Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

8 Haziran 2013 Cumartesi

Oz The Great and The Powerfull / Muhteşem ve Kudretli Oz (2013)

Director / Yönetmen:

Sam Raimi

Screenplay / Senaryo:

Mitchell Kapner
David Lindsay - Abaire

Novel / Kitap:

L. Frank Baum (from "Oz")

Cast / Kadro :

James Franco
Mila Kunis
Rachel Weisz
Michelle Williams
Zach Braff
                                                             Bill Cobbs
                                                             Joel King
                                                             Tony Cox
                                                             Stephen R. Hart
                                                             Abigail Leigh Spencer
                                                             Bruce Campbell
                                                             Ted Raimi
                                                             Tim Holmes
                                                             Toni Wynne
                                                             Rob Crites
                                                             William Dick
                                                             Gene Jones
                                                             John Lord Booth III
                                                             Suzanne Keilly
                                                             Shannon Murray
                                                             Ralph Lister
                                                             Channing Pierce
                                                             Brian Searle
                                                             Russel Bobbitt

Subject / Konu:

Oscar, "Muhteşem ve Güçlü Oz" adıyla sıradan yerlerde gösteriler yapan bir sihirbazdır. Sıradan ve iyi bir insan olmak istememektedir. O muhteşem biri olabilme derdindedir. Çevresindeki çoğu kişiyi kandırarak yaşamını sürdürmektedir. Sirkten biri tarafından kovalanan Oz, balona atlayıp kurtulmayı başarır. Ancak balon, kuvvetli bir hortuma yakalanır. Uzun süren bir maceranın ardından Oz, kendini rengarenk ve farklı bir dünyada bulur.
Oz, Theodora isimli güzel bir kızla karşılaşır. Theodora, kehanetin gerçekleştiğine ve Oz'un ismi Oz olan ülkenin büyücü kralı olduğunu söyler. Theodora, Oz'a kendisinin iyi bir cadı olduğunu, Kötü Cadı'nın ise ülkeyi ele geçirmeyi çalıştığını anlatır. Thodora kısa sürede Oz'a aşık olur.
Oz'un bir aslandan kurtardığı Finley adındaki maymun, Oz'a sadakat yemini eder ve onun yeni yardımcısı olur. Oz, Theodora ve Finley, Zümrüt Şehir'e doğru yol alırlar. Zümrüt Şehir'e vardıklarında, törenle karşılanır. Büyücü olduğu zannedilen Oz, tahtına doğru götürülür. Orada Theodora'nın ablası Evanora ile tanışır. Evanora, Oz'dan etkilenmiş gibi yapsa da Theodora'ya kanıt görmeden onun büyücü olduğuna inanmayacağını söyler. Evanora, Oz'a kral olabilmesi için Kötü Cadı'yı öldürmesi gerektiğini ve onun gücünü engellemek için cadının karanlık ormandaki asasını elinden alması gerektiğini anlatır. Zümrütlerle ve altınlarla dolu şehirden çok etkilenen Oz, kral olabilmek için bu görevi kabul eder ve Finley ile yola koyulur.
Oz ve Finley, yolda uğradıkları porselenden yapılmış kasabanın saldırıya uğramış olduğunu görürler. Bacakları kırılmış bir porselen kız bulurlar. Oz, çantasındaki yapıştırıcı ile küçük kızın kırılan bacaklarını yapıştırır ve onun tekrar yürümesini sağlar. Küçük kız da Oz ve Finley'nin peşine takılır.
Karanlık ormanda karşılaştıkları Glinda'yı önce Kötü Cadı zannetselerde; Glinda kendisinin güneyin iyi cadısı olduğunu ve esas Kötü Cadı'nın Evanora olduğunu söyler. Evanora, küresinden olanları izler. Theodora'ya Oz'un kendisine de yakınlık gösterdiğini ve odasına geldiğini söyleyerek kandırır.
Evanora, yaratıklarını Glinda ve Oz'u yok etmesi için karanlık ormana gönderir. Yaratıklardan kaçmayı başarırlar. Glinda, büyücü olmadığını anladığı Oz'u, Oz diyarının insanlarına büyücü olarak tanıtır. Olanları küreden izleyen Theodora, Oz'un artık Glinda'yla birlikte olacağını düşünür ve büyük acı çeker. Evanora'dan acısını dindirmesini ister. Evanora, Theodora'ya yedirdiği elmayla onu da kötü bir cadı yapar. Oz'a karşı büyük nefret besleyen Theodora, soluğu Oz'un ve Glinda bulunduğu Oz diyarında alır. Nefretini kusup ablası ve ordusuyla gelip herkesi öldüreceğini söyleyen Theodora, arkasında büyük bir korku bırakıp gider.
Oz, Oz diyarının savaşmayı bilmeyen halkının çeşitli özelliklerinden faydalanarak savaş hazırlıkları yapar. Savaş günü gelip çattığında kılık değiştiren Oz, hazırladığı malzemeleri sanki cephane getirmiş gibi Zümrüt Şehir'e sokar. Glinda'nın idare ettiği birlikler ise yaptığı maketleri gelincik tarlasına sürerler.
Saldırıya uğradıklarını sanan Evanora ve Theodara, yaratıklarını gelincik tarlasına sürerler. Gelincik tarlasına giden yaratıklar, gelinciklerin uyutucu etkisiyle uykuya dalarlar. Evanora, 2 yaratığıyla birlikte yakalayıp etkisiz hale getirdiği Glinda'yı Zümrüt Şehir'e götürür. Ancak Glinda'nın düşen asasını bulamaz. Porselen kız, asayı alıp Evanora'dan gizlenmeyi başarır.
Glinda, halkın önüne çıkartılır ve Evanora tarafından güçleri alınmaya başlar. Oz'un hazineden aldığı altınları yaptırdığı balona yükleyip kaçmaya çalıştığı zannedilir. Theodora, balonu yakıp düşürür ve Oz'un öldüğü zannedilir. Yaptırdığı sinematografı çalıştıran Oz, büyük ve görkemli yansımasıyla halkı cesaretlendirdiği gibi Evanora ve Theodara'yı da korkutmayı başarır. Yaptırdığı havai fişeklerde ateşlenmeye başlayınca Evanora ve Theodara, Oz'un gerçekten büyücü olduğuna inanırlar. 2 kardeşte kaçar. Glinda, kaçmaya çalışan Evanora'yla savaşır ve onu alt etmeyi başarır. Evanora, yaratıklarının yardımıyla kaçmayı başarır.
Oz, cadıların tekrar geleceğini söyler. Dostlarına çeşitli hediyeler verdikten sonra Glinda'yı kollarına alır.

Comment / Yorum:

L. Frank Baum’un ünlü eseri Oz Büyücüsü’nün oldukça modern bir uyarlaması olan “Oz the Great and the Powerfull / Muhteşem ve Kudretli Oz”, Sam Raimi imzası taşıyor. Yaklaşık 215.000.000 dolara mal olan film, 2 Haziran itibariyle sadece Amerika’da 233.032.311 dolar hasılat elde etmeyi başarmış durumda. Filmin bazı ülkelerde gösterimi halen devam etmekte.
Filmin popüler isimlerden oluşan zengin bir oyuncu kadrosu var.
Oz rolü için ilk konuşulan isim Christopher Waltz’tu. Rol daha sonra Robert Downey Jr. ve Johnny Depp’e de teklif edildi. Bu isimler rolü kabul etmeyince, rol de James Franco’ya gitti.
Cadı karakterleri için Olivia Wilde, Amy Adams, Blake Lively, Kate Beckinsale, Keira Knightley ve Rebecca Hall düşünülen isimler arasındaydı. Yönetmen Sam Raimi’nin Evanora rolü için aklındaki isimler Hilary Swank ve Michelle Williams’tı. Ancak senaryoyu okuyup Evanora karakterini çok beğenen Rachel Weisz, oyuncu seçmelerine girdi ve Sam Raimi ile görüşüp rolü kapmayı başardı. Glinda rolü önerilen Blake Lively, Oliver Stone’un “Savages” filminde oynamayı tercih edince rol, Michelle Williams’a gitti.
Frank rolü için John C. Reilly’nin adı geçse de rol Zach Braff’e gitti.
Filmin en öne çıkan tarafı, muhteşem görselliği. Öyle ki film, sadece görselliği için dahi seyredilebilir. Filmin devam filmine göz kırparak bittiği de bir diğer ayrıntı.

Imdb note : 6.6                               My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder