Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Ekim 2014 Çarşamba

The Balloonatic / Balon Çılgınlığı (1923)

Director / Yönetmen:
Buster Keaton
Eddie Cline

Screenplay / Senaryo:
Buster Keaton
Eddie Cline

Cast / Kadro:
Buster Keaton
Phyllis Haver
Babe London

Subject / Konu:
Korku evinde korkulu anlar yaşayan genç adam, turunu tamamlayıp dışarıya fırlatılır. Nostaljik tur yapan genç bayanın yanında tura katılır. Turdan dönüldüğünde genç bayan öfkeli, genç adam ise gözü mordur. Genç adam bu seferde soluğu sıcak hava balonunda alır. Üzerine çıktığı balon havalanınca gökyüzünde gezinmeye başlar. Uçurtmadan 3,5 mil daha yüksekte uçarken eline geçen tüfekle ördek vurmaya kalkar ve balonla birlikte aşağıya düşer. Ertesi sabah düştü alandaki derede balık tutmaya çalışır. Bu sırada derede balık tutup yüzmekte olan genç bayanla çarpışır ve onun tarafından kovalanır.
Yaptığı kayıkla derede gitmeyi başaramayan genç adam, tuttuğu balığı da kayıkta pişirmeye kalkınca kayığında delik oluşur. Kayığı ters döndüğü için boğulma tehlikesi yaşar. Bu durumu gören genç bayan, onu kurtarmaya çalışır. Genç bayan, genç adam kendisine yardım edememesine rağmen boğa saldırısından kurtulmayı başarır. Genç adam ise ayı saldırısına uğrar. Ayıdan kaçan genç adam ve genç bayan,  genç adamın hazırladığı kayıkla derede giderler. Kayıkta romantik anlar yaşayan ikili şelaleye doğru sürüklenirler. Ancak kayık, uçan hava balonu sayesinde havalanır.

Comment / Yorum:
Buster Keaton'ın Eddie Cline ile birlikte senaryosunu yazıp yönettiği ve aynı zamanda başrolünü de üstlendiği "The Balloonatic / Balon Çılgınlığı", Keaton'ın gülmeden güldüren sinema anlayışının tipik örneklerinden biri. Sessiz sinemanın komedi klişeleri olan sakarlık ve pratik zeka çözümlemeleri The Balloonatic'te de ziyadesiyle mevcut. Filmin ana öğesi olan sıcak hava balonu, filmin sonundaki sürprizde de kullanılmış. Bu kısa sessiz film, Keaton'ın en iyi filmlerinden biri değil. Yine de sessiz sinemadan hoşlananların ilgisini çekebilir.

Imdb note: 6.8                           My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder