Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Ağustos 2012 Cuma

Yemen'de Bir Avuç Türk (1970)

Director / Yönetmen:

Yılmaz Atadeniz

Screenplay / Senaryo:

Zafer Sülek

Cast / Kadro :

Fikret Hakan
Kadir İnanır
Serdar Gökhan
Müjgan Ağralı
Kadir Savun
Danyal Topatan
Atilla Ergün
Kazım Kartal
Mümtaz Ener
                                                                Sırrı Elitaş
                                                                Birtane Güngör
                                                                Murat Tok
                                                                Süheyl Eğriboz
                                                                Zeki Sezer
                                                                Nermin Özses

Subject / Konu:

Yemen'e doğru gitmekte olan trende yer alan askerlerden Muşlu Ahmet ve Paşa Çocuğu Serdar, birbirlerine Yemen'e gidiş nedenlerini açıklarlar. Eğlence ve kadın düşkünü olan Serdar, Yemen'e macera yaşamak için gitmektedir. Ahmet ise 20 yıl önce Yemen'e gidip bir daha dönmeyen babasının intikamını alabilmek için annesini ve nişanlısı Nazlı'yı geride bırakıp Yemen yollarına düşmüştür.
Tren baskına uğrar ve çatışma çıkar. Yardıma koşan Yüzbaşı Murat önderliğindeki Türk birliği, baskıncıların geri püskürtülmesini sağlar. Murat, Serdar ve Ahmet'i Paşa'ya takdim eder. Paşa, ortadoğuyu karıştıran Lawrence ve Şeyh Faysal'ın asıl amaçlarının Türklerin Medine'yle olan bağlantısını koparmak olduğunu anlatır. Şeyh Faysal, Türklerin tarafında olan ve onlara yardım etmek isteyen Emir Abdullah Mansur'u esir alır ve işkence ettirir.
Serdar ve Ahmet'in kaldığı odaya giren kadın ajan, Serdar'ı birlikte olmak vaadiyle kandırıp başına tüfekle vurur ve bazı evrakları çalıp kaçar. Evrakları Şeyh Faysal'a ve Lawrence'a teslim eder. Paşa'dan yetki alan Yüzbaşı Murat, Ahmet, Serdar ve Tahsin Çavuş'la yola çıkar. Tahsin Çavuş, sohbet sırasında Ahmet'in oğlu olduğunu anlar. Ancak Ahmet'e gerçeği açıklamaz. Öncü olarak giden Tahsin, düşmanın eline düşer. Düşman, Tahsin ve Emir Mansur'a çölün ortasında işkence yapar. Çok geçmeden yetişen Murat, Ahmet ve Serdar; Tahsin ve Emir Mansur'u düşmanın elinden kurtarmayı başarır. Emir Mansur, Lawrence'ın cephane almaya gittiğini söyleyince Türk askerleri, Lawrence'ı engelleyebilmek için vakit kaybetmeden yola koyulurlar.
Lawrence ve askerlerinin üzerine gidip cephanelerini bombalayan Türk askerleri, Lawrence'ın yanındaki kadın ajanı ele geçirip kaçarlar. Lawrence ve askerleri, Türk askerlerinin peşine takılır. Serdar kolundan vurulur. Prens Abutay ve askerleri, Türk askerlerini yakalar ve çölde işkence ederler. Lawrence, General'e ve Şeyh'e Türklerin Medine yolunu açık bırakmayı ve buraya getirilecek tüm cephaneyi ele geçirmeyi teklif eder. Teklifi kabul görür.
Musul, düşman eline düşer. Oradaki Türk birliği Medine savunmasına yardım etmek üzere yola çıkar. Durumdan haberdar olan Lawrance ve Şeyh Gaffar, pusu kurarlar.
Ellerini çözmeyi başaran Murat, düşmanları etkisiz hale getirir ve arkadaşlarını kurtarır. Yolda, kadın ajanla karşılaşırlar ve ondan Lawrence'ın kurduğu pusuyu öğrenirler. General'in kızı olan kadın ajan, kimsenin Lawrence'ın tutkuları için ölmemesi gerektiğini düşünmektedir.
Murat ve arkadaşları, Türk birliğini pusudan kurtarabilmek için harekete geçerler. 4 Türk askeri, onlarca düşman askeriyle çatışmaya girişir. Ahmet'i vurulmaktan kurtaran Tahsin, vurulur. Ahmet'e babası olduğunu açıklar ve ölür. Serdar, düşman tarafından defalarca vurularak öldürülür. Prens Abutay, Ahmet'i arkadan vurur. Murat, Ahmet ölürken başucuna gelir. Arkadan gelen Prens Abutay, Murat'ı vurur. Murat, vurulmasına karşın Prens Abutay'la boğuşur ve onu öldürür. Kardeşinin intikamını alan ağır yaralı Murat, Lawrence'ın Türk birliğine kurduğu pusuyu engellemek için kadın ajandan kendisine makinalı bir tüfek getirmesini ister. Makinalı tüfekle düşman askerlerini öldüren ve Lawrence, Şeyh Gaffar ve askerlerini kaçırmayı başaran Murat, görevini tamamlayıp ölür. Şehit olan 4 kahraman Türk askeri, Yemen topraklarına gömülür.

Comment / Yorum:

Yemen'de Bir Avuç Türk, daha çok çektiği fantastik filmlerle tanınan Yılmaz Atadeniz imzası taşıyor. Senaryosunu Zafer Sülek'in yazdığı 1970 yapımı film, Yemen'deki Türk askerlerinin kahramanlık hikayelerini anlatıyor. Hikayede Lawrence ve Şeyh Faysal gibi gerçek tarihi karakterlerin kullanılmış olması dikkat çekiyor.
Filmin oldukça çarpıcı bir oyuncu kadrosu var. Filmin başrollerini ustalık dönemindeki Fikret Hakan ve kariyerlerinin başlangıç döneminde olan Kadir İnanır ve Serdar Gökhan paylaşıyor. Filmin yan kadrosu da Kadir Savun, Danyal Topatan ve Kazım Kartal gibi önemli oyunculardan oluşuyor. Film, 70'lerin ortalarına doğru yıldızlık mertebesine ulaşacak ve birbirlerine rakip olarak gösterilecek Kadir İnanır ve Serdar Gökhan'ın birlikte rol aldıkları ilk ve son film olma özelliğini de taşıyor.
Oyunculuklar vasatın üzerinde. Görüntü kalitesi oldukça kötü. Senaryoda her ne kadar gerçeklik payı olan bölümler olsa da; kahramanlık dozajının bir hayli abartıldığını da belirtmek gerek. Yemen'de Bir Avuç Türk, belirgin zaaflarına ve gerçekçilikten uzaklaşan kahramanlık sahnelerine karşın tarihi bir olayı anlatabilmek için emek sarfeden bir yapım.

Imdb note : 4.2                              My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder