Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Ağustos 2012 Pazartesi

Ağır Suç (1967)

Director / Yönetmen:

Türker İnanoğlu

Screenplay / Senaryo:

Fuat Özlüer

Cast / Kadro :

Sadri Alışık
Sevda Ferdağ
Yusuf Sezgin
Çolpan İlhan
Nevzat Okçugil
Atilla Ergün
Faik Coşkun
İlhan Hemşeri
Muzaffer Yenen
                                                            Ali Demir
                                                            Zeki Sezer
                                                            Hayati Hamzaoğlu
                                                            Selma Güneri

Subject / Konu:

Leyla'yı öldürmekle yargılanan Beyoğlu Canavarı Çamur Şevket, suçu kabul eder ve idama mahkum olacağını bile bile savunma yapmaz. Hakim kararını açıklamak üzereyken Şevket'in kızı olduğunu açıklayan Sevgi, babasına savunma yapması için yalvarır. Kızının ısrarlarına dayanamayan Şevket, başından geçenleri anlatarak savunmasını yapmaya başlar.
Girdiği bütün davaları kazanmasıyla tanınan hukuk doktoru Şevket Hakmen, karısı Meral'e ve küçük kızına düşkün bir aile babasıdır. Şevket'in bürosuna gelen Leyla, kocasının kendisini erkeklere satmaya çalıştığını, bu yüzden ayrılmak istediğini söyler. Leyla'nın kocası hakkındaki iddiaları kabul etmese de; Şevket, Leyla'yı kocasından tek celsede boşatmayı başarır.
Leyla'nın güzelliğinden etkilenen Şevket, kendisine bir hayli sıcak davranan Leyls ile yasak aşk yaşamaya başlar. Ailesini ve işini ihmal eder. Meral, ihanete uğradığını öğrenir ve Şevket, evini terketmek zorunda kalır. Leyla, Şevket'i uyuşturucuya alıştırır. Şevket, Leyla'nın isteklerini karşılayabilmek için tüm servetini harcar. Leyla, serveti tükenen Şevket'i evinden kovar ve başka bir adamı ağına düşürür. Leyla'nın sevgilisiyle kavgaya tutuşan Şevket, adamı silahla vurup öldürür. Şevket, 15 yıl hapse mahkum olur.
Meral, Şevket'i affettiğini söylemek için ziyaretine gider. Leyla'nın elindeki senetlere karşılık evlerini aldığını anlatır. Aradan birkaç yıl geçer ve Meral'ın ölüm haberi gelir. Sevgi'nin yuvaya verildiğini ve bir aile tarafından evlat edinildiğini öğrenir.
Cezasını tamamlayan Şevket tahliye olur ve kızını aramaya başlar. Sevgi'yi evlat edinen ailenin adresini öğrenen Şevket, vakit kaybetmeden adrese gider. Sevgi'yi evlat edinen aile onu çok iyi yetiştirmiştir. Şevket, Sevgi'yi ve nişanlısı Erol'u da görür. Sevgi'ye babası olduğunu söylemekten vazgeçer. Şevket, Sevgi'yi uzaktan takip eder. Sevgi, takip edildiğini farkedince Erol, Şevket'i itip kakar. Şevket'in Sevgi'yi takip ettiğini öğrenen anne ve babası Sevgi'ye gerçekleri açıklamaya karar verirler.
Arabasına binerken perişan haldeki Şevket'i gören Leyla, Şevket'i yanına çağırtır. Ona kendisini hatırlayıp hatırlamadığını sorar. Şevket, kendisini hatırlayamadığını söyler ve perişan durumundan bahseder. Leyla, Şevket'e otelinde iş verir.
Evlatlık olduğunu ve gerçek babasının Şevket olduğunu öğrenen Sevgi, önce Erol'dan ayrılır, sonra da bir mektup bırakıp evinden kaçar. Leyla'nın genç ve toy kızları tuzağa düşüren adamı Vural, parkta karşılaştığı Sevgi'yi babasını bulmaya yardım edebileceğini söyleyerek kandırır ve otele getirir. Sevgi'nin bir masada pazarlanmaya çalışıldığını görüp şaşıran Şevket, çalışanlardan biri tarafından Sevgi'nin Leyla tarafından tuzağa düşürüldüğünü öğrenir. Leyla'nın yıllar önce hayatını mahveden kadın olduğunu farkına varır. Odasına çıktığı Leyla'yı boğarak öldürür.
Şevket savunmasını tamamlar. Hakim, Şevket'in beraatine karar verir. Şevket, Sevgi ve Erol'a sarılarak mahkeme salonundan çıkar.

Comment / Yorum:

Türker İnanoğlu imzası taşıyan Ağır Suç, hiçte fena sayılmayacak bir oyuncu kadrosuna sahip. Sadri Alışık'ın başrolü üstlendiği ve başarılı performansıyla göz doldurduğu filmde diğer önemli rollerde oyuncunun bir çok kez birlikte çalıştığı Sevda Ferdağ, Yusuf Sezgin, Çolpan İlhan ve Selma Güneri yer almış. Leyla karakterini canlandıran Sevda Ferdağ'ın etkileyici bir vamp kadın karakteri yarattığını söylemek gerek.
Senaryoyu 2 bölüme ayırarak irdelemek gerek; ilk 60 dakika ve sonrası. İlk 60 dakika tutarlı, mantık çerçevesinde ilerleyen klasik normlara yakın bir trajedi. Fakat senaryonun geri kalanı tam bir tuhaflıklar zinciri. Şevket'in hayatını kahreden Leyla'yı hatırlamaması, Sevgi'nin tesadüf sınırlarını zorlar şekilde Leyla'nın ağına düşmesi ve yine tesadüf eseri Leyla'nın yanında çalışan Şevket'in Sevgi'yle karşılaşıp onu kurtarması, hiçbir delili olmamasına karşın Şevket'in savunmasının hakimce gerçek olarak kabul edilmesi ve en enteresanı kasıtlı adam öldüren bir kişinin beraat etmesi gibi örnekler, tuhaflıklar zincirinin başlıcaları.
Ağır Suç, belli bir noktadan sonra sıkça mantık hatalarına düşse de; ilk 1 saatlik eli yüzü düzgün akışı ve Sadri Alışık ile Sevda Ferdağ'ın başarılı performansları için izlenmeye değer bir yapım.

 

 

 

 

 

Imdb note : 5.9                              My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder