Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

16 Mart 2012 Cuma

Across the Universe / Seni İstiyorum (2007)

Director / Yönetmen:

Julie Taymor

Screenplay / Senaryo:

Dick Clement
Ian La Frenais

Story / Hikaye:

Julie Taymor
Dick Clement
Ian La Frenais

Cast / Kadro :

Evan Rachel Wood
Jim Sturgess
Joe Anderson
                                                            Dana Fuchs
                                                            Martin Luther Mccoy
                                                            T. V. Caprio
                                                            Spencer Liff
                                                            Lisa Hogg
                                                            Nicholas Lumley
                                                            Michael Ryan
                                                            Angela Mounsey
                                                            Robert Clohessy
                                                            Erin Elliot
                                                            Bono
                                                            Timothy R. Boyce Jr.
                                                            Ellen Hornberger
                                                            Amanda Cole
                                                            Dylan Baker
                                                            Linda Emond
                                                            Lynn Cohen
                                                            Bill Irwin
                                                            Logan Marshall Green
                                                            Jeanine Seralles
                                                            Jennifer Van Dyck
                                                            Ekaterina Sknarina
                                                            Joe Cocker
                                                            Eddie Izzard
                                                            Salma Hayek

Subject / Konu:

Liverpool'da yaşayan Jude, babasını bulmak için New York'a gitmeye karar verir. Sevgilisine ve annesine veda ettikten sonra Amerika'nın yolunu tutar. İngiltere'de kaldığı dönemde sevgilisinden oğlu olduğuna dair hiç bir bilgisi olmayan Amerikalı baba, evlenmiş ve kendisine başka bir hayat kurmuştur. Üniversitede çalışan babasını bulan Jude, babasına kendisinden bir beklentisi olmadığını, sadece kendisini bulup bir oğlu olduğunu söylemek için geldiğini söyler.
Kalacak bir yer arayışına giren Jude, babasını ararken tesadüfen üniversitede tanıştığı Max'le kısa sürede sıkı arkadaş olur. Üniversiteyi bırakıp evden ayrılmayı planlayan Max, Jude'la birlikte şehirden ayrılır. Şarkıcılık yapan Sadie'nin evinde kiracı olarak kalmaya başlarlar. Kalabalık ev ortamında arkadaşça yaşamayı başarırlar. Jude, çizim yaparak para kazanmaya çalışır.
Max'in kızkardeşi Lucy, Vietnam Savaşı sırasında askere giden ve kısa süre sonra savaşta öldüğü haberi gelen sevgilisini kaybedince yaz tatili döneminde Max ve Jude'un yanına gitmeye karar verir. Jude ve Lucy, beraber vakit geçirdikçe yakınlaşmaya başlarlar. Max ise zorunlu askerlik koşulu yüzünden askere çağrılır ve bunalımlı bir süreç yaşar.
Max, askere alınır. Lucy, savaş karşıtı bir grupta çalışmaya başlar. Grup liderinin hareketlerinden rahatsız olan ve Lucy'yi kıskanan Jude, grubun çalışma ofisine gider ve olay çıkarır. Bu olay, Lucy ve Jude'un ayrılmasına neden olur.
Savaş karşıtı gösteriler giderek şiddetini arttırır. Bir eylem sırasında polisin Lucy'yi götürdüğünü gören Jude, polislerin üzerine gider. Gözaltına alınan Jude'un Amerika'ya vizesiz geldiği ortaya çıkınca; Jude İngiltere'ye geri gönderilir. Lucy'de çalıştığı grubun aslında illegal işlerle uğraştığını öğrenir.
İyi bir sesi olan Sadie, gitarist sevgilisi Jo - Jo'yla küçük yerlerde kaliteli müzik yapmakla; kalitesiz müziğe ve prodüktör isteklerine razı olmak şartıyla şöhret olup para kazanmak arasında kalır. Sadie, Jo - Jo'nun sert tutumu sonrası prodüktörünün izinden gitmeye karar verse de; hata yaptığını anlayınca eski hayatına geri döner ve Jo - Jo ve grubuyla birlikte tekrar kaliteli müzik üretmeye devam eder.
İngiltere'ye zorunlu dönüş yapan Jude, eski sevgilisinin evlendiğini öğrenir. Tersanede çalışmaya başlasa da; ait olduğu yerin Lucy'nin yanı olduğuna karar veren Jude, yasal prosedürün ardından Amerika'ya gider. Kendisini Max karşılar. Sadie ve grubunun müzik yaptığı çatıya giderler. Lucy çatıda değildir. Polis, şikayet üzerine müziği engellemeye kalksa da; mikrofonu eline alan Jude, şarkı söylemeye başlar. Jude'un sesini duyan Lucy, binaya giremeyince başka bir binanın çatısına çıkar ve Jude'la göz göze gelmeyi başarır.

Comment / Yorum:

Yönetmen Julie Taymor'un 3. uzun metrajlı filmi olan Across the Universe, içinde Beatles grubunun 30 şarkısının yer aldığı ve bu şarkıların ışığında hikayesi oluşturulmuş olan, bir Beatles'a saygı filmi. Bu saygı duruşu, filmin içindeki detaylarla sınırlı değil. Örneğin filmin Amerika'da vizyona giriş tarihi özel olarak 9 Ekim olarak belirlenmiş. Bunun nedeni, 9 Ekim'in John Lennon'un doğum günü tarihi oluşu.
Filmin ana karakteri Jude, ismini Beatles'ın bir şarkısından alıyor. Jude karakterinde Beatles üyelerinden, özellikle de John Lennon'dan izler var. Ayrıca Jo - Jo karakteri Jimi Hendrix'ten, Sadie karakteri de Janis Joplin'den izler taşımakta.
Jude rolü için Jake Gylenhall düşünülse de Jim Sturgess'ta karar kılınmış. Jim Sturgess'ın başarılı performansına bakınca; bu seçimin oldukça isabetli bir tercih olduğu söylenebilir. Filmin de Jim Sturgess'a yaradığı ve bu filmin getirdiği tanınırlıkla ardarda önemli projelerde yer almaya başladığı da unutulmamalı. Filmde diğer önemli rollerde Evan Rachel Wood, Joe Anderson, Dana Fuchs ve Martin Luther Mccoy yer alıyor. Ayrıca Bono ve Salma Hayek gibi önemli isimleri de ufak rollerde görebilmek mümkün.
Paul Mccarthney ve Yoko Ono, filme yapım aşamasında müdahalelerde bulundular. Paul Mccarthney, Across the Universe'ü izledikten sonra filmi sevdiğini ve eğlenceli bulduğunu söyledi.
Önemli sayılabilecek hiçbir ödül kazanamayan Across the Universe'ün, "Komedi veya müzikal dalında en iyi film" Altın Küre adaylığı ve "En iyi kostüm tasarımı" dalında Oscar adaylığı haricinde kayda değer bir ödül adaylığı da yok.
Film, süresi uzun olmasına rağmen içinde o kadar çok şarkı barındırıyor ki; bazen arka arkaya video klip izliyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. Bu arka arkaya gelen video kliplerden oluşan bölümler, filmin kurgusundaki aksaklıklara da ışık tutuyor. Öyle ki; bazı şarkılar, hikayeleriyle birlikte araya serpiştirlmiş gibi duruyor. Ancak tüm bu olumsuzluklara karşın; ortalama bir Beatles dinleyicisiyseniz bile sadece birbirinden güzel Beatles şarkılarını dinlemek için dahi filmi keyifle seyredebilirsiniz. Across the Universe, orta karar bir film olsa da; Beatles hayranlarının kesinlikle kaçırmaması gereken bir yapım.

Imdb note : 7.4                              My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder