Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

8 Ağustos 2012 Çarşamba

Hatasız Kul Olmaz (1977)

Director / Yönetmen:

Osman F. Seden

Screenplay / Senaryo:

Osman F. Seden

Cast / Kadro :

Orhan Gencebay
Fatma Girik
Yıldırım Gencer
Hülya Tuğlu
Kadir Savun
Süleyman Turan
İbrahim Uğurlu
Hikmet Taşdemir
İhsan Gedik
                                                                   Ata Saka
                                                                   Demircan Türkdoğan
                                                                   Turgut Savaş
                                                                   Tevfik Şen
                                                                   Muammer Gözalan
                                                                   Orhan Çoban
                                                                   Arzu Katıkaya
                                                                   Serkan Değirmenci
                                                                   Baykal Kent
                                                                   Osman F. Seden

Subject / Konu:

Arkadaşlarıyla birlikte gittiği eğlence mekanında dans etmeye zorlanan ve sıkılan kaptan Orhan, soluğu tuvalette alır. Uzun süredir hasta olan ve ateşi bir türlü dinmeyen çocuğuyla ilgilendiği için çalıştığı eğlence mekanına geç kalan Cennet, patronu tarafından azarlanır ve gözyaşlarına boğulur. O sırada kapının dışında olan Orhan herşeyi işitir. Cennet, konsomasyona çıkmadığı için garson tarafından patrona şikayet edilir. Patronun Cennet'i kovmak üzere yaklaştığını farkeden Orhan, Cennet'i dansa kaldırarak patronun hışmından kurtarır. Orhan, yüksek ücretine rağmen Cennet ile dışarı çıkmak ister. Orhan'ın amacı Cennet'i bir an önce hasta kızının yanına götürmektir. Cennet'in evine giderler. Orhan, eve doktor getirir. Doktor, hastahaneye gitmeleri gerektiğini söyler. Küçük kızı hastahaneye götürürler. Başarılı bir ameliyat geçiren küçük kız kurtulur. Orhan, bütün hastahane masraflaını karşılamakla kalmaz aynı zamanda Cennet'e iş bulacağını da söyler.
15 günlük bir sefere çıkacak olan Orhan, Cennet'e para bırakır. Hikmet'in adamlarının patronları Kamil'i götürdüğünü ve kendisini de aradıklarını öğrenen Orhan, vakit kaybetmeden büyük depoya gider. Hikmet, tehditle Kamil'in ambarını satın almaya çalışmaktadır. Orhan, Hikmet'e bir daha Kamil'i tehdit ederse karşısında kendisini bulacağını söyler ve Kamil'i de alıp depodan ayrılır.
Kamil, hesaplarını tutan adamı ayrıldığı için sıkıntıya düşer. Orhan, Kamil'in hesaplarını tutması için Cennet'i işe aldırır. Orhan, sefere çıkar. Cennet'in kızı tamamen iyileşir. Seferden dönen Orhan, Cennet ve kızıyla bir aile gibi olur. Birlikte yaşamaya başlarlar. Çok geçmeden Orhan, Cennet'e evlenme teklif eder. Cennet, geçmişinden dolayı çekinceleri olduğunu belirtse de; Orhan, Cennet'i evlenmeye ve memleketine götürüp orada yeni bir hayat kurmaya ikna eder. Evlenip Orhan'ın memleketindeki evine yerleşirler.
Hikmet, Orhan'ın memlekete yerleştiğini ve Kamil adına yeni bir şube açmaya hazırlandığını öğrenir. Adamlarına talimat verir ve Orhan'ın mekanını kurşunlatır. Orhan, Hikmet'le görüşmeye gider. Hikmet, Orhan'a ya Kamil'le birlikte kendi hesabına çalışmalarını ya da yeni şubelerini kapatmalarını söyler. Orhan, Hikmet'in tehditkar tavrına boyun eğmez ve işine devam edeceğini söyleyip gider.
Hikmet, adamlarına Orhan'ın teknelerini yaktırır. Orhan, şikayetçi olur. Savcı, delil olmadığı için Hikmet'i tutuklatamaz. Ama herkes tekneleri yaktıranın Hikmet olduğunu adı gibi bilmektedir. Eli kolu bağlanan Hikmet, daha önce gece yaşantısından tanıdığı Cennet'i yolda görür ve adamlarından Cennet'in Orhan'ın karısı olduğunu öğrenir. Orhan, yeni okula başlayacak kızlarını götürmek üzere evden çıkınca bütün kasabanın Cennet'in barda çalışırken kullanılan afişleriyle kaplandığını görür. Cennet, üzüntüden deliye döner. Orhan, Cennet'i teselli etmye çalışır. Hikmet'in adamları, etrafta Cennet hakkında dedikodu yaparlar ve Orhan'ı kötülürler. Kasabalı, Cennet'e kötü gözle bakmaya başlar. Hikmet, savcının uyarısına rağmen kasabalıyı doldurmaya devam eder. Kasabalı, Orhan'ı, Cennet'i ve kızlarını dışlamaya başlar. Kasabalı tarafından linç edilmeye çalışılan Cennet'i kasabanın imamı Akif kurtarır. Orhan, Hikmet'in adamlarına saldırır. Orhan'la iş yapanlar, teker teker anlaşmaları bozmaya başlar.
Çocukların taşla kovaladığı kızları, minibüs tarafından çiğnenerek ölür. Kızının ölümüyle çılgına dönen Cennet, kasabalıya saldırır.
Orhan ve yaşananların ardından ayaklanan kasabalı, Hikmet'in evine doğru gider. Durumu haber alan Hikmet, karısı ve oğluyla arabaya atladığı gii kaçmaya çalışır. Bir arabaya binen Orhan, Hikmet'in peşine düşer. Hikmet'in kullandığı araba, bir traktörle çarpışır. Ağır yaralı haldeki Hikmet, Orhan'dan oğlunu kurtarmasını ister. Orhan, çocuğu hastahaneye götürür. Ölmek üzere olan çocuğun ameliyat edilebilmesi için kan gerekmektedir ve kasabada bu kan grubuna sahip tek kişi Cennet'tir. Cennet, hayatını tehlikeye sokmak pahasına can düşmanlarının çocuklarına kan verir ve çocuğun kurtulmasını sağlar.
Orhan ve Cennet, kasabadan ayrılmaya karar verir. Yaptıklarından pişmanlık duyan kasabalı, Orhan'la Cennet'in kasabadan ayrılmamasını istemektedir. Akif, kasabalıyı affetmelerini ve kasabada kalmalarını isteyince Orhan ve Cennet gitmekten vazgeçerler.

Comment / Yorum:

Türk sinemasında arabesk ve erotik filmlerin hakim olduğu dönemde piyasadan çekilmek yerine arabesk tarzda filmler yönetmeyi yeğleyen Osman F. Seden, hemen hemen dönemin bütün popüler sanatçılarıyla çalıştı. Osman F. Seden'in hem senaryosunu yazdığı, hemde yönettiği Hatasız Kul Olmaz, Orhan Gencebay ve Fatma Girik gibi 2 dev ismin bir araya geldiği, dönemin ses getiren yapımlarından biri oldu.
Hatasız Kul Olmaz'da Orhan Gencebay ve Fatma Girik'e; Yıldırım Gencer, Kadir Savun ve Süleyman Turan gibi önemli karakter oyuncularından oluşan hatırı sayılır bir oyuncu kadrosu eşlik ediyor. Filmin yönetmeni Osman F. Seden'i de filmde Kamil karakteriyle seyrediyoruz. Oyunculuk performanslarının genel olarak başarılı olduğu söylenebilir.
Senaryo, zaman zaman trajediyle duygu sömürüsü arasındaki sınırları zorlasa da; kötü bir senaryo sayılmaz. Bu tür filmlerin çoğunda karşımıza çıkan, şarkılar söylenirken adeta video klip izlediğimiz bölümler, Hatasız Kul Olmaz'da da mevcut. Bu durum, olumsuz bir algı yaratabilir. Ancak bu filmlerin, asıl çekiliş amaçlarının albüm ve şarkı tanıtımı yapmak olduğunu da gözardı etmemek gerekir.
Filmin müzik direktörlüğünü, hemen her filminde olduğu gibi Orhan Gencebay üstlenmiş. Filme dair en enteresan bilgi; filme adını veren meşhur Orhan Gencebay şarkısı "Hatasız Kul Olmaz"ın filmde kullanılmamış olması. Filmde birçok Orhan Gencebay şarkısı kullanılmış. Ancak kullanılan şarkılar, sanatçının pekte popüler olmayan eserleri.
Hatasız Kul Olmaz, çok beğenilecek ya da nefret edilecek bir film değil. Bu yüzden filmin orta düzeyde seyrettiği ve daha çok Orhan Gencebay hayranlarına hitap ettiği söylenebilir.

Imdb note : 4.3                              My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder