Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Temmuz 2014 Çarşamba

The Fireman (1916)

Director / Yönetmen:
Charles Chaplin

Screenplay / Senaryo:
Charles Chaplin
Vincent Bryan
Maverick Terrell

Cast / Kadro:
Charles Chaplin
Edna Purviance
Eric Campbell
Lloyd Bacon
Albert Austin
Frank J. Coleman
James T. Kelley
Charlotte Mineau
                                                              Leo White
                                                              John Rand

Subject / Konu:
İtfaiye aracını kullanacak olan itfaiyeci, önce uyuya kalarak sonra da sakarlıklarıyla amirini deli eder. Amiri tarafından tartaklanır ve bir daha yangın zilini kaçırmaması için uyarılır.
Amirinin yemek için ve sütçünün geldiğini bildirmek için çaldığı zilleri de yangın zili zanneden itfaiyeci sakarlıklarına devam eder ve amirini çıldırtmaya devam eder.
İtfaiye binasına kızıyla beraber gelen adam, amire evinin yanması ve itfaiyenin evi kurtarmaması durumunda sigortadan para alacağını söyler. Karşılığında da kızıyla evlenebileceğini söyler. Amir, teklifi kabul eder.
Adam, kızının evde olduğunu fark etmeden yangın çıkarır. Koşarak başka bir yangını söndürmekle uğraşan itfaiye ekibinin yanına gelir. Sakar itfaiyeciyle birlikte itfaiye arabasını atlayıp binaya doğru yola koyulurlar. İtfaiye ekibi de peşlerinden koşar. Sakar itfaiyeci, itfaiye aracında su olmadığını görünce binaya tırmanır. Pencereden çıkardığı kızı sırtına alır ve binadan indirir.
İtfaiyeci fenalaşmış numarası yapar. Herkes yardım etmek için gidince itfaiyeci yattığı yerden kalkar ve hoşlandığı kızı öper. El ele tutuşup giderler.

Comment / Yorum:
Charles Chaplin senaryosunu Vincent Bryan ve Maverick Terrell’la yazdığı, başrolünü üstlendiği ve yönettiği 1916 yapımı “The Fireman” isimli kısa filminde sakar bir itfaiyeci rolüyle boy gösterir. Bazı kaynaklarda Edward Brewer’ın filmin yönetmenlerinden biri olduğu bilgisi yer alsa da Brewer aslında filmin teknik yönetmeni. Film, Los Angeles’ta sokak sinemalarında gösterilir.
The Fireman, ana karakterin sakarlıklarıyla akan bir kısa komedi. Senaryo oldukça sıradan. Film, Charles Chaplin’in kariyerinin önemli yapımlarından biri olmasa da eğlenceli bir seyirlik. Chaplin hatırına izlenebilir.

Imdb note: 6.5                           My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder