Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Ekim 2013 Cuma

Vivre Sa Vie / Hayatını Yaşamak (1962)

Director / Yönetmen:

Jean Luc Godard

Screenplay / Senaryo:

Jean Luc Godard

Story / Hikaye:

Jean Luc Godard

Novel / Kitap :

Marcel Sacotte (from "Ou En Est La Prostitution")

Cast / Kadro :

Anna Karina
Sady Rebbot
                                                               Andre S. Labarthe
                                                               Guylaine Schlumberger
                                                               Gerard Hoffman
                                                               Monique Messine
                                                               Paul Pavel
                                                               Dimitri Dineff
                                                               Peter Kassovitz
                                                               Eric Schlumberger
                                                               Brice Parain
                                                               Henri Attal
                                                               Gilles Quenat
                                                               Odile Geoffroy
                                                               Marcel Charton
                                                               Jack Florency

Subject / Konu:


Bir kafe – Nana, Paul’den ayrılmak ister – Tilt masası:
Nana, oyunculuk konusunda pes etmeyeceğini ve günün birinde birileri tarafından keşfedileceğini söylediği Paul’den ayrılmak ister. Paul'e kendisini eskisi gibi sevmediğini söyler. Paul ise Nana’ya zengin biri olmadığı için kendisini terk ettiğini söyler. Nana, Paul’den 2.000 Frank borç ister. Paul, borç veremeyeceğini söyler. Nana’da Paul’den bozuk para alır. Oyun makinesinde oyun oynayıp bir süre sohbet ederler.

Kaset dükkanı – 2.000 Frank – Nana hayatını yaşıyor:
Müşterinin istediği gitar kaydını arayan Nana, arkadaşına ortalarda görünmeyen Rita'nın kendisine 2.000 Frank borcu olduğunu söyler.


Kapıcı – Paul – Jeanne D'arc'ın tutkusu – Gazeteci:
Nana, binadan içeri girmekte tereddüt eder. Sonra koşarak anahtarları bulunduğu yerden almaya çalışır. Ama kapıcının eşi kendisini engeller. İkinci girişiminde anahtarı almayı başarır. Ama kapıcı kendisini yakalar. Kolunu kıvırıp anahtarı geri alır ve Nana'yı kovar.
Nana, Paul’le buluşur. Paul, Nana’nın istediği resimleri kendisine teslim eder. Nana, Paul’ün birlikte yemek yeme teklifini geri çevirir. Jeanne D'arc ı izlemek için bir adamla sinemaya gider. Jeanne D'arc'ın idam öncesi söyledikleri Nana’yı derinden etkiler. Gözyaşlarını tutamaz. Film çıkışı biletleri kendisinin aldığını söyleyen adam, Nana’ya asılır. Nana, adamı tersler. Bir lokantada başka bir adamla buluşur. Önceden fotoğraflarını çektirmek için anlaştığı adama bu işi çok istediğini ve hazır olduğunu ancak sadece pazar günü boş olduğunu söyler. Gerçekten bir film yıldızı olup olamayacağını sorduktan sonra adamdan 2.000 Frank borç ister. Adam yanında o kadar para olmadığını söyler. Birlikte adamın evine giderler.

Polis – Nana sorgulanıyor:
Nana, polis sorgusunda sokakta yürürken büfeden gazete alan kadının çantasından para çıkardığını, paranın bir kısmını yere düşürdüğünü ama fark etmediğini, kendisinin dergi alacakmış gibi yaklaşıp yere düşen 1.000 Frank’ın üzerine ayağını koyduğunu, kadın parayı düşürdüğünü farkedip kendisine dik dik bakınca parayı geri verdiğini söyler. Ama kadın, kendisini anlattığı şekilde değil daha ağır şekilde suçlar. Nana, ne yapacağını soran polise gidecek yeri olmadığını ve ne yapacağını bilmediğini söyler.


Bulvarlar – İlk adam – Oda:
Nana, sokakta bekleyen fahişeler gibi bekler ve ilk müşterisini bulup otele gider. Adamla pazarlık ederler. Nana, 4.000 Frank ister. Adam, Nana’ya 5.000 Frank verir ve paranın üstünü almaz. Nana ürkek davranır.

Yvette ile karşılaşma – Banliyö de bir kafe – Raoul – Sokakta patlayan silahlar:
Nana sokakta Yvette le karşılaşır. Birşeyler içmeye giderler. Yvette, Raymond’la ayrılışlarını ve fahişeliğe başladığını anlatır. Yvette'in kafede karşılaştığı Raoul, Nana ile tanışmak ister. Raoul, Nana’nın masasına oturup onunla tanışır. Masadan kısa bir süre için ayrıldığında dışardan silah sesleri gelir. Nana hemen üzerini giyip kafeden çıkar ve koşarak gider.

Mektup – Yine Raoul – Champs Elysees:
Nana, bir genelev sahibesine kendisi için çalışmak istediğini belirten bir mektup yazar. Mektuba özelliklerini yazar ve bir resmini de ekler. Tam bu sırada Raoul gelir. Sohbet etmeye başlarlar. Raoul, Nana’nın mektubunu alıp okur. Daha çok para kazanmak için bu işi istediğini söyleyen Nana’ya kendisine iş ayarlayabileceğini, filmlerde oyunculuk yapabileceğini söyler. Nana’nın mektubunu alıp cebine koyar. Dışarı çıkarlar ve Champs Elysees görünür.


Akşamüstleri – Para – Düşüş – Zevk – Oteller:
Nana, Raoul'a bir fahişe ile ilgili herşeyi sorup öğrenir ve uygulamaya başlar.

Bir genç adam – Luigi – Nana mutluluğu sorguluyor:
Raoul ve Nana, geç kaldıkları için sinemaya giremezler. Raoul, bir arkadaşıyla birşeyler görüşür. Nana’nın canı sıkılır, müzik kutusundan bir şarkı seçer ve dans eder.

Sokaklar – Bir adam – Mutluluk eğlence değil:
Nana, sokakta bulduğu Dimitri isimli müşteriyle otele gider. Dimitri başka bir fahişe daha isteyince Nana odaları dolaşır ve bulduğu fahişeyle odaya döner.


Place Du Chatelet – Bir yabancı – Kasıtsız filozof Nana:
Nana oturmakta olduğu kafede kendisine içki ısmarlayan yaşlı adamla hayat üzerine derin bir felsesfi konuşma yapar.

Aynı genç adam – Oval portre – Raoul, Nana’yı takas eder:
Nana, daha önce oyun salonunda görüp tanıştığı genç adamla aşk yaşar. Genç adam, Nana’ya kitap okur. Nana, aşık olduğu genç adamın birlikte yaşama teklifini kabul eder. Raoul’a aralarındaki herşeyin bittiğini söylemek için gider. Raoul, Nana’yı zorla bir arabaya bindirir ve satmaya götürür. Nana’yı sattığı kişi kendisine eksik para verince paranın geri kalanını ister. Adamlar, silahlarını çekip ateş ederler. Raoul arabasına binip kaçar. Nana ise kendisine isabet eden kurşunlarla vurulup ölür.

Comment / Yorum: 

Jean Luc Godard, Marcel Sacotte’un “Où en est la prostitution” isimli kitabından yola çıkarak bir hikaye yazar. Sonra da bu hikayeyi senaryolaştırıp yönetir. Yönetmenin en bilindik filmlerinden biri olan Vivre Sa Vie / Hayatını Yaşamak, yeni dalga akımının da en seçkin örneklerinden biri olarak kabul edilir. Film, yaklaşık 64.000 dolara mal olur.
Film, trajik bir olay üzerinden toplumun, yokluğun ve ihtiyaçların insanı, kendisi için biçilmiş rolü oynamaya zorlayışını anlatır. Yönetmen, filmi 12 parçaya bölüp Nana’nın düşüşünü adım adım açıklar. Filme ülkemizde bazı filmlerle ilgili sık sık sorulan “Sanat filmi mi, gişe filmi mi?” sorusuyla yaklaşırsak; filmin salt bir sanat filmi olduğuna kanaat getirebiliriz.
Senaryo, daha başından nereye gideceğini belli eden türden. Buna karşın senaryonun işleniş tarzı ve filmin süresinin kısa tutulmuş olması, olası bir sıkıcılığı engellemiş. Filmin görüntü kalitesi, oldukça iyi. Oyunculukların üst düzey olduğu söylenemez. Filmin başrolünü üstlenen Danimarkalı Anna Karina, mankenlikten oyunculuğa geçiş yapmış, güzelliğiyle göz kamaştıran bir isimdi. Anna Karina’nın oyunculuğunun ise göz kamaştırdığını söylemek mümkün değil. Oyuncunun film çekildiği sırada Jean Luc Godard’la evli olması da bir diğer detay.
Venedik Film Festivali’ne katılan film, festivalden “Pasinetti Ödülü” ve “Jüri Özel Ödülü” ile dönmeyi başarır. Vivre Sa Vie, yeni dalga akımının sembollerinden olması nedeniyle bir başyapıt olarak kabul edilse de; kusurlu tarafları da göz ardı edilmemesi gereken bir film.

Imdb note : 7.9                               My note : 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder