Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

20 Mart 2012 Salı

Lonely Are the Brave / Yalnız ve Cesur (1962)

Director / Yönetmen:

David Miller

Screenplay / Senaryo:

Dalton Trumbo

Novel / Kitap:

Edward Abbey (from "Brave Cowboy")

Cast / Kadro :

Kirk Douglas
Gena Rowlands
Walter Matthau
Michael Kane
Carroll O'Connor
William Schallert
                                                           George Kennedy
                                                           Karl Swenson
                                                           William Mims
                                                           Martin Garralaga
                                                           Lalo Rios
                                                           Bill Bixby
                                                           Bill Raisch

Subject / Konu:

Yalnız bir kovboy olan John W. Burns namı diğer Jack, yeni atıyla hapse düştüğünü öğrendiği dostu Paul'ün evine gelir. Paul'ün karısı Jerry, olanları Jack'e izah eder. Jack, dışarı çıkacağını söyler ve evden ayrılır. Gittiği barda tek kollu bir adamla kavgaya tutuşur. Olaylar büyüyünce soluğu karakolda alır. Oldukça anlayışlı davranan polis memurları ufak bir kavga yüznden Jack'i tutuklamamaya karar verirler. Ancak bu durum Jack'in işine gelmez. Çünkü amacı hapse düşüp Paul'le konuşabilmektir. Tutuklanmayacağını duyan Jack, son çare olarak polis memurlarının üzerine saldırır ve 1 yıldan uzun sürecek bir mahkumiyet kararıyla hapse gönderilir.
Hapiste Paul'ü bulan Jack, kaçmak için Paul'ü ikna etmeye çalışır. Ancak Paul bir ailesi olduğunu ve sürekli kaçamayacağını söyleyerek bu teklifi reddeder. Hapse tedarikli gelen Jack'in planı yanında getirdiği demir testeresiyle parmaklıklardan birini kesmek ve kaçmaktır. Koğuştaki Meksikalıların da yardımıyla parmaklığı keserler. Fakat Jack kaçmak üzereyken atıştığı bir görevli tarafından odasına götürülür ve dövülür. Gün doğumuna yakın koğuşa dönen Jack, Meksikalıların kaçtığını görür. Kendisiyle gelmek istemeyen dostu Paul'le vedalaşır ve hapisten kaçar.
Paul'ün evine geri dönen Jack, Jerry'ye bilgi verir. Eski bir gönül ilşkisi olduğu ve sonra Paul'ü seçmiş olan Jerry ile vedalaşan Jack, atına biner ve polisler peşine düşmeden önce eyaletten ayrılmak için yola koyulur.
Şerif Morey Johnson'a firar eden Jack'le ilgili bilgi gelir. Yardımcısı Gutierrez'le birlikte keşfe çıkan Şerif Morey, Jack'in kaçmakta olduğu bölgeyi tespit eder. Eğitim yapmakta olan hava araçlı askeri ekipler de bu aramaya dahil olunca; oldukça çetin bir kovalamaca başlar. Öyle ki; bir atla kaçmaya çalışan yalnız kovboy Jack'in peşine helikopter takılır. Atını geçilmesi güç yerlerden geçirmeyi başaran Jack, tüfeğiyle arka pervanesini vurduğu helikopteri düşürüp saf dışı bırakmayı başarır.
Şerif Morey, Jack'in dağı aşıp ormanda izini kaybettirmeye çalışacağını anlar. Ancak bu planı uygulayabilmesi için yola belli bir noktadan sonra atı olmadan devam etmesi gerektiğine kanaat getirir. Jack, tıpkı Şerif Morey'nin düşündüğü gibi atının aşmasının imkansız göründüğü kayalıkları görünce atını bırakıp yola yürüyerek devam etmeye karar verir. Ama gönlü atını bırakmaya razı olmayınca; yola atıyla devam eder. Kayalıkların sonuna ulaştığında çevrenin arama ekiplerince sarılmış olduğunu görür. Biraz cesur, biraz da çılgınca bir hamle yapan Jack, atını 4 nala ormana doğru sürer. Cesaretinin karşılığında peşindekilerden kurtulmayı başaran Jack, gece atıyla birlikte ana yola çıkar. Jack, yolun karşısına geçecekleri sırada araçlardan ürken atının kontrolünü yitirince; uzun süredir yolda olan bir tırın darbesiyle ağır şekilde yaralanır.
Kaza mahalinde önce insanlar toplanır, daha sonra da sağlık ve trafik ekipleri gelir. Gelenler arasında Şerif Morey'de vardır. Can çekişen at, daha fazla acı çekmemesi için vurularak öldürülür. Ağır yaralı Jack'te ambulansla hastahaneye götürülür.

Comment / Yorum:

Edward Abbey'nin "Cesur Kovboy" adlı kitapından senaryolaştırılan Lonely Are the Brave, Kirk Douglas'ın canlandırdığı Jack karakteri üzerine kurulu bir hikaye. Filmde Amerika'da değişmeye başlayan yaşam tarzının, özgür ve başına buyruk yaşamaya alışmış bir kovboy olan Jack'i nasıl etkilediği ustaca resmediliyor. Tür olarak western ve drama sentezi olarak nitelendirebileceğimiz film, aynı zamanda çok başarılı ve gerçekçi bir toplumsal projeksiyonda yapıyor. Bir kovboy özelinde ilerleyen hikaye, genelde ise bitmek üzere olan vahşi batı yaşantısının modern hayatla çatışması ve vahşi batı yaşantısının temsilcileri olan kovboyların modern hayata ayak uyduramamalarını anlatıyor.
Kirk Douglas'ın performansı övgüye değer. Gena Rowlands'ı filmin sadece ilk yarısında görüyoruz. Filmin polisiye ve tebessüm ettiren bölümlerinde de Walter Matthau'yu izliyoruz. Oyuncu kadrosuyla ilgili en enteresan not ise; bardaki kavga sahnesinde Jack karakteriyle kavgaya tutuşan ve kolunu 2. Dünya Savaşı sırasında Okinawa'da kaybettiğini söyleyen tek kollu oyuncu Bill Raisch'in kolunu gerçekten 2. Dünya Savaşı'nda Okinawa'da kaybetmiş olması.
Lonely Are the Brave, abartılı kahramanlık hikayelerinin yer aldığı western filmlerinden biri değil. Gerçekçi bir western olmasının yanı sıra son derece sıcakta bir film. Sadece türünün başarılı örneklerinden biri olması bile filmi seyretmek için yeterli. Hem bir western klasiği olduğu için hem de usta oyuncu Kirk Douglas'ın başarılı filmlerinden biri olması nedeniyle arşivlere de katılabilecek bir yapım.

Imdb note : 7.7                              My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder