Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

31 Temmuz 2014 Perşembe

Nasıl İsyan Etmem (1983)

Director / Yönetmen:
Temel Gürsu

Screenplay / Senaryo:
Arda Uskan

Cast / Kadro:
İbrahim Tatlıses
Meral Orhonsay
Nuri Alço
Yılmaz Köksal
Kamuran Usluer
Reha Yurdakul
Bülent Bilgiç
Alev Gürzap
Necla Fide
Muhip Arcıman
                                                                Hüseyin Kutman
                                                                Demircan Türkdoğan
                                                                Muadelet Tibet
                                                                Necdet Yakın
                                                                Kudret Karadağ
                                                                Kadir Kök
                                                                Yusuf Çetin
                                                                Tevfik Şen
                                                                İhsan Gedik
                                                                Abdi Algül
                                                                Arap Celal

Subject / Konu:
Varlıklı babası Cemal’e güvenip hovardalık yapan Yalçın, karıştığı kavgada bir kişiyi öldürür. Cemal, Yalçın’ı kurtarabilmek için suçu üstlenecek birini arar. Geçim sıkıntısı yüzünden karısı Emine’ye ve çocukları Mehmet’le Ayşe’ye rahat bir yaşam sağlayamayan Hasan, çocuklarının okutulması ve rahat bir hayatları olması karşılığında Yalçın’ın suçunu üstlenmeyi kabul eder. 24 yıl hapse mahkum olur.
Serserilik yapamadığı için bunalan Yalçın, çok geçmeden gözünü Emine’ye diker. Yalçın’ın tecavüzüne uğrayan Emine evden kaçar. Kimsenin haber alamadığı Emine bir sokak köşesinde can verir. Babalarının çalışmak için Arabistan’a gittiğini sanan Mehmet ve Ayşe ise farklı yerlere evlatlık verilirler.
Ailesinin başına gelenlerden haberi olmayan Hasan, hapishanede İsmail, Necdet ve Jilet Arif’le arkadaş olur. Tahliye olan İsmail, Hasan’ın ailesinin başına gelenleri öğrenir. Mehmet’in yerini tespit eder. Hasan, af çıkmasının ardından 8 yıl daha hapis yatıp tahliye olur.
Önce İsmail’in mekanında bir delikanlı olmuş oğlu Mehmet’i gören Hasan, daha sonra talihsiz şekilde kızı Ayşe’nin fuhuş batağına düşmüş olduğunu öğrenir. Ayşe’yi düştüğü bataklıktan kurtarır ama babası olduğunu açıklamaz. Hasan intikam için Yalçın’ı ararken, Mehmet, Yalçın’ın adamı olur.
Hasan, Yalçın’ı öldürür. Yalçın’ın vurulduğunu gören Mehmet’te Hasan’a ateş eder. Mehmet, ölmek üzere olan Hasan’ın babası olduğunu farkına varır. Olay yerine gelen polisler, Mehmet’i tutuklar.

Comment / Yorum:
Arda Uskan’ın senaryosunu yazıp Temel Gürsu’nun yönettiği 1983 yapımı “Nasıl İsyan Etmem”, başroldeki İbrahim Tatlıses’in şarkılarıyla bezenmiş, arabesk film furyasının tipik örneklerinden biri. Film 1 Nisan 1983 tarihinde gösterime girmiş. Oyuncu kadrosunda İbrahim Tatlıses’e Yılmaz Köksal, Nuri Alço, Kamuran Usluer, Reha Yurdakul gibi Yeşilçam’ın önemli karakter oyuncuları eşlik etmiş.
Filmin konusu, 1971 yapımı bir Yılmaz Güney filmi olan “Baba”dan neredeyse bire bir alınmış. Bu yönüyle hikayenin ve senaryonun bir özgünlük belirtmediğini söylemek gerek. Ayrıca filmin başarılı bir taklit olmadığı da aşikar. Filmin senaryosunda oğluna flüt alacak parası olmayan adamın meyhanede bir şişe içki içip gamlanması gibi günümüzde dahi alay konusu olan detaylar var. Nasıl İsyan Etmem, nadir olarak başarılı örnekler vermiş arabesk film furyasının başarısız filmlerinden biri. 

Imdb note: 6                             My note: 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder