Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

14 Haziran 2013 Cuma

Ankara Ekspresi (1970)

Director / Yönetmen:

Muzaffer Arslan

Screenplay / Senaryo:

Bülent Oran

Novel / Kitap:

Esat Mahmut Karakurt (from "Ankara Ekspresi")

Cast / Kadro :

Ediz Hun
Filiz Akın
Leyla Sayar
Kadir İnanır
Aliye Rona
                                                            Altan Günbay
                                                            KayhanYıldızoğlu
                                                            Hüseyin Kutman
                                                            Haydar Karaer
                                                            Süheyl Eğriboz
                                                            Zeki Sezer
                                                            Ali Demir
                                                            Bora Ayanoğlu
                                                            Erdo Vatan
                                                            Bülent Oran

Subject / Konu:

2. Dünya savaşı sırasında Avrupa’yı baştan sona fetheden Alman ordusu, Türkiye sınırına dayanır. İsmet İnönü, savaşa dahil olma önerilerini kabul etmez ve tarafsız kalınacağını açıklar. Hitler, bunun üzerine İstanbul’un ve Ankara’nın kan dökülmeden ele geçirilmesini emreder. Almanlar, “Ankara Ekspresi” adı verdikleri bir operasyonla amaçlarına ulaşmayı hedefler.
Almanlar için çalışan şarkıcı Hilda, kardeşi Maksimilyen ve Kolman’la İngilizlerin Ortadoğu planlarını öğrenmek için İngiliz kurye Jackson’ı kaçırırlar.
Alman ajanı olan Macar yahudisi İrma, ilişki yaşadığı bir diğer Alman ajanı Kolman’dan öğrendiği bilgileri Türk gizli istihbaratınca görevlendirilen, aşk beslediği binbaşı Seyfi’ye iletir. Seyfi, Alman hastanesinde gizli kapaklı işler döndüğünü öğrenir. Kendisini yaralar ve Alman hastanesine kaldırılır. Seyfi’nin ameliyatına Hilda girer. Seyfi, Hilda’dan hoşlanır. Hastanede araştırma yapan Seyfi, saklanan cephanelere ulaşır.
Seyfi aşk yaşadığı Hilda’yı büyükannesiyle tanıştırır.
İrma, Jackson’un Alman konsolosluğunda olduğu bilgisini Seyfi’ye verir ve onu eve çağırır. Bu konuşmayı duyan Kolman, İrma’nın evinde gizlenip konuşmalarını kayda alır. Ardından İrma’yı öldürür. Sesleri duyup gelen Seyfi, kavgaya tutuştuğu Kolman’ı öldürür.
Alman istihbaratı, Hilda’ya şüphelendikleri kişiyle yakınlaşıp onun gerçek kimliğini öğrenmesi görevi verir. Hilda, şüpheli kişiyle görüşmek için bara gider. Yakınlaşması istenen kişinin Seyfi olduğunu öğrenir. Hilda ve Seyfi yüzleşirler.
Hilda, Seyfi’yi korumak için onun basit biri olduğunu ve sandıkları kişi olmadığını söylese de kendisinden şüphe duyan kardeşi Maksimilyen, Hilda’ya işkence edip konuşturmaya çalışır.
Ankara harekatının son aşaması başlar. Maksimilyen, harekatın başındaki kişidir.
Alman şilebini batırması için bir denizaltı görevlendirilir. Komutası Seyfi’ye verilir. Seyfi şilebi batırmadan yakalamak ister. Şilebe çıkıp arama yapmaya başlar. Şilepte Almanya’ya yollanan Hilda’ya ve Maksimilyen’e rastlar. Seyfi, Hilda’nın gönderilmesine izin vermez ve onu esir alır. Kendisine ateş eden Maksimilyen’i vurur. Almanlarla Hilda’yı verip karşılığında Jackson’u almak üzere anlaşır. Takas yapılır.
Almanlar, ülkeyi terk etmeden önce Seyfi’yi öldürmeye karar verir. Görevi, kardeşinin intikamını almak istediğini söyleyen Hilda üstlenir.
Seyfi’nin evine giden Hilda, Seyfi’ye kendisini sevdiğini söyler. Hilda’yla Seyfi beraber olurlar. Seyfi, Hilda’yı ajan olduğu ve yakalanma ihtimali olduğu için ülkeden gitmeye zorlar. Hilda trenle ülkeyi terk edeceği sırada intihar etmeyi düşünür. Tren aniden durdurulur. Görevliler, Hilda’yı trenden indirip bir arabaya bindirir. Öldürülmeye götürüldüğünü düşünen Hilda, karşısında Seyfi’yi bulur. 2 aşık birbirine takrar ve ayrılmamacasına kavuşur.

Comment / Yorum:

Ankara Ekspresi, Esat Mahmut Karakurt’un aynı adlı kitabından Bülent Oran tarafından senaryolaştırılır. Ancak Esat Mahmut Karakurt, senaryoyu beğenmez. Bunun üzerine Bülent Oran, romana çok yakın bir senaryo yazıp yazarın onayını alır. Ancak Bülent Oran’ın ikinci yazdığı senaryo yerine ilk yazdığı senaryo filme çekilir. Film, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde başarı kazanınca Esat Mahmut Karakurt’ta bu aldatmacaya tepki göstermez.
Başrolleri Ediz Hun ve Filiz Akın'ın paylaştığı filmde diğer önemli rollerde Leyla Sayar, Altan Günbay, Aliye Rona ve kariyerinin başlarındaki Kadir İnanır'ı seyrediyoruz. Oyunculukların tatmin edici düzeyde olduğu söylenebilir.
Film, 8. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En iyi fim”, “En iyi senaryo”, “En iyi yönetmen”, “En iyi görüntü yönetmeni” ve “En iyi kadın oyuncu” dallarında Altın Portakal ödülüne layık görüldü. Ankara Ekspresi, festivale damga vurmuş gibi görünse de; filmin kazandığı "En iyi film" ve "En iyi senaryo" ödüllerini filmin başarısına değil de festivaldeki diğer filmlerin zayıflığına yormak lazım. Çünkü filmin özellikle senaryosu, bir çok yönden eleştirilmeyi hak ediyor. Sadece Hilda karakteri dahi senaryoyu eleştirmek için yeterli. Öyle ki Hilda, hem doktor hem şarkıcı hem de ajanlığı başarıyla bir arada götüren; gerçekçilikten çok uzak bir karakter. Esat Mahmut Karakurt'un senaryoyu neden beğenmediği de böylece kolayca ortaya çıkıyor.
Filmde Hilda karakterinin söylediği şarkıları Semiramis Pekkan seslendirmiş.
Ankara Ekspresi, pek başarılı olarak nitelendirilemeyecek ve fakat klişelerine karşın farklı birşeyler yapılmaya çalışılmış bir yapım. Casus filmlerini sevenlerin ilgisini çekebilir.

Imdb note : 6.4                               My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder