Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Nisan 2013 Pazar

Imagine / Hayallerin Ötesinde (2012)


Director / Yönetmen:

Andrzej Jakimowski

Screenplay / Senaryo:

Andrzej Jakimowski

Cast / Kadro :

Edward Hogg
Alexandra Maria Lara
David Atrakchi
Teresa Madruga
Luis Lucas
Joao Vaz
Melchior Derouet

 

 

Subject / Konu:

Kendisi de görme engelli oIan Ian, Lizbon'da özel bir klinikte görme engelli çocukların oryantasyonunda eğitmen olarak işe başlar. Ian, geldiği ilk günden itibaren fark yaratmaya başlar. Öğrencileri Ian'ın gördüğünü düşünmeye başlar ve onun kör olup olmadığını öğrenmek için tuzaklar kurmaya başlarlar. Ian, sıradışı ancak başarılı metodlarıyla öğrencileriyle arasında güçlü bir bağ kurmayı başarır.
Klinikte kalmasına karşın insanlarla fazla diyalog kurmayan Ewa, Ian'ın ilgisini çeker. Ewa'ya yaklaşabilmek için genç kadının kuşlara olan ilgisinden yararlanır. Ewa, Ian'la yakınlaşmaya başlar ve o da onun metodlarından etkilenir.
Ağzından çıkardığı sesle, parmak şıklatmayla ve sesleri dikkatlice dinleyerek yön bulmayı bilen Ian, öğrencilerine de yöntemlerini aşılamaya başlar. Ian'ın yöntemleri ve baston kullanmaması klinikçe tehlikeli bulunur. Ian, uyarı alır.
Ian, kendilerine dışarda da bir dünya olduğunu gösterince başta Ewa olmak üzere kliniktekiler, dışarsını keşfetmek isterirler. Ian, bastonsuz dışarıya çıkmak isteyen Ewa'yı dışarı çıkarır. Ian'ın kendinden emin tavırlarından dolayı kör olduğunun insanlarca anlaşılmaması, Ewa'yı cezbeder.
Ian'ın anlattığı ve fakat gören insanlarca yalanlanan sahil ve sahile demirli büyük gemi, Ian'ın adını yalancıya çıkar. Ian, öğrencisini alıp onu söylediği sahile götürür ve geminin yerini tarif eder. Polis tarafından bulunup kliniğe götürülürler. Ian, kendi yöntemiyle avludaki motorsikleti bulmaya çalışırken kuyuya düşer. Ian'a artık klinikte çalışamayacağı açıklanır. Bavulunu toparlayan Ian, klinikten ayrılır. Ewa, Ian'ın peşinden gider ve onu bulmaya çalışır. Bulma umudunu kaybettiğinde daha önce gittikleri kafeye gider. Ian'da kafede oturmaktadır ve Ian'ın tarif ettiği büyük gemi, onun varlığını inkar edenlerin gözlerinin önünden geçip gitmektedir.

Comment / Yorum:

Çekimleri Lizbon’da gerçekleştirilen 2012 yapımı Imagine, bazı kaynaklarda Blind Watching ismiyle de anılmakta. Filmin senaryosu, filmin yönetmenliğini de üstlenen Andrzej Jakimowski imzası taşıyor. Yönetmenin eşi Ewa’ya adadığı filmin ana karakterlerinden birinin adının da Ewa olması, dikkat çekici bir detay.
Film, özel bir klinikteki görme engelli çocukların sıradışı bir eğitmen olan Ian, tarafından cesaretlendirilmelerini ve kliniğin duvarlarının ardında koskoca bir dünya olduğunu keşfedişlerini anlatmakta. Andrzej Jakimowski’nin hassas ve karikatürize olmaya çok açık bir konuyu naifçe işleyerek ortaya bir başyapıt çıkardığı su götürmez bir gerçek.
Kuvvetle ihtimal filmin oyuncu kadrosunda gerçekten görme engelli olan oyuncular var. Filmin başrollerini üstlenen Edward Hogg ve Alexandra Maria Lara, oldukça doğal ve inandırıcılar.
2012 Uluslararası Varşova Film Festivali’nde “İzleyici Ödülü” ve “En iyi yönetmen” ödüllerini kazanan film, 32. İstanbul Film Festivali kapsamında Türkiye’de de gösterildi. Adından uzun süre söz ettireceğe benzeyen Imagine, gerçek sinemaseverlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir yapım.

Imdb note : 7.7                             My note : 8.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder