Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Şubat 2015 Pazartesi

American Sniper / Keskin Nişancı (2014)

Director / Yönetmen:
Clint Eastwood

Screenplay / Senaryo:
Jason Hall

Novel / Kitap:
Chris Kyle
Scott McEwen
James Defelice

Cast / Kadro:
Bradley Cooper
Sienna Miller
Keir O’Donnell
Marnette Patterson
Reynaldo Gallegos
                                                             Jake McDorman
                                                             Kevin Lacz
                                                             Cory Hardrict
                                                             Eric Ladin
                                                             Luke Grimes
                                                             Samy Sheik
                                                             Tim Griffin
                                                             Luis Jose Lopez
                                                             Brian Hallisay
                                                             Erik Aude
                                                             Jad Mhidi Senhaji
                                                             Navid Negahban
                                                             Zack Duhame
                                                             Mido Hamada
                                                             Kathe Mazur
                                                             Sam Jaeger
                                                             Chance Kelly
                                                             Ryan Sadaghiani
                                                             Ayman Saman

Subject / Konu:
Chris, kaba ve hovarda biri olarak çiftlikte yetişmiştir. Televizyonda gördüğü terörist saldırının ardından askere katılmaya karar verir. Oldukça sıkı bir eğitimden geçmeye başlar. Barda tanıştığı Taya’yla yakınlaşır ve birlikte yaşamaya başlar. 11 Eylül saldırıları yaşanır. Chris, Taya’yla evlenir. Evlendiği gün, Felluce’ye göreve gönderileceğini öğrenir.
Keskin nişancı olan Chris, önce konvoya yaklaşan ve elinde bomba olan çocuğu, sonra da bombayı alıp konvoya fırlatmaya çalışan kadını vurup öldürür. Kritik yerlerde kritik atışlar yapıp konvoyu korumaya devam eder. Telefonla konuştuğu Taya’dan kardeşinin de Irak’a gönderildiğini öğrenir.
Chris, bir eve yapılan baskında Zarqawi’nin Kasap diye anılan önemli bir adamının gerçek kimliğinin Amir Khalaf Fanus olduğunu ortaya çıkarır. Ancak Kasap’ı yakalamak için harekete geçtiklerinde konvoyları saldırıya uğrar ve başarısız olurlar. Başarısız olmalarının temel nedeni, Olimpiyat’ta kazanmış Suriyeli keskin nişancı Mustafa’nın etkili atışlarıdır.
Görev süresi dolan Chris, ülkeye geri döner. Taya, sağlıklı bir doğum sonrasında ilk bebeklerini dünyaya getirir. Taya, Chris’e askerliği bırakması için baskı yapar. Ancak Chris çok geçmeden soluğu 2. kez Irak’ta alır. Kardeşiyle karşılaşır ve onu askerlikten nefret etmiş bir halde bulur.
Irak’ta kellesine 180.000 dolar ödül konan Chris, kendi ekibini kurup Kasap’ı yakalamakla görevlendirilir. Ancak amacına ulaşmayı yine başaramaz ve görev süresi dolunca ülkesine döner. Taya, ikinci bebeklerini dünyaya getirir. Bir türlü hayatına adapte olmayan Chris, 3. kez Irak’a gider. Bu sefer ülkesine geri dönerken öldürülen adamları da yanındadır.
Chris, Taya’nın gitmemesi yönündeki tüm telkinlerine karşın Mustafa’yı öldürmek konusunda kararlı olduğu için 4. kez Irak’a gider.
Büyük risk alıp uzun mesafeden atış yapan Chris, Mustafa’yı öldürmeyi başarır. Ancak bu atış, bulundukları binada kıstırılmalarına neden olur. Chris kurtarılır ve ülkesine geri döner. Yine hayata uyum sağlamakta zorluk çekince, doktora gider ve gazilerin rehabilitasyonlarında bulunmaya başlar. Bir süre sonra normale dönmeyi başarır.
2 Şubat 2013 tarihinde Chris, yardım etmeye çalıştığı bir emekli asker tarafından öldürülür.

Comment / Yorum:
Bir Amerikan keskin nişancısı olarak Irak’ta görev yapmış Chris Kyle’ın Scott McEwen ve James Defelice’le kaleme aldığı aynı adlı otobiyografisinden Jason Hall tarafından senaryosu uyarlanan “American Sniper / Keskin Nişancı”, aynı yıla 2 film sığdıran Clint Eastwood tarafından yönetildi. Eastwood’un beklenen ilgiyi görmeyen “Jersey Boys / Jersey’li Çocuklar” ile Oscar yarışında yarışamayacağının anlaşılmasıyla American Sniper’ın Oscar yarışına yetiştirildiğini söylemek, pek de yanlış olmaz. Çekimleri Fas ve California’da yapılan film, 58.800.000 dolara mal oldu. Film, 29 Ocak itibariyle sadece Amerika genelinde 217.092.013 dolar hasılat elde etmiş durumda.
Filmi yönetmesi için ilk düşünülen isim David O. Russell’dı. Sonra Steven Spielberg’te projeyle ilgilendi. Ancak nihayetinde yönetmen koltuğuna Clint Eastwood oturdu. Böylece hayattayken otobiyografisi film yapılırsa sadece Eastwood tarafından yönetilmesini isteyen Chris Kyle’ın isteği de gerçekleşmiş oldu. Taya Kyle karakterni canlandırması için Jaimie Alexander, Kate Mara ve Evangeline Lilly gibi oyuncuların isimleri geçse de, rol Sienna Miller’a gitti. Sienna Miller, Taya Kyle’la internet aracılığıyla görüştü ve daha sonra da Los Angeles’ta birlikte zaman geçirdiler.
Biraz geç de olsa Oscar yarışına yetiştirilen American Sniper, 6 dalda Oscar adaylığı kazanmayı başardı. En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday gösterilen Bradley Cooper, böylece son 3 yılda ard arda ödüle aday gösterilmiş oldu. Ancak genel kanı, hem Cooper’ın hem de filmin ana kategorilerdeki adaylıklardan eli boş döneceği ve sadece ses miksajı ve ses kurgusu kategorilerinde ödüle yakın olduğu yönünde.
Bir yakın geçmiş otobiyografisi olan American Sniper, Amerika’nın Irak’ı işgalini meşru gören, her müslümanı, hatta çocukları bile potansiyel terörist olarak ele alan bir zihniyetle Amerikan milliyetçiliğini okşama çabasında olan bir yapım. Bu tarz filmlerin güçlü şekilde kollanıp ödüllendirildiklerine daha önce de şahit olduk. “Hurt Locker” gibi bir çöp için “Avatar” gibi bir başyapıtın harcandığını unutmayalım.
American Sniper vasat bir film. İşgalci bir ülkenin 160 kişiyi öldürmüş keskin nişancısının, kahraman olarak resmedilme çabası. Ayrıca Chris Kyle’ın, düşmanlarının efsane keskin nişancısı Mustafa’yı öldürüp öldürmediği de belli değil. Yani filmde saptırılmış gerçekler de mevcut. Filmin hareketli sahneleri başarılı. Ancak sonuç, vasat bir yapımdan fazlası değil.

Imdb note: 7.6                             My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder