Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Nisan 2013 Salı

Mahşere Kadar (1971)

Director / Yönetmen:

Ömer Lütfi Akad
Nuri O. Ergün

Screenplay / Senaryo:

Safa Önal

Cast / Kadro:

Kartal Tibet
Fatma Girik
Muzaffer Tema
Kuzey Vargın
Tijen Doray
Oktay Durukan
İhsan Baysal
Benan Öz
Filiz Bozkurt
                                                               Asım Nipton
                                                               Tanju Şarman
                                                               Niyazi Gökdere

Subject / Konu:

Elektrikçi olarak çalıştığı gemide kaçakçılık yapıldığını öğrenip şikayetçi olmak isteyen Murat, gemi tayfası tarafından dövülüp sakat bırakılır. Ayağı topal kalan Murat, patronunun köşkünde bekçilik yapmaya başlar. Murat’ın patronu pis işlerin içindedir.
Patronunun kızı Fatma, köşke arkadaşlarıyla gelir. Fatma’nın arkadaşları parti yaparlarken azıtırlar. Murat, duruma müdahale eder ve Fatma’nın arkadaşlarını kovar. Fatma, Murat’tan etkilenir. Kısa sürede aralarında bir aşk başlar.
Murat, Fatma‘nın devreye girmesiyle depoda çalışmaya başlar. Fatma, babasına Murat’a aşık olduğunu söyler. Babası sert tepki gösterir ve kendisini Murat’tan ayrılmaya zorlar. Fatma ve Murat kaçıp bir sahil kulübesinde yaşamaya başlarlar. Murat ve Fatma evlenirler. Fatma hamile kalır.
Fatma’nın babası, silahlı adamlarını gönderip Murat’ı öldürtmeye çalışır. Murat vurulur. Silaha davranan Fatma, adamları vurur. Adamlardan biri ölür. Fatma hapse düşer. Çocuğunu da düşürür.
Fatma’nın babası hapishaneye gelir ve pişman olduğunu söyler. Murat, Fatma’yla görüşmez, mektuplarına cevap vermez.
Nefsi müdafaadan serbest bırakılan Fatma, Murat’la konuşmak için sahildeki kulübeye gider. Murat, Fatma’yı dışlar. Fatma, kulübeden giderken çıkagelen babası, Murat’ın ciğerinde kalan bir kurşun parçası yüzünden öleceğini söyler. Murat’ın öleceğini bildiği için kendisine ters davrandığını anlayan Fatma, Murat’a koşar.

Comment / Yorum:

1971 yılına tam 5 film sığdıran yönetmen Ömer Lütfi Akad, şekil değiştiren Türk sinemasına ayak uydurur ve şarkıcıların başrol oynadığı, bir nevi albüm tanıtımı olan filmlerden çekmeye başlar. Aynı yıl içersinde bu tarzda 3 film (Orhan Gencebay’la “Bir Teselli Ver”, Zeki Müren’le “Rüya Gibi” ve Neşe Karaböcek’le “Anneler ve Kızları”) çeker. Ancak usta yönetmen kendi tarzında film çekmekten de geri kalmaz ve O. Nuri Ergün’le birlikte Mahşere Kadar’ı yönetir.
Mahşere Kadar, 1971 yılında 13 filmde oynamış Kartal Tibet ve 10 filmde oynamış Fatma Girik’in filmografilerinde özel bir yer tutuyor. Çünkü film, 2 oyuncuyu Ömer Lütfi Akad’la ilk ve son kez bir araya getirme özelliği taşıyor.
Safa Önal imzası taşıyan senaryo, tipik bir zengin kız – fakir erkek hikayesi. Farklı sınıflardan 2 kişinin aşkı, abartıya kaçmadan anlatılmış. Ancak Muzaffer Tema’nın canlandırdığı gaddarlığın uçlarındaki babanın birden bire melek kesilmesi, tutarsızlığa neden olmuş.
Filmin müzik seçimleri gayet başarılı. 1969 yapımı “Romeo & Juliet” adlı filmin Nino Rota imzalı meşhur şarkısı “A Time for Us” filmde cömertçe kullanılmış.
Mahşere Kadar, Ömer Lütfi Akad’ın orta karar filmlerinden biri. Yönetmenin Kartal Tibet ve Fatma Girik’le nasıl bir iş çıkarttığını görmek için izlenebilir.

Imdb note : 5.4                             My note : 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder