Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

21 Ekim 2014 Salı

Kız Kolunda Damga Var (1967)

Director / Yönetmen:
Halit Refiğ

Screenplay / Senaryo:
Halit Refiğ

Cast / Kadro:
Sadri Alışık
Fatma Girik
Sevda Nur
Altan Günbay
Adnan Uygur
Kamer Sadık
Behçet Nacar
İsmet Erten
İhsan Bayraktar
Nejat Özemre
                                                              Enver Dönmez
                                                              Mehmet Ali Akpınar
                                                              Eva Bender (Eva Abrahamsson adıyla)

Subject / Konu:
İstanbul’daki Uzay Araştırmaları Konferansı’na dünyanın dört bir yanından bilim adamları katılır. Uzay gemisi projesiyle dikkatleri üzerine toplayan İtalyan profesör Marconelli, Zenta isimli örgüt tarafından kaçırılır. Örgüt, Marconelli’nin serbest bırakılması için 10.000.000 dolar fidye ister. 007 namıyla anılan James Bond bu olayla ilgili görevlendirilir. James Bond’un büyük bir hayranı olan Türk ajanı Demir Çiçek, Türkiye’ye gelecek Bond’u adım adım takip edip Zenta örgütünün merkezini bulmakla görevlendirilir. Bond, Lübnanlı bir tüccar kılığında Türkiye’ye gelir. Rus ajanlarda Bond’u takip etmektedir.
Demir Çiçek, Arap dansöz Tahiye kimliğiyle Bond’un kaldığı otele yerleşir ve kısa sürede Bond’la yakınlaşmayı başarır. Demir Çiçek, Bond’u takip ettiği sırada yanlışlıkla Bond’a tıpa tıp benzeyen ve peşindekilerden kaçmakta olan Dümen Basri’yi takibe koyulur. Dümen Basri, 3 kişi tarafından kıstırıldığında Demir Çiçek tarafından kurtarılır.
Zenta örgüt merkezine fidyeyi vermeye giden Bond, profesör Marconelli’nin sağ olduğunu görür. Ancak örgütün esas planı, Bond’u hoşlandığı Eva’yla kandırıp profesörü Ruslara satmaktır.
Zenta örgüt elemanları, Bond zannettikleri Basri’yi Eva’ya götürürlerken, Basri’nin kandırdığı kız ise Bond’u Basri zannedip evine götürür. Eva, Basri’ye ilaçlı elma yedirmeye çalışır ama elmayı kendisi yiyip örgüt bilgilerini anlatmaya başlayınca öldürülür. Bond ise kızın Demir Çiçek’le kavga eden ağabeylerini görünce evden kaçar. Demir Çiçek’e abayı yakan Bond, görevini görmezden gelir. Rus ajan, Bond’a Marconelli’yi teslim etme karşılığında Sibirya’da Demir Çiçek’le birlikte olmasını vaat eder. Bond’ta teklifi kabul eder.
Demir Çiçek, Bond zannettiği Basri’nin aslında Bond değil sadece bir benzeri olduğunu farkına varır. Basri’nin kendisine aşık olduğu için peşinde dolaştığını öğrenir. Rus ajanlar Demir Çiçek’i kaçırıp, Bond’u ararlar ve Marconelli’yi kendilerine teslim edip Demir Çiçek’i alabileceğini söylerler. Bond, tutulduğu yerden Demir Çiçek’i kurtarır. Demir Çiçek, Bond’a kimliğini açıklar ve ortak hareket etmeyi önerir. Birlikte Zenta’nın gizli örgüt merkezine giderler. Demir Çiçek dışarıda bekler. Bond fidyeyi ödeyip Marconelli’yi teslim aldığı sırada kovalanmakta olan Basri’de şans eseri örgüt merkezine kaçar. Bunun üzerine Demir Çiçek’te içeriye girmek zorunda kalır. Rus ve Çinli ajanların gelişi ortalığı daha da karıştırır.
Basri, Bond zannedildiği için kendisine teslim edilen Marconelli’yle kaçmaya çalışır. Karşısına çıkan Rus ajanlarla dövüşmek zorunda kalır. Bond, Basri’nin kandırdığı kızın ağabeyleriyle kavgaya tutuşur. Demir Çiçek ise Zenta liderinin peşine düşer. Rus ajanları birbirlerine öldürten Basri, Bond’la kavga eden adamları da peşine takıp kaçar. Bond, Maconelli’yi alıp Amerika’ya gitmek üzere yola koyulur. Demir Çiçek ise Basri’nin yardımıyla Zenta liderini etkisiz hale getirmeyi başarır. Liderin gerçek kimliği ortaya çıkar.
Çinli ajanlar kurşun yağmuruna tuttukları Bond’u öldürdüklerini sanıp Marconelli’yi Çin’e götürmek üzere kaçırırlar. Elde ettiği başarının ardından Demir Çiçek’e Bond’la birlikte Çin’e gidip Marconelli’yi kurtarma görevi verilir. Basri, zorla oturtulduğu nikah masasından kaçmayı başarır. Kızın ağabeyleri Bond’u yakalarlar ve kardeşleri de onay verince onu nikah masasına oturturlar. Bond evlenmeye razı olmak zorunda kalır. Bond’un yerine havaalanına getirilen Basri ise Demir Çiçek’le birlikte Çin’e uçar.

Comment / Yorum:
Halit Refiğ, yoğun geçirdiği 1966 yılında çektiği ajan komedisi “Karakolda Ayna Var” ile beğeni kazanınca 1967 yılında yine aynı ekiple başka bir ajan komedi filmine daha imza atar. Halit Refiğ filmi yazıp yönetirken, yapımcılığı da yine Memduh Ün üstlenir. Başrolleri de tıpkı Karakolda Ayna Var'da olduğu gibi Sadri Alışık ve Fatma Girik üstlenir. İlk filmle benzer olarak Eva Bender'de oyuncu kadrosunda yer alır. Filmin yardımcı oyuncu kadrosu ise fazla zengin sayılmaz. Öne çıkan isimler Altan Günbay, Kamer Sadık ve Behçet Nacar.
Filmin bazı noktalarında yönetmenin dokunuşlarını hissedebiliyorsunuz. Bununla beraber film baştan sona Sadri Alışık hakimiyetinde geçiyor. 2 karakteri birden canlandırmasının yanında filmin muhtelif yerlerinde Alışık'ın seslendirmeleri ve söylediği şarkılarla da karşılaşmak mümkün. Fatma Girik ise özellikle kavga sahnelerindeki başarısıyla dikkat çekiyor. Bu performansı gördükten sonra Girik'in neden aksiyon sinemamızda yeterli şekilde kullanılmadığı merak uyandırıyor.
Kız Kolunda Damga Var, vaat ettiğini veren yani eğlendiren bir film. James Bond'un tiye alınması da gayet hoş. Keyifle seyredilebilecek bir yapım.

Imdb note: 6.1                           My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder