Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Nisan 2013 Cuma

To Rome With Love / Roma'ya Sevgilerle (2012)

Director / Yönetmen:

Woody Allen

Screenplay / Senaryo:

Woody Allen

Cast / Kadro :

Woody Allen
Alec Baldwin
Roberto Benigni
Penelope Cruz
Judy Davis
Jesse Eisenberg
Ellen Page
Alessandra Mastronardi
Alison Pill
                                                               Alessandro Tiberi
                                                               Flavio Parenti
                                                               Fabio Armiliato
                                                               Ornella Muti
                                                               Cecilia Capriotti
                                                               Antonio Albanese
                                                               Lynn Swanson

Subject / Konu:

Yaz tatili için gittiği Roma’da genç bir avukat olan Michelangelo'yla tanışıp aşk yaşayan Hayley, evlenmeye karar verdiği sevgilisini ailesiyle tanıştırmaya karar verir. Hayley’nin annesi Phyllis ve babası Jerry, Roma’ya gelir.
Yeni evli bir çift olan Antonio ve Milly, otel odasına yerleşirler. Önemli bir iş adamı olma yolunda ilerleyen Antonio’nun akrabalarıyla tanışacak olan çift, ardından iş dünyasının önemli simalarının katılacağı bir davete gidecektir. Kuaför bulmak için otelden çıkan ve telefonunu düşüren Milly kaybolur.
Genç mimar Jack, tarihi yerleri gezmek istemediği için sokakta dolaşmayı tercih eden önemli mimarlardan John ile karşılaşır ve kendisini evine davet eder. Kız arkadaşı Sally'nin bütün erkekleri etkileyen Monica isimli aktris arkadaşının evlerine bir süreliğine kalmak için geleceğini öğrenir. Monica’yı havaalanından alırlar. Jack bundan sonra her karar anında John’u yanında kendine tavsiyeler verirken bulur.
Sıradan bir hayatı olan Leopoldo, bir sabah işe gitmek için evden çıktığında medyayı peşinde bulur. Leopoldo, birden bire ünlenir.
Hayley’nin ailesi, Michelangelo’nun ailesiyle tanışmaya gider. Michelangelo’nun babası Giancarlo’nun duşta söylediği şarkı, müzik yönetmenliği yapmış Jerry’nin ilgisini çeker.
Milly, kaldıkları otelin adını da unutunca iyice kaybolur. Antonio ise yanlışlıkla odasına giren hayat kadını Anna’yı akrabalarına karısıymış gibi tanıştırmak zorunda kalır. Birlikte gezintiye çıkarlar.
Meşgul olan Sally, Jack’ten Monica’ya Roma’yı gezdirmesini ister. Jack, Sally’nin tavsiyesiyle Monica’yı bir arkadaşıyla tanıştırır.
Medyanın takibindeki Leopoldo’ya işyerinde yeni bir ofis verilir. İşyerinde herkesin hayran olduğu güzel Serafina’da Leopoldo’nun emrine verilir.
Jerry, sesinden çok etkilendiği Giancarlo'ya ses kaydı yapmayı önermekten vazgeçmez ve sonunda onu ikna etmeyi başarır. Giancarlo, provada başarısız olur. Michelangelo, babasını şarkı söylemeye zorladığı için Jerry’yi suçlar. Jerry, Giancarlo’nun sadece duştayken harika söylediğini farkına varır.
Milly, hayran olduğu aktörlerden Luchino Salta ile tanışır. Luchino, Milly'yi yemeğe davet eder. Yemeğe gittikleri yerde Anna, Antonio ve akrabaları da vardır. Luchino, asıldığı Milly’yi birlikte olabilmek için oteldeki odasına götürür.
Leopoldo’nun her adımı medya tarafından izlenir. O da güzel kadınlarla birlikte olarak şöhretini kullanmaya başlar.
Giancarlo, Jerry’nin fikri sonucu duş kurulan sahnede yıkanırken şarkı söyler ve büyük başarı elde eder.
Antonio gittiği davette çok ünlü kişilele tanışır. Ancak bu ünlü kişilerin çoğu kendini Milly diye tanıtan Anna’nın müşterisidir. Anna kuytu bir yere götürdüğü Antonio ile birlikte olur.
Jack, yakınlaştığı Monica’yla arabada birlikte olur.
Medya, sokakta gördükleri ve ilginç buldukları bir otobüs şoförüyle ilgilenmeye başlar ve Leopoldo’nun peşini bırakır.
Jack, Monica’yla birlikte olabilmek için Sally’den ayrılmaya hazırlanırken; Monica, büyük bütçeli bir filmden teklif alır ve Jack’i bırakıp gitmeye hazırlanır.
Milly, Luchino’yla ilişkiye girip girmemek arasında tereddüte düşer. Ama bu fırsatı kaçırmamaya karar verir. Tam bu sırada ortaya çıkan eli silahlı hırsız, odadaki değerli eşyaları ister. Otel güvenliği, Luchino’nun karısıyla birlikte baskın yapmak için kapıya dayanır. Hırsızın fikriyle Luchino, banyoya saklanır. Milly ve hırsız ise sevgiliymiş gibi yatağa girerler. Durumu idare etmeyi başarıp güvenliği ve Luchino’nun karısını yollamayı başarırlar. Luchino, hırsıza teşekkür eder ve saatiyle yüzüğünü verip gider. Milly ve hırsız sevişirler.
Artık kendisini kimsenin tanımamasına sinirlenen Leopoldo deliye döner.
Sonunda bir araya gelen Milly ve Anthony birlikte olurlar.
Giancarlo sahnelenen oyunda yine duş içersinde sahneye çıkar ve büyük övgüler alır.

Comment / Yorum:

Woody Allen’ı 6 yıl ve 5 film aradan sonra oyunculuk sahasına indiren To Rome with Love, Avrupa’da film çekmeye devam eden Woody Allen’ın İngiltere ve Fransa’nın ardından 3. durağı olan İtalya’da çektiği filmi. Woody Allen, tamamı Roma’da çekilen filmin yönetmenliğini ve senaristliğini de üstlenmiş. Oyuncu kadrosunda Hollywood’un ve İtalyan sinemasanın birbirinden önemli isimlerine yer verilmiş.
Filmin maliyeti yaklaşık 17.000.000 euro. Filmin Amerika genelindeki hasılatı 16.684.352 dolar. Roma’da çekilen filmin İtalya genelindeki hasılatı ise 7.730.880 euro.
Filmde belki de oyuncu kadrosunun kalabalıklığından da kaynaklanan kurgusal problemler var. Bir yerde kesişir diye beklenen hikayeler, birbirlerinden bağımsızca başlayıp bitiyor. Bu da seyirci de ister istemez birbirine yamanmış ayrı filmler izliyormuş hissi yaratıyor. Senaryonun Woody Allen standartlarının altında olduğunu söylemek mümkün.
Aaron Johnson ve Robert Pattinson, oyuncu seçmelerine katıldı. Anna rolü için önce Noomi Rapace düşünülse de rol, Penelope Cruz’a gitti.
Film müzikleri çok iyi seçilmiş. “Volare” ve “Amada mia, amore mio” gibi önemli İtalyan klasiklerinden Verdi’nin “Libiamo ne'lieti calici”sine; Pagliacci operasından Tosca ve Turandot operalarına kadar geniş yelpazede seçimler yapılmış.
Tüm handikaplarına karşın geniş oyuncu kadrosu, muhteşem Roma manzarası ve müzikleri To Rome with Love’ı ortalama seyirci için cazip ve eğlenceli kılıyor.

Imdb note : 6.3                             My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder