Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Ekim 2013 Cumartesi

Flashdance (1983)

Director / Yönetmen:

Adrian Lyne

Screenplay / Senaryo:

Tom Hedley
Joe Eszterhas

Story / Hikaye:

Tom Hedley

Cast / Kadro :

Jennifer Beals
Michael Nouri
Lilia Skala
Sunny Johnson
Kyle T. Heffner
                                                            Lee Ving
                                                            Ron Karabatsos
                                                            Belinda Bauer
                                                            Malcolm Danare
                                                            Phil Bruns
                                                            Micole Mercurio
                                                            Lucy Lee Flippin
                                                            Don Brockett
                                                            Cynthia Rhodes
                                                            Durga Mcbroom
                                                            Stacey Pickren
                                                            Liz Sagal

Subject / Konu:


Alex Owens, gündüzleri şantiyede kaynak işleri yapmakta, geceleri ise muhteşem sahne performansıyla dans gösterileri yapmaktadır. Daha önce Alex'in cazibesini farkına varamayan amiri Nick Hurley, onu dans ederken görünce oldukça etkilenir. Dul bir adam olan Nick, ilk fırsatta çok hoşlandığı Alex'le tanışır.
Alex, televizyonda izlediği bale gösterisinden oldukça etkilenir. Dans okuluna kayıt için gitse de başvuruya gelen kızların narin ve estetik görüntüleri, ona geri adım attırır ve kayıt olmadan okuldan ayrılır. Eski bir dansçı olan Hanna, dans okuluna kayıt olması için Alex'e baskı yapar.

Nick, Alex'e sarkıntılık yapan Johnny'ye engel olur. Nick, Alex'e çıkma teklif eder. Alex, bu teklife önce temkinli yaklaşsa da Nick'le çıkmayı kabul eder. Birlikte Alex'in arkadaşı Jeanie'nin buz pateni müsabakasına gider. Jeanie, pistte düştüpü için başarısız olur. Gecenin devamında pizza alıp Alex'in evine giderler ve beraber olurlar. Birlikte bir ilişkiye yelken açarlar.
Hanna ile bale izlemeye giden Alex, çıkışta Nick'i bir kadınla beraber arabasına binerken görür ve aldatıldığını düşünüp Nick'in evinin camını kırar. Ertesi gün Nick, Alex'e gördüğü kadının yılda bir kez yardım gecesine gitmek için görüştüğü karısı olduğunu söyler. Alex, Nick'in doğru söylediğini ve aldatılmadığını anlar.

Cesaretini toplayan Alex, dans okuluna başvurur. Kayıt için sanat kurulu tarafından davet edilmesi ya da jüri karşısında performans sergilemesi gerektiğini öğrenir. Alex'i gizlice izleyen Nick, sanat kurulunda yer alan arkadaşından Alex'e yardımcı olmasını ister. Davet alan Alex, Nick'in bu davette parmağı olduğunu öğrenince sinirlenir ve seçmelere katılmaktan vazgeçer. Jeanie'nin Johnny'nin barında çıplak şekilde dans ettiğini öğrenen Alex, bara gider ve arkadaşını alıp gider. Nick, Alex'in evine gelir. Hayalinin peşinden gitmesi için onu seçmelere katılması için kışkırtır. Hanna'yı ziyarete giden Alex, Hanna'nın ölüm haberini alıp büyük bir üzüntü yaşar.
Seçmelere katılan Alex, 5 kişiden oluşan jürinin karşısına çıkar. Dans etmeye başlar başlamaz tökezleyince tekrar başlamak için izin alır. İlk başta ilgisiz gibi duran jüri, Alex'in muhteşem dansı karşısında adeta büyülenir. Dansın ardından sevinçle dışarıya çıkan Alex, ellerinde çiçeklerle bekleyen Nick'i ve köpeği Grunt'u karşısında bulur.

Comment / Yorum: 

Müzikal film denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Flashdance, sadece Amerika genelinde 94.900.000 dolar hasılat elde ederek inanılmaz bir hasılat elde etti. Gündüzleri inşaatta kaynakçılık ve geceleri kulüpte dansçılık yapan Maureen Marder'ın gerçek hayat hikayesinden yola çıkılarak yazılan Flashdance, başta müzikleriyle olmak üzere 80'lerin efsane filmleri arasına girmeyi başardı. Filmin müziklerini içeren albüm, 2 haftada 700.000 kopya satarak büyük başarı elde etti.
Filmi yönetmek için hazır olan Brian De Palma, “Scarface / Yaralı Yüz” filmini yönetebilmek için bu projeden çekildi. Filmi yönetmesi için David Cronenberg’e teklifte bulunulsa da nihayetinde Adrian Lyne’da karar kılındı.

Alex rolü için Andie Macdowell düşünüldü. Rol, ilk kez Melanie Griffith’e önerildi. Ancak yapımcı firma, rol için tanınmayan bir ismin seçilmesini isteyince 3 aday belirlendi; Leslie Wing, Demi Moore ve Jennifer Beals. Aktrislerin resimleri inşaat işçilerine gösterildi ve en çok hangi aktrisle cinsel ilişkiye girmek istediği soruldu. Cevaplar sonucunda Jennifer Beals’te karar kılındı.
Nick Hurley rolü, Kiss grubundan Gene Simmons’a önerildi. Simmons, şeytan imajını zedeleyebileceği için rolü kabul etmedi. Rol için yapılan oyuncu seçmelerine Kevin Costner’da katıldı. Ancak rol, seçmeleri kazanan Michael Nouri’ye gitti.

4 dalda Oscar’a aday gösterilen film, Irene Cara’nın seslendirdiği “What a Feeling” isimli şarkıyla “En iyi film müziği” dalında Oscar kazandı. Şarkı, aynı zamanda Altın Küre ve Grammy ödülleri de kazandı. Toplamda 11 ödül kazanıp 13’te adaylık alan filmin “En kötü senaryo” dalında Altın Ahududu’ya aday gösterilmesi ise dikkat çekti. Çünkü bir filmin hem Oscar’a hem de Altın Ahududu’ya aday gösterilmesi pekte rastlanan bir durum değil.
Filmin senaryosu sıradan ve kolayca tahmin edilebilir olsa da 80’lerin ruhunu iyi yansıtan bir film. Ayrıca senaryo, yan karakterlerin küçük hikayelerini de barındırmakta.
What a Feeling ile ortalığı kasıp kavuran filmde Karen Kamon’un seslendirdiği “Manhunt”, Michael Sembello’nun seslendirdiği “Maniac” ve Joan Jett’le The Blackhearts’ın seslendirdiği “I Love Rock’n Roll” adlı şarkılar da ses getirmeyi başardı.
Flashdance, başta müzikal severlere hitap eden, sırf müziklerini dinlemek için bile keyifle seyredilebilecek bir yapım.

Imdb note : 5.8                               My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder