Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Mart 2012 Perşembe

The Jerk / Ahmak (1979)

Director / Yönetmen:

Carl Reiner

Screenplay / Senaryo:

Steve Martin
Carl Gottlieb
Michael Elias

Story / Hikaye:

Steve Martin
Carl Gottlieb

Cast / Kadro :

Steve Martin
Bernadette Peters
Catlin Adams
                                                            Mabel King
                                                            Richard Ward
                                                            Dick Anthony Williams
                                                            Bill Macy
                                                            M. Emmet Walsh
                                                            Dick O'Neill
                                                            Maurice Evans
                                                            Helena Carroll
                                                            Renn Woods
                                                            Pepe Serna
                                                            Sonny Terry
                                                            Brownie Mcghee
                                                            Jackie Mason
                                                            Frances E. Williams
                                                            Lydia Mcghee
                                                            Niko Denise Holmes
                                                            Shawn Harris
                                                            Nyles Harris
                                                            Susan Denise Harrison
                                                            Sharon Johansen
                                                            Carl Reiner

Subject / Konu:

Sokakta perişan halde görünen adam, sevdiği kadını kaybettiğini söyledikten sonra başından geçen olayları anlatmaya başlar.
Siyahi bir ailede yetişen bir beyaz olan ve beyaz oluş nedeninin bir hastalık olduğunu zanneden Navin, bir evlatlık olduğunu öğrenince; hiç ayrılmadığı evinden evinin dışındaki dünyaya çıkmaya karar verir. Otostop çekerek yolculuğuna başlar. Oldukça saf bir kişiliğe sahip olan Navin, insanlar tarafından kolayca aldatılabilmektedir. Kazandığı ufak miktarda paraları, yaşadıklarını anlattığı mektuplarla beraber ailesine gönderir. Yoldayken bulduğu ve sahiplendiği köpeğini de yanından ayırmaz.
Benzincide çalışmaya başlayan Navin, sürekli gözlüğü düşen bir müşterinin gözlüğüne bir tutacak ekleyerek; pratik ve yaratıcı bir yardımda bulunur. Navin'in bir sonraki durağıysa; sirk olur. Sirkte çalışan Navin, dominant karakterli Patty'le ilişki yaşamaya başlar. Zangin olma hayalleri kuran Marie'ye aşık olan Navin, paçayı Patty'den kurtarmayı başarınca; Marie ile yeni bir ilişkiye yelken açar.
Navin'in gözlüğe eklediği tutacak fikrini geliştiren adam, büyük bir servete ulaşır. Mucit Navin'i de unutmaz. Büyük bir servet sahibi olan Navin, Marie ile birlikte zenginliğin tadını çıkarmaya başlar. Ancak bu mutluluk uzun sürmez. Çünkü gözlük tutacakları, kullananları şaşı yapmaktadır. Bu durum büyük ses getirir ve gözlük tutacağı mağdurları Navin'e tazminat davası açarlar. Tazminat ödemek zorunda kalan Navin, bütün servetini kaybeder. Marie'yle de arası açılır ve ayrılırlar.
Sokaklara düşen Navin, hikayesinin o ana kadar ki kısmını anlatmıştır. Ancak Navin'in hikayesi daha bitmemiştir. Navin'in gönderdiği paraları iyi değerlendiren ailesi, perişan haldeki Navin'i bulur. Navin, sevdiği kadın Marie'ye de tekrar kavuşur ve ailesinin evinde beraberce mutlu bir yaşam sürerler.

Comment / Yorum:

Saf bir karakterin yaşantısının absürd detaylarla süslenerek anlatıldığı filmde başrol karakteri Navin'i canlandıran Steve Martin, aynı zamanda filmin hikaye ve senaryo yazarları arasında da yer alıyor. Filmin diğer senaristleri "Jaws" serisinin senaristi de olan Carl Gottlieb ve kariyerinin büyük bölümünde televizyondaki komedi projelerinde yazarlık ve senaristlik yapmış olan Michael Elias.
Steve Martin'in 3. uzun metrajlı sinema deneyimi olan The Jerk, oyuncunun kariyerinin önemli parçalarından biri. Çünkü Steve Martin'in sinemada şöhreti bu filmle yakaladığı söylenebilir. Benzer şeyler filmin diğer başrol oyuncusu Bernadette Peters için de geçerli. Bu filmle çıkış yakalayan oyuncu, tanınır bir komedi oyuncusu olmayı başardı. Filmin yönetmeni Carl Reiner'ı ve yine kendisi gibi yönetmenlik yapan Rob Reiner'ı da filmde ufak rollerde seyrediyoruz.
The Jerk, vadettiğini veren yani güldürmeyi başarabilen orta karar bir komedi filmi. Film vasatı aşamasa da; Steve Martin ve Bernadette Peters'in performansları oldukça başarılı. Filmin süresinin kısa oluşu; filmin sıkılmadan seyredilebilmesine olanak veriyor. Özellikle absürd komediden hoşlananların keyifle seyredebileceği bir film.

Imdb note : 7                                My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder