Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Şubat 2015 Perşembe

The Local Stigmatic (1990)

Director / Yönetmen:
David F. Wheeler

Screenplay / Senaryo:
Heathcote Williams

Play / Oyun:
Heathcote Williams

Cast / Kadro:
Al Pacino
Paul Guilfoyle
Joseph Maher
Michael Higgins
Brian Mallon
James Bulleit

Subject / Konu:
Graham, aldığı tüyoların ardından tazı yarışına gidip bahis oynamış ve kaybetmiştir. Bu duruma oldukça sinirlenen Graham, Ray’e dert yanıp söylenir. Graham, söylenmesini bitirdiğinde ise Sharon’ı anımsar ve ondan söz eder. Ray dışarıya çıkmayı önerir ve birlikte dışarı çıkarlar.
Dergileri alıp okumaya başlamaları satıcıyı rahatsız eder. Satıcı, Graham ve Ray’i uyarsa da, 2 kafadar satıcıya kabaca diklenirler.
Sinemaya gidip film izledikten sonra bir bara gidip içki içmeye karar verirler. Yolda karşılarına çıkan yaşlı ve sarhoş adamın peşine takılırlar. Graham, yaşlı adama sataşır.
Barda gazetedeki son 60 dakikanız olsa ne yaparsınız konulu makale üzerine konuşurlar. Makale Ray’in ilgisini çeker. Ray’in okuduğu gazete haberleri Graham’ı sinirlendirir. Dışarı çıkmayı teklif eden Graham, Ray okumasını sürdürünce gazeteyi alıp yırtar. Ray, Graham’i sakinleştirir.
Graham, barda oturmuş içkisini içen David’in yanına gider ve onunla sohbet etmeye başlar. Sürekli bir şeyler sorup, söyleyen Graham, David bardan ayrılırken Ray’le birlikte peşine takılır. Caddenin tenha bir noktasına gelindiğinde Ray, Graham’in direktifleriyle David’i dövmeye başlar.
Ray, Graham’e yolda David’i gördüğünü ve kendisini görmezden geldiğini söyler. Bunun üzerine Graham, Ray’e David’i arattırıp onu tiye aldırtır.

Comment / Yorum:
Al Pacino’nun en kıyıda köşede kalmış filmlerinden biri olan “The Local Stigmatic”, uzun bir süreçte tamamlanan, sinemalarda gösterime girmeyen, orta metrajlı bir tiyatro uyarlaması. Film, Heathcote Williams’ın ortak yaşam üzerine kurulu, şiddet öğeleri de içeren aynı adlı oyunundan uyarlandı. Yönetmenliğini David F. Wheeler’ın yaptığı filmin çekimleri New York, Atlanta ve Londra’da yapıldı. Al Pacino’nun 1984 yılında Londra’dayken filmin dış çekimlerini çekmeye başladı.
Filmin başrollerini oynayan Al Pacino ve Paul Guilfoyle, oyunu sinemaya uyarlamaya karar vermeden 4 yıl önce oyunu ezberlemişlerdi. Al Pacino filmi tekrar kurgularken fazla sinematik bulduğu bazı sahneleri sildi ve filmde değişikliklere gitti. Film toplamda 9 günde çekilmesine karşın tamamlanıp ilk gösteriminin yapılması 1990 yılının Mart ayını buldu. Filmin ilk gösterimi New York Museum of Modern Art’ta ( New YorkModern Sanatlar Müzesi) yapıldı. Film ayrıca 2007 yılında yayınlanan bir Al Pacino dvd setinde de yer aldı.
Film, fazla teatral bulunabilir. Aslında bu algı, tam da Pacino’nun kendi yönettiği veya ağırlığı olduğu projelerde gerçekleştirmek istediği anlatım tarzı. The Local Stigmatic, Pacino’nun en iyi filmlerinden biri değil ve belki de en az bilinen filmi. Buna karşın usta ismin teatral performansını görmek için seyre değer.

Imdb note: 6.5                             My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder