad, yaralı ve ölmek üzere olan kişilere kanından içirir ve onları dönüştürür. Ordusuyla Türk ordusunun üzerine gider. Padişahın çadırına girdiğinde her tarafın gümüşle doldurulduğunu görür. Gücü giderek zayıflar. Padişah tarafından öldürülmek üzereyken, padişaha kazık saplayıp kanını içer.
Vampirler tüm askerlerin kanını emdikten sonra geride kalan tek insan olan Vlad’ın oğlunun kanını da içmek isterler. Vlad, oğlunun güvenliğini sağlayabilmek için gün ışığında kendini ve tüm vampirleri yok eder.
Bir takipçisi tarafından kan içirilerek tekrar diriltilen Vlad, sonraki nesillerde de yaşamaya devam eder.

Comment / Yorum:
Yönetmen Gary Shore’un ilk uzun metrajlı filmi olan “Dracula Untold / Dracula: Başlangıç”, aynı zamanda senaristler Matt Sazama ve Burk Sharpless’ın da ilk senaryosu. Filmin çekimleri Kuzey İrlanda’da yapıldı. Yaklaşık 70.000.000 dolara mal olan film, 215.529.201 dolar hasılat elde etti ve gişeyi büyük bir karla kapadı. Başrolleri oynaması planlanan Sam Worthington ve Abbie Cornish’in projede olmayacakları belli olunca Luke Evans ve Sarah Gadon’da karar kılındı. Diğer kritik rolleri, Dominic Cooper ve Charles Dance canlandırdı. Özellikle Dominic Cooper’ın ödevine hiç çalışmadığını ve sınıfta kaldığını söylemek gerek.
Tarihi öğeler de içeren bir fantastik edebiyat uyarlamasının ilk işine imza atan kişilerce farklı bir bakış açısıyla hayata geçirilmeye çalışılması, gişe başarısını getirse de, başarılı bir film ortaya çıkarmaya yetmemiş. Drakula’nın aslında iyi bir adam olduğunu işlemek, yenilikçi ve farklı bir bakış açısı getirmiş olsa da, gerek tarihi saptırmalar, gerekse fantastik öğelerin abartılı kullanımı ortaya gitgide sıradanlaşan ve tutarsız bir senaryo çıkarmış. Başta Fatih Sultan Mehmet’i canlandıran Dominic Cooper olmak üzere filmde Türkçe konuşan hiçbir oyuncunun düzgün şekilde Türkçe konuşamaması ise başarısızlığı daha da pekiştirmiş.
Dracula Untold, iyi bir fikri kötü şekilde işleyip heba etmiş bir yapım. Film, konusu itibariyle ilgi çekici olsa da, tatmin edici değil.

Imdb note: 6.3                             My note: 3.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder