Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

16 Haziran 2013 Pazar

Stoker / Lanetli Kan (2013)

Director / Yönetmen:

Chan - Wook Park

Screenplay / Senaryo:

Wentworth Miller

Cast / Kadro :

Mia Wasikowska
Matthew Goode
Nicole Kidman
Jacki Weaver
Phyllis Somerville
Alden Ehrenreich
Dermot Mulroney
Lucas Till
Harmony Korine
David Alford
                                                             Tyler Von Tagen
                                                             Thomas A. Covert
                                                             Dominic 'Dino' Howard
                                                             Peg Allen
                                                             Lauren E. Roman
                                                             Jaxon Johnson
                                                             Paxton Johnson
                                                             Judith Godreche
                                                             Ralph Brown

Subject / Konu:

Stoker ailesi, Richard’ın arabasıyla yaptığı bir kaza sonucu yanarak ölmesiyle sarsılır. Sürekli ava gittiği babasını kaybeden India, insanlardan uzak durur. Kimsenin kendisine dokunmasına dahi tahammül edemez.
India’nın varlığından hiç haberdar olmadığı genç ve karizmatik amcası Charlie, ansızın çıkagelir ve tüm dengeleri değiştirir. India, Charlie’ye karşı mesafeli davranır. Annesi Evie ise India’nın tam tersine Charlie’yle kısa sürede yakınlaşır.
Evin emektar hizmetkarlarından biri, aniden kaybolur. Charlie’nin ve Richard’ın halası olan Gwendolyn’in habersiz gelişi ve bazı şeyleri kurcalamaya çalışması Evie’yi rahatsız eder. Gwendolyn, kasabada bir otele yerleşeceğini söyleyip India’ya kendisini aramasını söyler.
India, Charlie’den etkilenmeye başlar. Annesi ile Charlie’nin yakınlaşmasından rahatsız olur. Onları öpüşürken görür ve koşarak uzaklaşır. Okuldan tanıdığı Whip’le karşılaşır. Annesiyle Charlie’nin öpüştüğü gibi Whip’le öpüşür. Ancak durmak istediğinde Whip kendisine tecavüz etmeye kalkar. Bir anda çıkagelen Charlie, Whip’i boynunu kırarak öldürür. Whip’i gömdükten sonra eve geri dönerler. India, amcası Charlie’ye giderek daha kuvvetli hisler beslemeye başlar.
Gwendolyn halanın ve evin ansızın ortadan kaybolan hizmetkarının da Charlie tarafından öldürüldüğünü farkına varan India, babasının ofisini temizlerken Charlie’nin doğduğu günden beri kendisine dünyanın çeşitli noktalarından gönderdiği duygu yüklü mektupları bulur. Fotoğraflar sayesinde de bir amcası daha olduğunu farkına varır.
Babasını Charlie’nin öldürmüş olabileceğini düşünen India, gerçeği Charlie’den öğrenir. Charlie, çocukluğunda en küçük kardeşlerini kuma gömerek öldürdüğü için Richard, Charlie’yi hep ailesinden uzak tutmuştur. Richard’la görüşmek için gelen ve Richard tarafından yine uzak bir yere gitmesi istenen Charlie, eline aldığı taş parçasıyla Richard’ı öldürür. Charlie’nin Richard’ı öldürdüğü gün India’nın 18. yaş günü yani reşit bir kişi olduğu güne denk gelişi ise tesadüf değildir.
Şerif’in Whip’i aramak için gelmesi üzerine Charlie, India’ya beraber kaçmayı önerir. Gitmeyi planladıkları gece, Charlie’ye ilgi duyan ve bu yüzden bazı şeyleri saklı tutan Evie, Charlie’nin karşısına dikilir. Evie’yi cazibesiyle aldatıp öldürmeye yeltenen Charlie, Evie’yi öldürüşünü India’ya izlettirmek ister. Babası sayesinde iyi bir avcı olan India, kendisine acı verse de Charlie’yi öldürür.
Evden kaçan India, arabaya atlayıp hızla uzaklaşır. Şerif tarafından durdurulan India, Şerif’i de kana boğarak yoluna devam eder.

Comment / Yorum:

2003 yapımı "Oldeuboi / Old Boy / İhtiyar Delikanlı" filmiyle adından fazlasıyla söz ettirmeyi başaran Güney Koreli yönetmen Chan - Wook Park'ın ilk Hollywood deneyimi olan Stoker,  aynı zamanda yönetmenin İngilizce çektiği ilk film olma özelliğini de taşıyor. Filmin senaryosu başrolünü oynadığı “Prison Break” isimli diziyle yıldızı parlayan Wentworth Miller’a ait. Film, 9 Mayıs 2013 itibariyle dünya genelinde 9.356.992 dolar hasılata ulaştı.
Filmin ilk açıklanan oyuncu kadrosunda India ve Evie karakterlerini Carey Mulligan ve Jodie Foster’ın canlandıracağı söylense de; India rolü diğer düşünülen isimler Kristen Stewart, Rooney Mara, Emily Browning, Emma Roberts, Bela Heathcote ve Ashley Greene’nin arasından sıyrılmayı başaran Mia Wasikowska’ya Evie rolü de Nicole Kidman’a gitti.
Charlie rolünü ise Colin Firth’ün canlandıracağı açıklandı. Oyuncunun rolü oynamayacağı belli olunca James Franco, Joel Edgerton ve Michael Fassbender’in isimleri rol için geçti. Ancak rol, Matthew Goode’a gitti.
Film müzikeri arasında en dikkat çekici olanı Nancy Sinatra ve Lee Hazlewood’un efsane düetleri “Summer Wine”
Stoker, gizem yönü vasatı aşmayan ve fakat işlediği cesur konuyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir film. Ensest çağrışımlarla gelişen ve ilerleyen hikaye, cinayetlerle farklı bir boyut kazanıyor.


Imdb note : 7.3                               My note : 5.5



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder