Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Nisan 2013 Cumartesi

Hasan Almaz Basan Alır (1975)

Director / Yönetmen:

Aram Gülyüz

Screenplay / Senaryo:

Erdoğan Tünaş

Cast / Kadro :

Salih Güney
Feri Cansel
Mete İnselel
Ali Şen
Renan Fosforoğlu
Tuncay Özinel
Aynur Akarsu
Burçin Doğru

Subject / Konu:

Hasan, doğduğu ilk andan itibaren çapkınlık peşinden koşar. Babası Rüknettin'i işleri yürütüyormuş gibi kandıran Hasan, tüm vaktini kadınlarla birlikte olmak için harcamaktadır. Rüknettin, Hasan'ın ne işler çevirdiğini öğrenir ve Hasan'ı, arkadaşı İbrahim'in kızı Ebru'yla evlendirmeye karar verir. Henüz 18 yaşında olan ve tıp okuyan Ebru, evlenmeye niyetli değildir. Bu yüzden Hasan'la tanışmak için gideceği randevuya erkek delisi Jale'yi gönderir. Hasan'da randevuya homoseksüelmiş gibi davranmasını tembihlediği arkadaşı Osman'ı gönderir. Rüknettin, Hasan'ın evlilikten kaçmak için numara çevirdiğini öğrenir.
Hasan, geçirdiği kaza sonucu cinsel organından rahatsızlanır. Tedavisi için 2 milyona mal olacak bir pil gerekir. Rüknettin, oğlunun düzelmesi için pili alır. Pil takılan Hasan, eski sağlığına kavuşur.
Hasan, aşık olduğu ama babasının evlendirilmek istediği kişi olduğunu bilmediği Ebru'yla evlenmek ister. Hasan'ın kimliğine bürünen Osman, Ebru'nun kimliğine bürünen Jale'ye tam bir erkek olduğunu ispat eder.
Daha önce birlikte olduğu ve kendisini unutamayan kadınlar tarafından kaçırılan Hasan'ın pili kendisinden istifade eden kadınlar tarafından tüketilir.
Osman'dan hamile kalan Jale, evliliğe yanaşmayan Osman'ı yola getirmek için Rüknettin'e mektup yazar. Rüknettin, Ebru'nun babası İbrahim'e kızının hamile olduğunu ve bir an önce nikah kıymaları gerektiğini bildirir. Namusunu temizlemek isteyen İbrahim, Hasan'ı öldürmek için peşine düşer. Jale, durumu Osman'a bildirir ve aslında Ebru olmadığını itiraf eder. Osman'da Hasan olmadığını açıklar. Osman ve Jale durumu Hasan ve Ebru'ya açıklarlar. Ebru, odasına gittiği Hasan'ı iyileştirmeye çabalar. O sırada çocuklarını evlendirmek için gelen İbrahim ve Rüknettin, depremle sarsılırlar...

Comment / Yorum:

1974’e kadar genellikle komedi ağırlıklı filmler çeken yönetmen Aram Gülyüz, Türk sinemasında seks furyasının başlamasıyla erotik ve erotik – komedi türündeki filmlere yönelir. 1975 yılı içersinde toplam 11 film çeken yönetmen, 1980’e kadar ağırlıklı olarak bu türde filmler çeker. İşte Hasan Almaz Basan Alır’da bu dönemin ürünlerinden biri. Türk sinemasında seks furyasının ilk filmlerinden biri olan film, erotik – komedi olarak nitelendirilebilir.
Filmin kadrosunda Feri Cansel ve Mete İnselel gibi bu furyanın tanınan isimleri var. Ayrıca Yeşilçam dramalarında izlemeye alışkın olduğumuz Salih Güney ve Ali Şen’de filmin ağır topları arasında.
Senaryo oldukça zayıf. Süreklilikte de problemler var. Görüntü kalitesi oldukça kötü.
Hasan Almaz Basan Alır, furyanın başlangıç filmlerinden biri olması nedeniyle bu furyanın sonraki dönemde çekilecek filmleri kadar cüretkar bulunmayabilir. Ancak türün müdavimlerine hitap edebilecek zayıf bir film.

Imdb note : 3.3                             My note : 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder