Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Temmuz 2014 Cumartesi

Transcendence / Evrim (2014)

Director / Yönetmen:
Wally Pfister

Screenplay / Senaryo:
Jack Paglen

Cast / Kadro:
Johnny Depp
Rebecca Hall
Paul Bettany
Cillian Murphy
Kate Mara
Cole Hauser
Clifton Collins Jr.
Cory Hardrict
Josh Stewart
Falk Hentschel
                                                             Luce Rains
                                                             Fernando Chien
                                                             Steven Liu
                                                             Xander Berkeley
                                                             Lukas Haas
                                                             Wallace Langham
                                                             Morgan Freeman

Subject / Konu:
Dünya artık enerji kaynağı ve internet olmayan bir yere dönüşmüştür. Bunun nedeni 4 yıl öncesine dayanmaktadır.
Süper insanı geliştirmek için çalışmalar yapan Profesör Will Caster, çalışmalarıyla ilgili bir seminer verir. Çalışmaların yapıldığı tüm yapay zeka laboratuvarlar saldırıya uğrar. Will ise etkileyici konuşmasının ardından silahla vurulur. Ufak bir sıyrıkla kurtulan Will, Joseph hariç laboratuvardaki tüm çalışanların öldürüldüğünü öğrenir.
Saldırıları üstlenen Bree önderliğindeki grup, yapay zeka çalışmalarına karşı savaş açtığını resmen bildirir. Will, olayı inceleyen ajan Buchanan’a Yapay zeka projesi Pinn ile ilgili bilgi verirken aniden rahatsızlanır. Will’in vurulduğu mermiye bulaştırılan polonyumdan dolayı radyasyona maruz kaldığı ve 4 – 5 haftalık ömrü kaldığı ortaya çıkar.
Kocasını kurtarmak isteyen Evelyn, Pinn’in çalışmasını sonlandırır. Pinn’in bir maymun beyninden kopyalanarak yaratıldığını söyleyen Evelyn, Max’e Will’in beynini  Pinn’e kopyalayabilirlerse onu kurtarabileceklerini söyler. Evelyn ve Max çalışmalara başlarlar. Will’i elektrotlarla Pinn’in çekirdeklerine bağlayıp çalışmalara başlarlar. Çalışmalar iyi gitmesine karşın Will’in ölümü herşeyi değiştirir.
Çalışmalara devam eden Evelyn, çabalarının hiçbir sonuç getirmediğine kanaat getirip çalışmayı sonlandırmaya karar verir. Sürücüleri silmeye hazırlanırken Will, kendisiyle iletişime geçer. Kendisini hızlı bir şekilde geliştirmeye başlayan Will, internet erişimi isteyince bazı şüphelere kapılan Max bu isteğe karşı çıkar. Evelyn, tartıştığı Max’i kovar.
Max, Will’in ölümüne sebep olan saldırıları gerçekleştiren ve şimdi de Evelyn’i engellemek isteyen Bree ve grubu tarafından kaçırılır. Evelyn ise son anda ellerinden kurtulmayı başarır. Max, Bree’nin görüşlerini öğrenince onunla birlikte hareket etmeye başlar.
İnternete erişim sağlayan Will, Evelyn’i talimatlarıyla kaçırırken suçluların yakalanması için de internetin tüm nimetlerinden yararlanır. Evelyn’in Brightwood isimli terkedilmiş kasabaya gitmesini ister. Kasabadaki her yeri satın alıp Brightwood Data Center’ı inşa ederler. 2 yıl sonra herhangi bir bileşeni yaratabilecek nano teknolojiye ulaşırlar.
Birgün darp edilen bir işçi nano teknolojiyle tedavi eder. Evelyn, tedavi sonrası işçinin inanılmaz bir güce sahip olduğunu ve Will’in işçinin bedenine geçiş yaptığını öğrenir. Üstün nano teknolojinin muazzam sonuçlarını duyan hasta ve sakatlar, soluğu Brightwood’ta alırlar. Will, tedavi edilip insanüstü güce kavuşan her kişinin bedenine geçiş yapabilmektedir. Buchanan ve Joseph’ta tesisi gezmek için Brightwood’a gelir. Joseph tesisten ayrılırken gizlice Evelyn’in eline bir kağıt tutuşturur. Kağıtta tesisten kaç yazmaktadır.
Buchanan ve Joseph, Will’in kendi ordusunu yarattığını farkına varırlar. Buchanan bu durumla dünya çapında internet kesintisi ve terörist bir saldırıyla başa çıkılabileceğine karar verir. Max, Joseph’la iletişime geçer ve olanları durdurabileceğini söyler.
Olanları farkına varmaya başlayan Evelyn, Will’le tartışır. Tesis Max, Bree ve grubu tarafından saldırıya uğrar. Ancak tesiste bulunanlar vurulmalarına karşın yaraları kısa süre içersinde düzelir. Tesiste yalıtım kullanıp Will’le bağlantısı kesilen bir işçi yakalanır. Max, işçinin kanından Will’le savaşacak bir virüs yaratır.
Evelyn tesisten kaçar. Yakalanıp Joseph, Max ve Bree’nin yanına getirilir. Max, Evelyn’e Will’in havaya ve su zerreciklerine dahi ulaşabildiğini ve kopyalarını yarattığını gösterir. Will’in bu suretle tüm dünyayı kendisine hizmet ettirebileceğini anlatır.
Evelyn, Will’i durdurabilmek için kendi ölümüne sebep olacak olan Max’in geliştirdiği virüsü kanına karıştırıp tesise dönmeye ve Will’in bilincine bağlanıp onu yok etmeye karar verir.  Tesise gittiğinde Will’i vücut bulmuş şekilde karşısında bulur. Joseph’ın planda değişikliğe onay vermesi sonucunda tesis saldırıya uğrar ve Evelyn ağır yaralanır. Will, Evelyn’in isteğini kabul eder ve virüsü kendisine yükler. Tüm dönüştürülen insanlar ölür ve dönüştürme süreci sonlanır. Evelyn ölmek üzereyken aslında Will’in yaptıklarının dünyayı güzelleştirdiğini farkına varır.
Virüs her şeyin sonunu getirir. Max, Will ve Evelyn’in evine gittiğinde herşeyin bitmemiş olduğunu görür.

Comment / Yorum:
Christopher Nolan’ın ses getiren projeleri başta olmak üzere birçok Hollywood yapımında görüntü yönetmenliği yapan Wally Pfister’ın yönetmen olarak çektiği ilk film olan Transcendence / Evrim, aynı zamanda senarist Jack Paglen’in de ilk senaryosu. Transcendence’ın gerek bütçesiyle gerekse oyuncu kadrosuyla bir ilk film için oldukça iddialı olduğunu söylemek gerek. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olan film, 11 Temmuz 2014 itibariyle dünya genelinde 90.022.309 dolar hasılat elde etti.
Will rolü için James Mcavoy, Tobey Maguire, Christian Bale ve Jude Law gibi oyuncuların isimleri geçse de rol Johnny Depp’e gitti. Max rolü için isimleri geçen Ewan Mcgregor ve Tom Hardy, takvimleri uymadığı için filmde rol alamadılar. Rol, Paul Bettany’ye gitti. Evelyn rolü için ilk düşünülen isim Kate Winslet’tı. Ancak Winslet, takvimi uymadığı için rolü kabul etmeyince Noomi Rapace’in ismi konuşuldu. Son olarak rol için 3 aday belirlendi; Emily Blunt, Rooney Mara ve Rebecca Hall. Rol Rebecca Hall’e gitti. Bu seçimin oldukça yerinde olduğunu ve kadrosunda birçok yıldızı barındıran filmde en dikkat çeken ismin Rebecca Hall olduğunu söylemek gerek.
Transcendence, nano teknolojinin ulaşabileceği noktalara fütüristik bir projeksiyon yapıyor. İnsanın anlamadığından korkması mesajı ise yeniliklere karşı insanların ön yargısını tanımlamak için yerinde bir söylem. Buna karşın senaryoda ruh kavramının göz ardı edilmiş olması, bazı kısımların mantık dışı kalmasına sebebiyet veriyor.
Parlak oyuncu kadrosu ve oyuncuların başarılı performansları seyre değer. Transcendence, kesinlikle mükemmel bir bilim – kurgu değil. Ancak düşündürmeyi başaran, ilgi çekici ve sürükleyici bir hikayeye sahip.

Imdb note: 6.4                           My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder