Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

11 Ekim 2014 Cumartesi

Boyhood / Çocukluk (2014)

Director / Yönetmen:
Richard Linklater

Screenplay / Senaryo:
Richard Linklater

Cast / Kadro:
Patricia Arquette
Ellar Coltrane
Lorelei Linklater
Ethan Hawke
Elijah Smith
Steven Chester Prince
Bonnie Cross
Sydney Orta
Libby Villari
Marco Perrela
                                                            Jamie Howard
                                                            Andrew Villareal
                                                            Ryan Power
                                                            Shane Graham
                                                            Tess Allen
                                                            Charlie Sexton
                                                            Barbara Chisolm
                                                            Matthew Martinez – Arndt
                                                            Cassidy Johnson
                                                            Jordan Howard
                                                            Evie Thompson
                                                            Brad Hawkins
                                                            Richard Andrew Jones
                                                            Karen Jones
                                                            Sam Dillon
                                                            Andrea Chen
                                                            Bill Wise
                                                            Taylor Weaver
                                                            Zoe Graham
                                                            Jessi Mechler

Subject / Konu:
Mason, kız kardeşi Samantha ve annesi Liv ile birlikte yaşamaktadır. Liv, Houston’a taşınmaya karar verir. Babaları Houston’a Mason ve Samantha’yı ziyarete gelir. Güzel bir gün geçirseler de gün anne ve babalarının tartışmasıyla biter.
Liv, üniversiteden hocası olan Bill ile evlenir. Bill başta Mason ve Samantha’ya iyi davransa da, zamanla araları açılır. Bill’in alkol bağımlılığı ve Liv’e şiddet uygulamaya başlamasıyla ilişkileri hastalıklı bir hal alır. En sonunda Liv, Mason ve Samantha’yı alıp evden ayrılır.
Samantha ve Mason, okullarını terk edip başka okullara gitmek zorunda kalırlar.
Mason 15. yaşına bastığında Samantha, babası, babasının yeni eşi ve çocuğu ile yolculuğa çıkar ve doğum gününü babasının ailesiyle geçirir. Sanata ilgi duyan Mason, fotoğraf çekmeye yoğunlaşır.
Kız arkadaşından ayrıldığı için üzgün olan Mason lise mezuniyetini tüm ailesiyle birlikte kutlar. Annesiyle vedalaşıp üniversite hayatına başlamak üzere evden ayrılır. Odasına yerleştikten sonra yeni arkadaşlarıyla yeni hayatındaki ilk gününü geçirir.

Comment / Yorum:
Richard Linklater, senaryosunu yazıp çekimlerine 2002 yılının Mayıs ayında başladığı Boyhood’un çekimlerini 2013 yılının Ağustos ayında tamamlar. Filmin çekimleri 45 günlük bir süre zarfında gerçekleştirilir. Yaklaşık 4.000.000 dolara mal olan film, 3 Ekim 2014 tarihi itibariyle Amerika genelinde 23.400.453 dolar hasılat elde etmiş durumda.
Filmin yaklaşık 12 yılda gerçekleştirilen bir proje olmasının nedeni, 5 yaşındaki bir çocuğun 18 yaşına gelene kadar ki hayatının olabildiğince gerçekçi anlatılmasıydı. Böylece Mason karakterini canlandıran Ellar Coltrane’in yaklaşık 12 yıllık süre zarfındaki gerçek gelişimi filmde resmedilmiş oldu. Filmin başlangıcında 7 yaşındaki haliyle görülen Ellar Coltrane, filmin sonunda ise 18 yaşındaki haliyle görülmekte.
Yönetmen Linklater, her zaman filmlerinde rol almak isteyen kızı Lorelei’yi de ana karakterlerden biri olarak filme dahil eder. Lorelei, filmin çekimlerinin 3. ve 4. yıllarında filme ilgisini yitirdiğini söyler ve babasına canlandırdığı karakteri öldürüp öldüremeyeceğini sorar. Linklater, bu isteği geri çevirir ve Lorelei’de tıpkı Ellar Coltrane, Patricia Arquette ve Ethan Hawke gibi projenin başından sonuna kadar yer alır.
Bir karakterin çocukluğundan yetişkinliğin ilk adımına kadar gelişini gerçek gelişimle bir nevi kurgu – belgesel olarak anlatan Boyhood, oldukça deneysel bir çalışma. Filmde zaman dilimlerinin altını çizmek için gündemden ve popüler kültürden birçok öğe kullanılmış. Obama ile Biden arasındaki başkanlık yarışı, ilk X – Box versiyonuyla video oyun oynanması, Harry Potter, Star Wars ve Tropic Thunder gibi filmlerin anılması, bazı dönemlerin popüler şarkıları gibi detaylar, gayet başarılı şekilde filme monte edilmiş.
Boyhood, kısa sürede modern klasik olacak bir yapım. Proje için harcanmış büyük emeği filmi izlerken farkına varabiliyorsunuz. Bu nedenle filmi vakit geçirmeden seyretmenizde yarar var.

Imdb note: 8.7                           My note: 8.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder