Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Ağustos 2012 Perşembe

Drive / Sürücü (2011)

Director / Yönetmen:

Nicolas Winding Refn

Screenplay / Senaryo:

Hossein Amini

Novel / Kitap:

James Sallis

Cast / Kadro :

Ryan Gosling
Carey Mulligan
Bryan Cranston
Christina Hendricks
Ron Perlman
Oscar Isaac
                                                            Albert Brooks
                                                            Kaden Leos
                                                            Jeff Wolfe
                                                            James Biberi
                                                            Russ Tamblyn
                                                            Joe Bucaro
                                                            Tiara Parker
                                                            Tim Trella
                                                            Jim Hart

Subject / Konu:

Sürücü, Shannon'ın tamirhanesinde takılmaktadır. Muhteşem sürüş yeteneğinden dolayı Shannon'ın ayarladığı soygunlarda araba kullanmakta ve Hollywood yapımlarında tehlikeli sürüş sahnelerinde görev almaktadır. Birkaç kez karşılaştığı komşusu Irene'le yakınlaşmaya başlar. Irene'in oğlu Benicio'yla da arası gayet iyidir.
Sürücü'nin yeteneğini yarışlarda değerlendirmek isteyen Shannon, yarış arabası alabilmek için Bernie Rose'la anlaşır. Bernie Rose, araba için 300.000 dolar verir ve yarış gelirlerine %75'lik payla ortak olur. Bernie'nin ortağı Nino, zamanında kendilerini kazıklamaya çalışan Shannon'ın leğen kemiğini kırdırmıştır. Shannon'ın ayağı bu yüzden sakat kalmıştır.
Irene, hapisteki kocası Standard'ın 1 hafta sonra döneceğini öğrenir ve durumu Sürücü'ye bildirir. Standardı geri döner ve Sürücü'yle eskisi gibi görüşemezler. Sürücü, Standard'ı otoparkta pataklanmış halde bulur. Adamın başının fena halde belada olduğunu ve şayet kendisinden istenenleri yapmazsa Irene ve Benicio'nun hayatlarının tehlikeye gireceğini öğrenir. Sürücü, Irene'in ve Benicio'nun başının tehlikeye girmemesi için Standard'a yardım etmeye karar verir.
Plana göre Standard, Blanche'la birlikte 5 dakika içersinde soygunu yapacaktır ve Sürücü'de arabayı kullanacaktır. Standard ve Blanche, soygunu yapmak üzere giderler. Sürücü, arabada beklemeye koyulur. Blanche, elindeki çantayla arabaya gelir. Bir süre sonra Standard görünür. Arabaya doğru gelirken birkaç kez vurulur ve ölür. Sürücü, vakit geçirmeden arabayı çalıştırır ve hızla uzaklaşırlar. Peşlerine bir araba takılır. Sürücü, müthiş manevralarla peşlerindeki arabaya kaza yaptırır. Blanche birlikte bir motele giderler. Haberlerde soydukları yerin herhangi bir şikayette bulunmadığını duyan Sürücü, bu tuhaf durumu ve peşlerine takılan araba hakkında bilgi vermesi için Blanche'ı zorla konuşturur. Blanche'tan kendisini soygunun elebaşısı Cook'a götürmesini ister. Bu sırada 2 silahlı adam bulundukları yeri basar. Tüfekle başından vurulan Blanche ölür. Sürücü, 2 adamı da öldürür.
Sürücü, başına gelenleri Shannon'a anlatır. Cook'u bulup elini çekiçle kıran Sürücü, paranın Nino'ya ait olduğunu öğrenir. Nino'yu arar ve parasını alabilmesi için söyleyeceği yere söyleyeceği zamanda gelmesini ister
Sürücü, Standard'ın neden öldüğünü Irene'e anlatır. Asansörde karşılaştıkları Nino'nun adamını döverek öldürür. Sürücü, Shannon Bernie'yle konuştuğu için Nino'nun adresini öğrendiğini anlar. Sürücü, Shannon'ı kaçması için uyarır.
Nino, soygunun arkasındaki ismin kendisinin olduğunun ortaya çıkmaması için Shanon'ı ve Sürücü'yü öldürmeye kararı verir. Bernie'de bu karara uyar.
Sürücü, film setine gider ve bazı malzemeler alır. Shannon kaçmak üzereyken tamirhaneye gelen Bernie, Shannon'ı öldürür. Sürücü tamirhaneye geldiğinde Shannon'ın cesediyle karşılaşır. Film setinden aldığı plastik malzemeyle yüzünü tamamen kamufle eden Sürücü, Nino'yu takibe koyulur. Nino'nun arabasına sertçe çarpar ve arabayı yoldan çıkartır. Şoför çıkıp ortalığı kolaçan eder. Gitmeye hazırlanırlarken farlarını açan araba tekrar üzerlerine doğru gelir. Araba, aldığı darbe sonucu kumsala düşer. Yaralı haldeki Nino, arabadan çıkar. Sürücü, Nino'yu denizde boğarak öldürür.
Bernie'yi telefonla arayan Sürücü, Bernie'nin buluşup aralarındaki davayı bitirme teklifini kabul eder. Irene'i arayan Sürücü, birlikte geçirdikleri günlerin hayatının en güzel günleri olduğunu söyler. Bernie'nin söylediği buluşma yerine gider. Bernie, Sürücü'ye parayı getirip getirmediğini sorar. Parayı vermesi halinde Irene'e zarar gelmeyeceğine dair söz verir. Ama kendisinin ömür boyu diken üstünde olacağını da belirtir. Parayı almak üzere arabaya giderler. Bernie, Sürücü çantayı bagajdan çıkarırken bıçaklar. Sürücü'de hamle eder ve Bernie'yi öldürür. Ağır şekilde yaralanan Sürücü, arabasına binip yola koyulur. Irene, Sürücü'nün kapısını çalar, ancak kapıyı kimse açmaz. Sürücü, yoluna devam eder.

Comment / Yorum:

James Sallis'in aynı adlı kitabından Hossein Amini'nin senaryolaştırdığı filmin yönetmen koltuğunda çektiği aksiyon filmleriyle adından söz ettirmeye başlayan Nicolas Winding Refn oturuyor. Düşük tempolu olmasına karşın sürükleyiciliğini bir an olsun yitirmeyen film; aşk, macera ve intikamın karizmatik ve retro bir sentezi. Film, temposu, tarzı ve müzikleri itibariyle 80'li yılların filmlerini andırıyor.
Yaklaşık 15.000.000 dolara mal olan film, hızlı bir açılış yaptı ve gösterime girdiği ilk haftada neredeyse maliyetini çıkarmayı başardı. Filmin festivallerde gördüğü ilgi ise gişedeki başarısının da üzerine çıktı. Tam bir ödül avcısı olan film, başta yönetmen Nicolas Winding Refn'in Cannes Film Festivali'nde "En iyi yönetmen" dalında kazandığı Altın Palmiye ödülü olmak üzere katıldığı festivallerde toplam 40 ödül ve 72 adaylık kazandı.
2011 yılında 3 film çeviren Ryan Gosling, özellikle Drive ve "The Ides of March"ta ki mükemmel performanslarıyla 2011'in adından en çok söz ettiren aktörlerinden oldu. Ryan Gosling, Drive'da soğukkanlı, tutkulu ve karizmatik bir karakter olan Sürücü ile kusursuz bir performansa imza attı. Filmin diğer önemli karakteri Irene'i ise popülaritesi giderek artan İngiliz oyuncu Carey Mulligan canlandırıyor. Bryan Cranston, Albert Brooks ve Ron Perlman gibi tecrübeli isimlerde filmin ağır topları.
Filmle müthiş bir bütünlük sağlamayı başaran müzikler, takdiri hak ediyor. Başta Kavinsky ile Lovefoxxx'un düeti olan Nightcall ve College ile Electric Youth'un düeti olan A Real Hero olmak üzere tüm şarkılar akılda kalmayı başarıyor.
Drive, yüksek tempolu bir aksiyon filmi bekleyenleri hayal kırıklığına uğratabilir. Ancak bu beklentinin dışındaki tüm izleyicilerin filmden hoşlanacakları söylenebilir. Drive, aksiyonun sadece hızlı ve kan gölüne dönen sahnelerden ibaret olmadığını bilenler, 80'leri sevenler ve Hollywood'un büyük bir hızla zirveye doğru tırmanan yeni yıldızı Ryan Gosling'i izlemek isteyenler için keyifli bir fırsat.

Imdb note : 7.9                              My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder