Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Mart 2015 Pazartesi

Aşkın Kesişme Noktası (1990)

Director / Yönetmen:
Bilge Olgaç

Screenplay / Senaryo:
Bilge Olgaç

Story / Hikaye:
Osman Şahin

Cast / Kadro:
Serpil Çakmaklı
Berhan Şimşek
Yaman Tarcan
Savaş Yurttaş
Zühal Üstüntaş
Akıllı Köpek Mücver

Subject / Konu:
Hürmet, köyündeki genç kıza kendisinin yaptığı hataya düşmeyip, evlenmeye zorlandığı yaşlı adamla evlenmemesi için öğüt verir. Ancak bu tavrı, köyde tepki görür.
Halil, Hürmet’in kocası öldüğünden beri onunla ilgilenmektedir. Ancak Hürmet, köydeki erkekler gibi bir erkekle tekrar evlenmek istememektedir. Onun hayalinde başka tür bir erkek yatmaktadır.
Hürmet, odun kesmeyi gittiği bir gün ormanda yaşayan ve kimsenin varlığından haberdar olmadığı bir yabancı görür ve ondan etkilenir. Yabancı, yaşadığı gizli yeri ona gösterir. Gizlice birlikte olmaya başlarlar. Halil, Hürmet’in hareketlerinden şüphelenmeye başlar.
Hürmet’in bir gece köye dönmediğini fark eden Halil, ortalığı ayağa kaldırır. Köylüler, Hürmet’e buluştuğu adamla evlenip köylerine yerleşmesini önerir. Hürmet bu teklifi kabul etmeyince, köyden ayrılmasına karar verilir. Hürmet, ayrılmaya hazırlanırken, Halil gidip yabancıyı bulur ve onunla yüzleşir…

Comment / Yorum:
Senarist ve yönetmen Bilge Olgaç’ın 90’lardaki ilk filmi olan Aşkın Kesişme Noktası, ancak tek başına yaşayan bir insanın düşmansız yaşayabileceğini düşünüp doğada tek başına yaşamayı seçmiş eğitimli bir adamla kendisini isteyen değil kendi istediği kişiyle birlikte olmayı seçmiş bir köylü kadınının aşkla kesişen yollarını konu alıyor. Olgaç, filmin senaryosunu Osman Şahin’in bir hikayesinden yola çıkarak yazmış. Filmin yapımcısı, Sabahattin Çetin, görüntü yönetmeni Hüseyin Özşahin. Filmin müzikleri, Ahmet Güvenç imzası taşıyor.
Film tür olarak erotik öğelerde içeren bir drama olarak değerlendirilebilir. İyi bir fikri vasatı aşmayacak şekilde ve erotizme bulayarak sunmak, yapım aşamasında ticari kaygıların ön planda olabileceğini gösteriyor. Film, baştan sona Serpil Çakmaklı Ve Berhan Şimşek üzerine kurulu. Yardımcı oyunculardan Yaman Tarcan ve Savaş Yurttaş dışında katkı veren ve sivrilen bir oyuncu yok.
Filmin 80’lerin bocalama döneminin hemen ardından 90’ların kısır döneminde çekildiği göz ardı edilmemeli. Teknik yetersizlikler ve çok daha iyi işlenebilecek bir hikayenin layıkıyla işlenememesi, döneme bağlanabilir.

Imdb note: 4.2                             My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder