Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Mart 2012 Pazartesi

Låt Den Rätte Komma In / Let the Right One In / Gir Kanıma (2008)

Director / Yönetmen:

Tomas Alfredson

Screenplay / Senaryo:

John Ajvide Lindqvist

Novel / Kitap:

John Ajvide Lindqvist (from "Låt Den Rätte Komma In")

Cast / Kadro :

Kåre Hedebrant
Lina Leandersson
Per Ragnar
Henrik Dahl
Karin Bergquist
                                                              Peter Carlberg
                                                              Ika Nord
                                                              Mikael Rahm
                                                              Karl Robert Lindgrem
                                                              Anders T. Peedu
                                                              Pale Olofsson
                                                              Cayetano Ruiz
                                                              Patrik Rydmark
                                                              Johan Sömnes
                                                              Mikael Erhardsson
                                                              Rasmus Luthander

Subject / Konu:

Anne ve babası ayrılmış olan Oskar, içine kapanık, pasif bir çocuktur. Annesiyle yaşayan Oskar, Stockholm'ün pekte elit sayılmayacak bir semtinde oldukça büyük bir binada yaşamaktadır. Okulda bir grup çocuk tarafından sürekli tartaklanan Oskar, evlerinin önündeki parkta onlara karşılık verebilmek için provalar yapıp durmaktadır.
Oskar yine parkta vakit geçirdiği bir akşam, tuhaf görünümlü bir kız olan Eli'yle tanışır. Eli, Oskar'ın binasına yeni taşınmıştır. Oskar, kısa sürede yakınlaştığı Eli'ye aşık olur. Her akşam parkta buluşmaya devam ederler.
Bölgede tuhaf cinayetler işlenmeye başlar. Bir adam öldürdüğü kişilerin kanlarını süzüp bidona doldurmaktadır. Adam, bidona doldurduğu kanı Eli ve kendisinin beslenmesi için kullanan bir vampirdir. Oskar, Eli'nin uzun süredir 12 yaşında bir vampir olduğunu, gündüzleri ortalarda görünmemesinin sebebinin; güneş ışığının vampirleri yok etmesi olduğunu öğrenir.
Bir okul gezisi sırasında Oskar'ın başının belası olan çocuklar, yine Oskar'a sataşır ve onu buzlu suya atmaya çalışır. Ama Oskar karşı koyar ve yaşananlar sonucu çocuklardan biri sağır kalır.
Yakalanmak üzereyken kendini öldürmeye çalışan ama bunu başaramayıp ağır şekilde yaralayan adam, hastahaneye kaldırılır. Adam polis gözetiminde olduğu için Eli hastahane duvarından tırmanır ve odaya camdan girer. Kendileri için en doğru olan şeyi yapar ve adamı öldürür.
Eli, beslenmek için birisine saldırır. Bu olayın ardından artık peşinde güvenlik güçleri vardır ve yaşadığı yer kendisi için tehlike arz etmektedir. Tek çaresi gitmektir. Bir süredir araları pek iyi olmayan Oskar'dan kendisiyle birlikte gelmesini ister. Ancak Oskar bu teklifi kabul etmez ve Eli gider.
Sağır bıraktığı çocuğun ağabeyi, Oskar'dan intikam almaya karar verir. Oskar'a tuzak kurar ve akşam havuza gelmesini sağlar. Çıkardığı yangın sonucu bina boşaltılınca; havuz ve çevresinde Oskar'ın sağır bıraktığı çocuk, çocuğun ağabeyi ve arkadaşları kalır. Çocuğun ağabeyi, Oskar'a işkence yapmaya başlar. Oskar havuzda boğulmak üzereyken; ansızın kurtarılır. Ortalık kan gölüne döner ve Oskar'a zarar vermeye çalışan herkes canından olur. Oskar'ı kurtaran Eli'nin ta kendisidir. Eli ve Oskar, olayın ardından trene binip kaçarlar.

Comment / Yorum:

John Ajvide Lindqvist'in 2004'te yazdığı romanı Låt Den Rätte Komma In, 2008 yılında sinemaya uyarlanır ve John Ajvide Lindqvist, filmin senaryosuna da imza atar. Filmin yönetmen koltuğundaysa; genelde televizyon için yaptığı çalışmalarla tanınan, şimdilerdeyse 2011 yapımı "Tinker Tailor Soldier Spy (Casus)" ile adından söz ettiren Tomas Alfredson oturur.
Filmin en çok dikkat çeken oyuncusu Eli karakterini canlandıran Lina Leandersson. 12 yaşındaki bir vampir baş karakter, bu tür filmlerde sık rastlayabileceğimiz türden bir karakter değil. Bu yüzden Lina Leandersson'un performansının oldukça etkileyici olduğu söylenebilir.
1982 yılında Stockholm'ün karlarla örtülü atmosferinde geçen film, ne salt bir fantastik korku filmi ne de salt bir drama. Bu özelliği, filmi klasik vampir filmlerinden ayırıyor. Filmde işlenen aşk, çocuk karakterler üzerinden verildiği için ortaya oldukça sıradışı bir aşk hikayesi çıkmış. Filmin pek yükselmeyen ve genelde ağır seyreden temposuyla Stockholm'ün kasvetli atmosferinin bir araya getirilmesi, içinde sıradışı bir aşk hikayesi yer alan bir vampir filmi için başarılı bir tercih olsa da; bu tercih, düşük tempolu filmlerden sıkılanların filmden hoşlanmamalarına da neden olabilir.
Kitapta Eli karakterinin aslında hadım edilmiş bir erkek çocuğu olduğu anlatılsa da; bu önemli detaya filmde direkt vurgu yapılmıyor. Bu önemli detay, kitabı okumadan filmi seyredenlerin belki de hiç öğrenemediği bir bilgi.
Låt Den Rätte Komma In, 2008 - 2010 arası süreçte "En iyi yabancı film" ödülünün ağırlıkta olduğu tam 61 ödül ve 19 adaylık kazandı. Empire dergisi tarafından yılın filmi seçildi. Çoğu sinema yayını ve yazarı tarafından 2008'in en iyi filmleri arasında gösterildi. Filmin yakaladığı başarı, Hollywood'un da gözünden kaçmayınca; film, 2010 yılında "Let Me In (Kanıma Gir)" adıyla yeniden çevrildi.
Låt Den Rätte Komma In, düşük tempo handikapına karşın şaşırtıcı ve güçlü bir drama. Sağlam hikayesiyle fantastik korku türüne farklı bir bakış açısı getiren film, özellikle türün meraklıları ve fantastik korku edebiyatı uyarlaması sevenler için keyifli bir deneyim olabilir.

Imdb note : 8                                My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder