Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Ekim 2013 Pazartesi

Twixt (2011)

Director / Yönetmen:

Francis Ford Coppola

Screenplay / Senaryo:

Francis Ford Coppola

Cast / Kadro :

Val Kilmer
Bruce Dern
Elle Fanning
Ben Chaplin
Joanne Whalley
David Paymer
Anthony Flisco
Alden Ehrenreich
Don Novello
                                                                  Bruce A. Miroglio
                                                                  Lisa Biales
                                                                  Ryan Simpkins
                                                                  Lucas Rice Jordan
                                                                  Fiona Medaris
                                                                  Katie Crom
                                                                  Lucy Bunter

Subject / Konu:

Eski terk edilmiş kasaba, Şerif'in söylediğine göre kendi gayretleriyle toparlanmıştır. Ama burada yıllar önce yaşanan bir olaydan dolayı şeytani birşeyler vardır. Gençler, görünüşleri ve yaşam tarzlarıyla şeytanın etkisi altındadırlar.
Bir yazar olan Hall Baltimore, kasabaya gelir. Ancak Şerif haricinde kimse kitabıyla ilgilenmez. Şerif, ısrarla kasabada yaşanmış olayları Hall'a anlatmak ister ve sonunda onu ikna etmeyi başarır. Hall'a bir kızın cesedini gösterir ve bunun bir seri katil işi olduğunu, beraberce bu konuyla ilgili bir kitap yazabileceklerini söyler. Ancak Hall, bu teklifle pek ilgilenmez. Cesedin de yüzüne bakmaz.
Ünlü yazar Edgar Allen Poe'nun bu kasabadan olduğunu öğrenince onun yaşadığı eski oteli ziyaret eder. Otel kapalıdır. Ardından kasabaya inip kalacağı otele yerleşir. Kızı Vicky için imzalamış olduğu bir kitabı eline geçer. Kitabın içinden kızının bir resmi çıkar.

Hall, internet üzerinden görüştüğü karısıyla tartışır. Karısı Denise, kendisini yazmak için zorlar. Halbuki o, kızı bot kazası geçirip öldükten sonra yazmayı bırakmıştır. Kasabada da kişisel birşeyler yazma niyetindedir.
Gece kasabada gezintiye çıkan Hall, ormana gider. Ormanda yürürken 12 yaşındaki bir kız olan Virginia ile karşılaşır. Virginia’da tıpkı kasabadaki diğer gençler gibi tuhaf bir makyaj yapmıştır. Virginia, Hall’un kitaplarına olan hayranlığından bahseder. Birlikte yürürler. Bu yürüyüş, eski otele kadar devam eder. Hall, otelin açık olduğunu görüp şaşırır. Otele gitmek ister. Ancak Virginia otelden ürker ve gitmek istemez. Hall otele doğru yürürken Virginia ansızın gözden kaybolur. Hall, otelin içine girer. Oteli işleten kadından zemininin altında 12 çocuğun mezarı olduğunu, 13. çocuk olan bir kızın ise kaçarak lanetlendiğini öğrenir. Camın arkasından görünen Virginia, kendisini yakalamaya çalışan otel işletmecisi kadını kolundan ısırıp kaçar. Hall, otelden dışarı çıkar. Otelin zemininin açıldığını ve oradan çıkan 12 küçük çocuğun otelin dışına oynayarak çıktığını görür. Hall’ün yanına gelen Virginia, gördüğü çocukların küçük ölüler olduğunu söyler. Çocuklardan sonuncusunu kucağında dışarı çıkaran adam, Virginia’yı görünce gerilir ve içeri çağırdığı çocuklarla beraber tekrar zemine girer. Virginia’yı takip ederek bir köprüden geçer. Suda Virginia’nın yansımasını görür. Bu yansıma, kendisinden yardım ister. Hall, ayağı takılınca tökezler. Kendisini ansızın ortaya çıkan bir adam tutar. Bu adam, Edgar Allen Poe’nun ta kendisidir. Hall, Edgar Allen Poe’dan kendisine yolu göstermesini ister. Hall, karısının internet üzerinden çağrısı üzerine uykusundan uyanır.

Rüyasının izinden giden Hall, kapalı vaziyetteki eski otele gider. İçeri girer. Zemini kontrol eder. Daha sonra kütüphaneye gidip otelle ilgili belgeleri inceler. Eski bir gazetede, kasabada öldürülmüş 12 çocukla ilgili bir haber okur. Bazı notlar alır. Ardından Şerif’le görüşmeye gider. Bir kitap yazmaya karar verdiğini söyler. Şerif, vampir katliamıyla ilgili hikaye fikrini Hall’e anlatmaya başlar.
Yayıncısını arayan Hall, vampir katliamıyla ilgili bir kitap yazacağını söyler ve karısına para göndermesini ister. Yazmayı denese de bir türlü ilham gelmez. Soluğu gizlice girdiği Şerif’in ofisinde alır. Ama Şerif’in otelinde kendisini beklediğini öğrenince incelemeye geldiği cesede bakma fırsatı bulamaz. Şerif’le otel odasına giderler. Biraz Şerif’in hikayesini dinledikten sonra rüyaya dalar. Bu şekilde rüyasında gördüklerinden yaratıcı şekilde yararlanabileceği düşüncesindedir.
Kendisini yine ormanda bulur. Bu kez Edgar Allen Poe ile birlikte bir eve girerler. Hall, bir hikaye yazmak için ihtiyaç duyduğu şeyleri söyler. Edgar Allen Poe, fikirlerini söyler. Güzel bir kızın ölümünden ve hikayenin trajedi oluşundan bahseder. Sonra da hikayeyi anlatmaya başlar. Bir rahip kimsesiz ve yetim çocuklara oldukça iyi bakmaktadır. Bir gece çocuklardan biri kaybolur. Rahip, çocukları gölün yakınına gitmemeleri konusunda uyarır. Çünkü orada vampirler vardır.

Hall, kayıp kızı araştırmak için göl çevresindeki gençlerin yanına gider. Gençlerin lideri olan Flamingo, kızı 3 gündür görmediklerini söyler.
Gece saat kulesine çıkan Hall, kokunun ve kızıyla ilgili gördüğü kabusun etkisiyle aşağıya düşer ve Edgar Allen Poe ile hikayeye devam ederler. Göl kenarındaki gençlerin yanına giderler. Daha sonra Rahip ve çocukların yanına giderler. Rahip, limonata yaptırdığı çocukları öldürür. Virginia bu durumu engellemeye çalışır. Rahip, Virginia’yı da öldürebilmek için yakalamaya çalışır. Flamingo, dışarıya kaçan Virginia’yı motorsikletine bindirip Rahip’in elinden kurtarır. Ancak geceyarısı göl kenarına gelen Rahip, Virginia’yı uyuduğu yerde yakalar. Ve sonra onu götürüp zincirler. Zincirlediği yerin önüne duvar örer. Ardından kendini asar. Edgar Allen Poe, Hall’a Virginia’nın karısı ve kuzeni olduğunu söyler. Virginia, her şeyin anlaşılmasıyla göğe doğru yükselir. Hall’un kapısında bağırıp çağıran Şerif, Hall’u uykusundan uyandırır. Hall’un yayıncısından karısına giden parayı duyan Şerif, paranın yarısını ister. Hall’un hikayeyi söylediği şekilde yazmayacağını anlayan Şerif, sinirlenip bir cisimle Hall’un kafasına vurur. Hall, kendisini Rahip’in karşısında bulur. Rahip, cinayetlerinin ardından çıldırma noktasına gelmiştir.

Edgar Allen Poe, Hall’a artık durmasını söyler. Hall ise hikayenin sonuna yaklaşmışken niye durması gerektiğini sorar. Edgar Allen Poe, Hall’den gerçekle yüzleşmesini ister. Suya bakarlar. Hall, kızının kazasında sarhoş olduğu için yanında olamadığını ve bundan duyduğu utancı itiraf eder. Hall, kafası kanlı şekilde kendine gelir. Sinirli şekilde Şerif’in ofisine gider. Kapı kilitli olduğu için kapıyı kırarak içeri girer. İçerde Şerif yardımcısının cesedini ve kendini asmış haldeki Şerif’i bulur. Şerif’in üzerinde suçlu yazmaktadır. Kendisini toparlayan Hall, birkaç kez denese de yüzüne bakmayı başaramadığı cesedi görmek için içeri girer. Cesedin yüzünü açar ve Virginia olduğunu görür. Cesede saplı kazığı çıkarır. Ortalık kan gölü olur. Virginia çığlıklar attıktan sonra yatırıldığı sedyeden kalkar. Hall’un boynuna atlar ve onu ısırır.
Hall, hikayeyi yayıncısına teslim eder. Kitap 30.000 adet satıp iyi bir satış adedine ulaşır. Şerif’in diğer 3 cinayetle de ilgisi olduğu ortaya çıkar. Flamingo’yu bir daha gören olmaz.

Comment / Yorum: 

Eski parlak günlerinden oldukça uzak görünen efsane yönetmen Francis Ford Coppola’nın 2011 yılında çektiği son filmi Twixt, yönetmenin daha ziyade kariyerinin başlarında denediği korku türüne yakın bir yapım. Filmin yaklaşık maliyeti 7.000.000 dolar.
Demode olarak değerlendirilebilecek oyuncu kadrosunda dikkat çeken isimler eski popülaritelerinden uzak olan Val Kimler ve Ben Chaplin ile çocuk oyunculuktan genç oyunculuğa geçiş yapan Elle Fanning. Filmin anlatıcısı Tom Waits. Filmde Val Kilmer’ın canlandırdığı Hall karakterinin karısı Denise’i canlandıran Joanne Whalley, Val Kilmer’ın eski karısı.
Filmin en başarılı tarafı, dijital tekniklerin de bolca kullanılmış olduğu, görüntü yönetimi. Francis Ford Coppola, Twixt ile her ne kadar yeni sinema düzenine ayak uydurmayı denese de görüntü yönetimi dışında vasatı aşabildiği söylenemez. Yine de yönetmenin takipçilerinin ilgisini çekebilir.

Imdb note : 4.9                               My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder