Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

8 Ekim 2014 Çarşamba

The Cotton Club / Gangsterler Kulübü (1984)

Director / Yönetmen:
Francis Ford Coppola

Screenplay / Senaryo:
William Kennedy
Francis Ford Coppola

Story / Hikaye:
William Kennedy
Francis Ford Coppola
Mario Puzo

Cast / Kadro:
Richard Gere
Gregory Hines
Diane Lane
Lonette Mckee
                                                          Bob Hoskins
                                                          James Remar
                                                          Nicolas Cage
                                                          Allen Garfield
                                                          Fred Gwynne
                                                          Laurence Fishburne
                                                          Gwen Verdon
                                                          Lisa Jane Persky
                                                          Julian Beck
                                                          Maurice Hines
                                                          Novella Nelson
                                                          Tom Waits
                                                          John Ryan
                                                          Charles “Honi” Coles
                                                          Glenn Withrow
                                                          Jennifer Grey
                                                          Wynonna Smith
                                                          Ron Karabatsos
                                                          Thelma Carpenter
                                                          Joe Dallesandro
                                                          Diane Venora
                                                          Woody Strode

Subject / Konu:
Harlem, 1928. Trompet çalan Dixie gece kulübünde dinamitle öldürülmeye çalışılan Dutch’ın hayatını kurtarır. Bir gece Dutch, Dixie’yi özel bir partide çalması için davet eder. Parti Cotton Club’ın sahibi Owney tarafından Dutch ve ona suikast düzenleten yeraltı liderini barıştırmak içindir. Dixie’nin önceden gece kulübünde tanışıp evine götürdüğü Vera’da kendisinden hoşlanan Dutch tarafından partiye davet edilmiştir. Ayrıca Dixie partide kardeşi Vincent’ın da Dutch tarafından işe alındığını öğrenir.
Sataşmalarına dayanamayan Dutch, ateşkes yapmak için bir araya geldiği düşmanını öldürür. Dixie, Dutch ve Vera‘yı partiden götürür. Dutch, Dixie ve Vera’dan ortadan kaybolmamalarını isteyip arabadan iner. Vera, Dixie’ye yakın davransa da, Dixie, Vera’nın Dutch’la olan samimiyetinden dolayı mesafeli yaklaşmayı tercih eder.
Dansçı Williams kardeşler Sandman ve Clay, Cotton Club’da çalışmaya başlarlar. Sandman, kulübün dansçı ve şarkıcılarından Lila’ya abayı yakar ve onunla aşk yaşamaya başlar. Lila’nın hayali Broadway’de sahne almaktır. Dixie, annesi, erkek kardeşi Vinnie ve yeni evlendiği eşi Patsy ile Cotton Club’a gider. Owney, annesini tanıdığı için Dixie’ye bir ara kendisiyle görüşmeye gelmesini söyler. Dutch, Vera’ya göz kulak olması için Dixie’yi işe alır.
Dixie ve Vera sürekli tartışsalar da kısa süre içinde birlikte olmaya başlarlar. Dixie bunun üzerine Dutch’ın yanından ayrılmaya karar verir. İş için Owney’nin yanına gider. Owney, Dixie’ye beğenilen bir adam olduğunu ve kendisinin yüzü olabileceğini söyler.
Sandman’in solo dans yapmak için sahneye çıkacak olması, Clay’i hayal kırıklığına uğratır. Beyazlar tarafından itilip kakılmaktan bıkan Sandman, yeraltı dünyasına girmeye karar verir.
Ekran testini geçmeyi başaran Dixie’ye Hollywood’ta aktörlük kapıları açılır.
1930, Broadway. İlk filmini tamamlayan Dixie, Owney’le birlikte Vera’nın düzenlediği partiye katılır. Dutch, Dixie’yi görmekten memnun olmaz. Vincent’ın partiye gelip Dutch’tan yaptığı pis işler için para istemesi ve Vera ile Dixie’nin samimi tavırları, Dutch’ı sinirlendirir. Sandman partide şarkı söyleyen Lila’yı uzun bir sürenin ardından bulup bir otele götürür.
Kontrolden çıkan Vincent, fidye için Frenchy’yi kaçırınca, Owney tarafından öldürtülür.
1931, Sandman, tekrar Cotton Club’ta sahne almaya başlar. Kulübe gelen Charlie Luciano, Owney ve Frenchy’ye Dutch’ın artık temizlenmesi gereken bir problem olduğunu söyler. Dixie ve Vera’nın bir süre birlikte ortadan kaybolmaları Dutch’ı çileden çıkarır. Vera kendisiyle gelmeyeceğini söyleyince silahını çıkarıp Dixie’yi vurmak ister. Ancak Sandman silaha müdahale eder ve Dixie’yi kurtarır. Dutch, karga tulumba kulüpten atılır. Mekanına dönen Dutch ve adamları öldürülür.
Dixie, Vera’ya kendisiyle birlikte gelmesini teklif eder. Ancak Vera bu teklifi kabul etmez. Şartlı tahliyesini bozan Owney, birkaç aylığına hapse gider. Yolculuk için trene giden Dixie, karşısında Vera’yı bulur.

Comment / Yorum:
Francis Ford Coppola, Pulitzer ödüllü yazar William Kennedy ve efsane yazar Mario Puzo’nun birlikte yazdıkları hikaye, Coppola ve Kennedy tarafından senaryolaştırılır. 1928 – 1930 arasında geçen yarı gerçek, yarı kurgu senaryo, 1984 yılında Coppola tarafından “The Cotton Club / Gangsterler Dünyası” adıyla sinemaya aktarılır. Yaklaşık 58.000.000 dolara mal olan film, Amerika genelinde 25.928.571 dolar hasılat elde eder.
Filmde Charlie Luciano, Charles Chaplin gibi gerçek karakterler doğrudan, ana karakter George Raft ise ismi Dixie Dwyer olarak değiştirilerek kullanılır. Filmin ilk bölümü, yani Dixie’nin Dutch’ın hayatını kurtarması, ikisinin de Vera’ya ilgileri, Vera yüzünden birbirlerinden nefret etmeleri gibi detaylar, 1946 yapımı “Gilda” ile benzeşse de, hikayenin devamında akış değişir.
Vera rolü ilk olarak Brook Shields’e verilir. Ancak Shields, Princeton Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı okuduğu için rolü oynamaktan vazgeçer. Rol böylece Diane Lane’e gider. Sandman rolü için Richard Pryor düşünülse de, filmin bütçesi oyuncunun istediği maaşı karşılamaya yetmez ve rol Gregory Hines’a gider. Richard Gere, filmde gerçekten trompet çalar. Yönetmen Francis Ford Coppola, yapımcı Robert Evans’la sette gerginlik yaşadıktan sonra yapımcıyı bir daha sete sokmaz.
Filmin tek kazandığı ödül “En iyi kostüm” dalında kazandığı Bafta olur. Bununla beraber film, Razzie yani Altın Ahududu’ya aday gösterilen ilk ve tek Coppola filmi olarak tarihe geçer. Bu adaylık, Diane Lane’in “En kötü yardımcı kadın oyuncu” dalındaki adaylığıdır.
The Cotton Club, hiçbir zaman Coppola’nın önemli filmleri arasında gösterilmese de, yönetmenin sinemasını sevenler tarafından izlenebilecek bir yapım. Film ayrıca özellikle 90’lı yılların yıldız isimleri Laurence Fishburne ve Nicolas Cage gibi oyuncuların gençlik dönemlerini görmek için de bir fırsat.

Imdb note: 6.5                           My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder