Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

14 Nisan 2013 Pazar

Caught in the Web / Sou Suo / İftira Ağı (2012)

Director / Yönetmen:

Kaige Chen

Screenplay / Senaryo:

Kaige Chen
Tang Da - Nian

Cast / Kadro :

Yuanyuan Gao
Mark Chao
Chen Yao
Xueqi Wang
Luodan Wang
Hong Chen
Ran Chen
Yi Zhang
                                                             Bao - Hua Chang
                                                             David Peck
                                                             Suo - Ni
                                                             Qing Yang
                                                             Ningyu Zhao

Subject / Konu:

Bir şirkette sekreterlik yapan Ye, rutin sağlık taraması için gittiği hastahanede ileri derecede lenf kanseri olduğunu öğrenir. Ye'nin hayatı yıkılır. Doktor, Ye'ye derhal hastahaneye yatması gerektiğini söyler. Otobüse binen Ye, yolcuların uyarısına rağmen ayakta durmakta zorluk çeken yaşlı adama yer vermez. Yolculardan bazıları ısrar edince de yaşlı adama kucağına oturabileceğini söyler. Ye'nin tavrı yolcuların tepkisini çeker. Stajyer gazeteci olan Jiaqui, tüm yaşananları cep telefonu kamerasıyla çeker. Olay anında fotoğrafçı kuzeni Shoucheng'te yanındadır. Jiaqui, görüntüleri hem beraber yaşayıp hemde beraber çalıştığı Shoucheng'in haberci sevgilisi Chen Ruoxi'ye verir. Ruoxi, görüntüleri ana haber bülteninde yayınlatır. Olay, inanılmaz yankı uyandırır ve büyük ilgi çeker.
Ye, patronu Shen Liushu'dan nedenini açıklamadığı önemli bir durum için 1.000.000 yen ister. Kendini tutamayıp gözyaşlarına boğulan Ye, patronuna sarıldığı sırada içeriye patronun karısı Mo Xiaoyu girer. Mo, Ye ile kocasının ilişkisi olduğunu düşünür ve Ye'nin olayı açıklamasına izin vermeden gider. Ye, 1 haftalık izin alır. Patronu, Ye'ye istediği parayı verir.
Mo, kimliğini belirtmeden haber bültenine bağlanıp Ye'nin Shen Liushu'nun metresi olduğunu söyler. Ye, internette bir fenomene dönüşür. Bütün hayatı irdelenmeye başlar. Jiaqui, Ye ile röportaj yapar. Ye, yaşlı adama tavrından dolayı üzgün olduğunu söyler. Ruoxi çağırdığı için gitmek zorunda kalan Jiaqui, Shoucheng'le Ye'yi başbaşa bırakır. Acilen paraya ihtiyacı olan Shoucheng, Ye'den ilginç bir iş teklifi alır. 1 hafta boyunca kendisine söylenenleri yapması ve herşeyin gizli kalması karşılığı 50.000 yen kazanacak olan Shoucheng, Ye'nin teklifini kabul eder.
Perişan haldeki Ye, önce evinden ayrılır. Ye'nin bitik halini gören Shoucheng, hastalığını bilmediği Ye'ye toparlanması gerektiğini söyler. Ye, bir araba kiralar. Arabayı süratli şekilde kullanır. Bungee Jumping yapar. Shoucheng, bu süreçte hep Ye'nin yanındadır.
Ye hakkındaki haberler çirkinleşerek devam eder. Ruoxi, çıkarlarıyla çatıştığı için Ye'nin pişmanlığını belirttiği röportajı yayınlamaz. Mo ve Ruoxi görüşmeye başlar. Shen Liushu'da boş durmaz ve medyada karşı hamle başlatıp kendisiyle ilgili yapılan haberlerin yalan olduğunu göstermeye çalışır.
Ye ve Shoucheng'in birlikte fotoğrafları çekilir ve sevgililermiş gibi haberleri çıkar. Ruoxi, Shoucheng'in 1 haftada 50.000 yen kazanacağı gizemli işin Ye ile birlikte olmak olduğunu öğrenir ve Ye'nin kendinden intikam almaya çalıştığını sanar.
Hesabına yatırılan para, Ruoxi'yi rüşvet almış gibi gösterince Ruoxi işinden olur.
Ye, Shoucheng'in kendisiyle geçireceği son günde gün doğumunu izlemek ister. Shoucheng is Ruoxi'nin yanlış anladığı şeyleri açıklamak için gitmek zorunda olduğunu söyler. Tartışırlar. Ye, hastalığını Shoucheng'e açıklar. Shoucheng, gitmekten vazgeçer. Soucheng, sabah olduğunda Ye'yi hastahaneye gitmeye ikna eder. Birlikte hastahaneye giderler. Ancak Ye, arka kapıdan kaçıp gider.
Ye'nin 40 metreden atlayarak intihar ettiği ve ölmeden önce bir mektup bıraktığı öğrenilince; Ye'yi zor duruma düşüren Ruoxi ve Mo vicdan azabı yaşarlar. Kocasıyla uzun süredir arası kötü olan Mo, evi terkeder. Ruoxi'de Ye'nin pişmanlığını belirttiği röportajı yayınlamak ister. Shoucheng, Ye'ye aşık olduğunu onu kaybedince anladığını söylediği Ruoxi'yle ayrılır...

Comment / Yorum:

Kaige Chen imzasını taşıyan 2012 yapımı Caught in the Web, Çin’de yaklaşık 6 milyon seyirciye ulaşmayı başardı. Filmin ilk uluslararası gösterimi Toronto’da yapıldı. 85. Akademi Ödülleri’ne Çin’in “En iyi yabancı dilde film” Oscar adayı olarak gitti.
Caught in the Web, yalanın ve iftiranın bir çığ gibi büyüyebildiği ve insanların hayatlarını karartabildiği sanal dünya üzerine çekilmiş; zaman zaman hüzünlü, zaman zaman komik olmayı başarabilen çarpıcı bir film. Filmin bu başarısında oyunculukların etkisi tartışılmaz.
Abartıya kaçan bölümlerine karşın komedi – hüzün dozajının gayet iyi ayarlandığı senaryo, vasatın üzerinde. Sanal dünyanın günümüzün en büyük silahı olduğu gerçeği, akılda kalır şekilde işlenmiş.
Caught in the Web, her geçen gün biraz daha tehlikeli hale gelen modern dünyaya biraz gerçekçi biraz da abartıya kaçarak ayna tutan oldukça keyifli bir film. Çin sinemasının son dönemdeki başarılı örneklerinden biri.

Imdb note : 6.4                             My note : 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder