Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Nisan 2013 Cumartesi

Deli Kan (1981)

Director / Yönetmen:

Atıf Yılmaz

Screenplay / Senaryo:

Atıf Yılmaz
Onat Kutlar
Ayşe Şasa

Novel / Kitap:

Zeyyat Selimoğlu (from "Deprem")

Cast / Kadro :

Tarık Akan
Müjde Ar
Kamil Sönmez
Ekrem Dümer
                                                             Ata Saka
                                                             Tevfik Şen

Subject / Konu:

Bir balıkçı teknesi alıp adını da "Mitari’nin Gelini" koymayı hayal eden Sefer, göz koyduğu Zekiye'yi vakit geçirmeden elde etmek ister. Sefer'den hoşlanmasına karşın kendisine kaba davranmasını kabullenemeyen Zekiye, Sefer'e kendisine varmayacağını söyler. Gözünü karartan Sefer, Zekiye'ye zorla sahip olur. Zekiye, Mitari'den kaçar ve kendisinden uzun süre haber alınmaz.
Zekiye'nin İstanbul'da kötü yola düştüğü haberini alan Sefer, soluğu İstanbul'a giden arkadaşı Memiş'in yanında alır. Beyoğlu'nda Zekiye'yi arayan Sefer, bir pavyonda Zekiye'ye çok benzeyen Nurcan isimli bir kadına rastlar. İlk başta Nurcan'ın Zekiye olup olmadığına karar veremez. Pavyonda çıkan bir olaya müdahale edince pavyona fedai olarak işe alınır. Nurcan'ın Zekiye'nin ta kendisi olduğunu anlayınca Zekiye'yi öldürmeye çalışır ama başarılı olamaz. Zekiye, Sefer'i kızdırıp intikamını almak için elinden geleni yapar.
Bir süre sonra aşk baskın çıkar ve Sefer'le Zekiye beraber olmaya başlarlar. Sefer, hayalindeki teknenin siparişini verir. Teknesini tesim alınca Zekiye'yi de alıp Mitari'ye dönecektir. Pavyon sahibinin kendisine verdiği bir işi yaparken eli kana bulanan Sefer, hapse düşer. Pavyon sahibi ve adamları Zekiye'yi de Gaziantep'te bir mekana satarlar. Kaçmayı başaran Zekiye, Sefer'i ziyarete gelip olanları anlatır.
Sefer tahliye olur. Zekiye'yle birlikte Mitari'ye dönmek için biletlerini alırlar. Otobüse binecekleri sabah Sefer, intikamını almak için pavyona gider ve kendisine oyun eden patronun adamlarını bıçaklayarak öldürür. Bıçağını temizlediği sırada bir fedai tarafından bıçaklanan Sefer ölür. Sefer'in ardından pavyona gelen Zekiye, Sefer'in cesediyle karşılaşır.

Comment / Yorum:

Zeyyat Selimoğlu’nun “Deprem” isimli hikayesinden sinemaya uyarlanan Deli Kan, Atıf Yılmaz imzası taşıyor. Bir köylü kızının sevmesine rağmen kendisine istediği gibi muamele etmeyen delikanlıya boyun eğmeyip, İstanbul’a kaçıp kötü yola düşüşünü ve delikanlının kızın ardından gidişini anlatan film, Atıf Yılmaz sinemasının özelliklerini taşımakla beraber yönetmenin önemli filmlerinden biri değil.
Filmi Tarık Akan ile Müjde Ar’ın sırtladığı ve zayıf sayılacak oyuncu kadrosundan neredeyse hiç destek alamadıkları söylenebilir. Filmde rol de alan Kamil Sönmez, filmin belli bölümlerinde şarkıyla anlatım yapıyor. Filmin diğer müzikleri, Yeni Türkü grubunun imzasını taşıyor. Şarkılar arasında en dikkat çekeni “Mitari’nin Gelini”
Filmin temposu düşük. Ancak temponun düşük oluşu, filmin sürükleyiciliğini olumsuz etkilemiyor. Deli Kan, türünün seçkin örneklerinden biri olmasa da; vasatın üzerinde bir film.

Imdb note : 6                               My note : 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder