Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

14 Ekim 2013 Pazartesi

Assault on Precinct 13 / 13. Bölgeye Saldırı (1976)


Director / Yönetmen:

John Carpenter

Screenplay / Senaryo:

John Carpenter

Cast / Kadro:

Austin Stoker
Darwin Joston
Laurie Zimmer
Martin West
Tony Burton
Charles Cyphers
Nancy Loomis
Peter Bruni
John J. Fox
                                                            Marc Ross
                                                            Alan Koss
                                                            Henry Brandon
                                                            Kim Richards
                                                            Frank Doubleday
                                                            Gilbert De La Pena
                                                            Peter Frankland
                                                            Al Nakauchi
                                                            James Johnson
                                                            Gilman Rankin
                                                            Cliff Battuello
                                                            Horace Johnson
                                                            Valentine Villareal
                                                            Kenny Miyamoto
                                                            Jerry Viramontes
                                                            Len Whitaker
                                                            Kris Young
                                                            Randy Moore
                                                            Warren Bradley III
                                                            Joe Woo Jr.
                                                            William Taylor

Subject / Konu:

Los Angeles'ın varoşlarında polis, bir çeteden 6 kişiyi öldürür. Çeteler kontrol edilemez haldedir. Kayıp otomatik silahlar, çetelerin elindedir.
Teğmen Bishop, amiri tarafından taşınmak üzere bir karakol olan 9. bölgedeki 13. bölüme gönderilir.
Starker, Napoleon Wilson ve diğer 2 tutukluyu başka bir hapishaneye otobüsle nakletmek üzere teslim alır. Starker, yolda mahkumlardan biri rahatsızlanınca en yakın karakola gitmeye karar verir.
4 silahlı serseriden biri, önce dondurma satıcısını sonra da dondurma almak için gelen küçük kızı öldürür. Telefon konuşmasını bitirip kulübeden çıkan baba, kızının öldürüldüğünü görünce dondurma satıcısının silahını alıp serserilerin peşine düşer.
Starker, 13. bölüme geliri Bishop'la görüştükten sonra mahkumları nezarethaneye yerleştirir. Hasta mahkumun tedavi edilmesi için doktor çağırmaya çalışır. Ancak doktora ulaşmayı bir türlü başaramaz.
Takibini sürdüren acılı baba, kızını öldüren serseriyi öldürmeyi başarır. Mermisi bitip peşine diğer serseriler düşünce çareyi kaçıp en yakındaki karakol olan 13. bölüme sığınmakta bulur. Perişan haldeki adam, geçirdiği şokun etkisiyle konuşup yaşananları anlatamaz.
Karakolun elektriği kesilir. Memur Chaney, karakolun önünde vurularak öldürülür. Serseriler, karakolun etrafını sarar. Durumdan habersiz olan Starker, doktora ulaşamadığı için mahkumları otobüse nakletmektedir. Tam bu sırada üzerlerine ateş açılır. Starker, hasta mahkum ve 2 polis memuru öldürülür.

Wilson ve diğer mahkum ise karakola kaçmayı başarırlar. Karakol uzun süre kurşun yağmuruna tutulduktan sonra ortalık sakinleşir. Karakolun onlarca serseri tarafından kuşatılması üzerine 2 mahkum, nezarethaneden çıkartılıp ellerine silah verilir. Bishop, memur Leigh ve mahkumlar Wilson'la Wells, karakolu basmaya çalışan serserilerle silahlı çatışmaya girerler. Çatışma durduğunda öldürdükleri serserilerin cesetlerinin ortadan kaybolduğunu görürler. Wells'in bodrumdan geçip karakolun önündeki arabaya ulaşmasını ve yardım çağırmak için gitmesini planlarlar. Wells arabaya ulaşmayı başarsa da başından vurularak öldürülür.

Bishop, Leigh, Wilson ve sessizliğe gömülmüş acılı baba, karakolun bodrum katına giderler. Karakol basılıp üzerlerine gelinince magnezyum dolu tüpe ateş edip patlatırlar. Baskıncıların bu şekilde öldürürler. Olay yerine polis ekipleri gelir.

Comment / Yorum: 

Yaklaşık 150.000 dolara mal olan ve 20 gün gibi kısa bir sürede çekilen Assault on Precinct 13, John Carpenter tarafından yazılıp yönetilir. Howard Hawks'un sıkı bir hayranı olan John Carpenter, modernize edilmiş bir western film yapmak için yola çıkar. Hawks'un 1959 yapımı "Rio Bravo" adlı meşhur western filminden esinlenir. Darwin Joston'un canlandırdığu Napoleon Wilson karakterini yazarken de Sergio Leone'nin 1968 yapımı efsane westerni "C'era Una Volta Il West / Once Upon a Time In the West" ya da film Türkiye de oynatıldığında kullanılan ismiyle "Bir Zamanlar Batıda / Batıda Kan Var"da Charles Bronson'un canlandırdığı Harmonica karakterinden esinlenir.

Kayda değer bir oyuncu bulunmayan filmin oyuncu kadrosunun deyim yerindeyse 2. sınıf oyunculardan oluşturulduğu söylenebilir.
Film boyunca toplam 59 kişi öldürülür. Kimi eleştirmenler filmin western türünü tiye aldığını düşünse de yanılırlar. Film, Premiere Magazine dergisinin 1999 yılının Temmuz ayında yayınlanan sayısında açıklanan "50 Bilinmeyen Klasik Film" listesinde yer alır. John Carpenter tarafından bestelenen filmin "The End" isimli müziği, Yeşilçam'da bir efsane haline geldi. Onlarca filmde kullanılan müzik, Nuri Alço'nun bazı filmlerinde tecavüz sahnelerinde kullanılınca; sanatçıyla özdeşleştirildi.

Imdb note : 7.4                               My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder