Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Temmuz 2014 Perşembe

Bana Old and Wise'ı Çal (1998)

Director / Yönetmen:
Çağan Irmak

Screenplay / Senaryo:
Çağan Irmak

Cast / Kadro:
Erkan Can
Derya Alabora
Nedim Doğan
Naz Önel
Tomris İncer
Doğan Aybay

Subject / Konu:
Oğuz sabah 5’e kadar süren “Yalnızlar Saati” isimli bir radyo programı yapmaktadır. Geceyi uykusuz geçirenlerle telefon bağlantısı yapmakta ve slow ağırlıklı şarkılar çalmaktadır.
Gecenin ilk telefonu genç Sibel’den gelir. Sibel, Oğuz’un özel hayatına dair sorular sorar. Fakat Oğuz, özel hayatına dair bilgi vermez.
Gecenin ikinci telefonu Onur’dan gelir. Onur, Oğuz’dan kendisi için çok özel olan Eda’ya Alan Parsons Project’ten “Old and Wise” isimli şarkıyı çalmasını ister.
Oğuz rüyasında ölmüş annesini görür. Annesi ona dışarıda bir hayat olduğunu ve uyanması gerektiğini söyler.
Çalışma arkadaşı Zuhal, Eda’ya çok sevdikleri Oğuz’un radyo programında birisinin kendisi için Old and Wise isimli şarkıyı çaldırdığını söyler. Eda şoka uğrar. Gece Oğuz’un programını dinler. Onur, tekrar telefonla arar ve Oğuz’dan Old and Wise’ı çalmasını ister.
Eda apar topar radyoya gider. Oğuz onu yayın yaptığı sırada stüdyoya alır. Eda kendisini Oğuz’a tanıtır. Şarkının kendisine gönderildiğini, bunun Onur’la özel şarkıları olduğunu anlatır. Ama Onur 2 yıl önce ölmüştür.
Eda ve Oğuz sohbete koyulurlar. Birbirlerine hikayelerini anlatırlar. Program bitiminde stüdyodan birlikte çıkarlar ve bir kafeye doğru giderler. Oğuz’un annesi ve Onur, onları izler.

Comment / Yorum:
Bana Old and Wise’ı Çal, 2002 yılında “Asmalı Konak”’ ile televizyonda, 2005 yılında  “Babam ve Oğlum” ve 2008 yılında “Issız Adam” ile sinemalarda fırtınalar estirmeyi başaran Çağan Irmak’ın yönetmenlikte emekleme dönemimde çektiği, pek de bilinmeyen kısa filmi. Film, öğrencilik döneminde 2 kısa film çekmiş olan yönetmenin 3. kısa metrajlı filmi olmakla beraber profesyonel anlamda çektiği ilk kısa filmi olarak kabul edilebilir.
Film, fantastik ve duygusal öğeleri başarılı şekilde harmanlayan bir hikayeye sahip. Bu başarıda 80’lerde Türk sinemasının 90’larda ve sonrasında televizyon dünyasının önemli kurgucularından biri olan Sedat Karadeniz’in kurgusunun payı büyük. Filmde Alan Parsons Project, Bee Gees, Cher, Dire Straits, Kate Bush, Oleta Adams ve Teen Sharp’tan şarkılar kullanıldı. Erkan Can, Derya Alabora ve Tomris İncer gibi güçlü oyunculardan oluşan oyuncu kadrosu, bir kısa film için oldukça iddialı ve bunu başaran bir genç yönetmenin geleceğine de ışık tutar nitelikte. Bu ışık ve filmin başarısı, 1998 yılında İFSAK Kısa Film Festivali’nde “Birincilik Ödülü” ile taçlandırıldı. Bana Old and Wise’ı Çal, Çağan Irmak’ın başlangıç adımlarını görmek için iyi bir fırsat.

Imdb note: 6.7                           My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder