Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Mart 2015 Salı

What We Do in The Shadows (2014)

Director / Yönetmen:
Jemaine Clement
Taika Waititi

Screenplay / Senaryo:
Jemaine Clement
Taika Waititi

Cast / Kadro:
Jemaine Clement
Taika Waititi
Jonathan Brugh
Cori Gonzalez – Macuer
Stu Rutherford
Ben Fransham
Jackie Van Beek
Elena Stejko
                                                             Jason Hoyte
                                                             Karen O’Leary
                                                             Mike Minogue
                                                             Chelsie Preston – Crayford
                                                             Ian Harcourt
                                                             Ethel Robinson
                                                             Brad Harding
                                                             Isaac Heron
                                                             Yvette Parsons
                                                             Madeleine Sami
                                                             Aaron Jackson
                                                             Morgana Hills
                                                             Morag Hills
                                                             Frank Habicht

Subject / Konu:
Her birkaç yılda bir Yeni Zelanda’da gizli bir cemiyet özel ir etkinlik için bir araya gelir; Kutsal Olmayanların Maskeli Balosu. Bu baloya aylar kala bir belgesel ekibi, bu cemiyetin küçük bir grubuna ulaşır. Belgesel ekibi haç takıp filmin konusu olanlara karşı savunma sağladılar.
Viago 379 yaşında bir vampirdir. Karanlık çökünce evdeki diğer vampirleri toplantı yapmak için kaldırır. 8000 yaşındaki gergin görünen Petyr toplantıya gelmez. Viago, evin 183 yaşındaki genç ve haşarı vampiri Deacon’ı ev işlerini yerine getirmediği için uyarır. Ortaçağ’dan kalma 862 yaşındaki sadist özellikleri olan Vladislav’da Viago gibi düşünmektedir.
Deacon, bir Nazi vampiridir. Savaşı kaybetmelerinin ardından ağırlaşan şartlardan dolayı Yeni Zelanda’ya kaçmak zorunda kalmıştır. Viago, aşık olduğu kızın peşinden Yeni Zelanda’ya gelmiştir. Hipnotize ve istediği hayvana dönüşebilme gibi korkutucu özelliklere sahip olan Vladislav, Canavar tarafından uğradığı yenilginin ardından güçlerini yitirmiştir.
Jackie, Deacon’un insan kölesidir. Deacon ve arkadaşlarının başta kurban olmak üzere ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Yaptıklarının karşılığında vampire dönüştürülmeyi beklemektedir. Jackie’nin kurban olarak getirdiği Nick, Petyr tarafından kanı içilerek vampire dönüştürülür. Nick, vampir olma sürecini tamamladıktan sonra Viago, Deacon ve Vladislav’la takılmaya başlar. Nick, kendileriyle birlikte takılan arkadaşı Stu’ya vampir olduklarını açıklamak zorunda kalır. Stu’yu seven vampirler, onun kanını içmemek için anlaşırlar
Nick’in herkese vampir olduğunu söylemeye başlaması, aralarında huzursuzluğa neden olur. Bir vampir avcısıyla karşı karşıya gelen Petyr, güneş ışığına maruz kalınca yanarak yok olur. Vampir avcısı, Nick çenesini tutamadığı için peşlerine düşmüş biridir. Vampir arkadaşı Nick’i yargılayıp ona sürgün cezası verirler ve utanç töreni yaparlar.
Birkaç ay sonra vampirler, Kutsal Olmayanların Maskeli Balosu için davetiye alırlar. Gecenin onur konuğu olmayı bekleyen Vladislav, onur konuğunun güçlerini elinden alan Canavar diye bilinen Pauline olduğunu öğrenince öfkeden deliye döner. Vladislav geceye katılmaz. Pauline, Vladislav’ın eski kız arkadaşıdır.
Stu’a partiye gelir ve insan olduğu anlaşılınca vampirlerin ve zombilerin hedefi olur. Ancak partiye gelen Vladislav, Stu’nun vampirler ve zombiler tarafından yenmesine izin vermez. Partiden ayrıldıklarında dolunay zamanı kurt adam saldırısına uğrarlar. Stu, kurt adamlar tarafından yenir.
Öldüklerini zannettikleri Stu, kurt adama dönüşmüş olarak karşılarına çıkar. Stu sayesinde vampirler ve kurt adamlar arasında dostluk oluşur.  

Comment / Yorum:
Yeni Zelandalı aktör, senarist, müzisyen, yapımcı ve yönetmen Jemaine Clement ve Taika Waititi’nin yazıp, yönetip, yapımcılığını ve başrolünü üstlendikleri “What We Do in The Shadows”, Yeni Zelanda’nın Wellington şehrinde çekildi. Filmin her aşaması için ayrı emek veren Clement ve Waititi’nin oyunculukları da görülmeye değer.
Film, birçok kaynakta korku komedi olarak anılsa da, aslında mockumentary (mökümanter) yani komedi maksadıyla yapılan sahte bir belgesel. Bir grup vampirin özel yaşamını konu alan bir belgesel fikri bile oldukça yaratıcı dururken, bu fikrin oldukça keyifli bir dille işlenmesi, ortaya seyri hayli keyifli bir yapım çıkarmış.
Beklentilerle vizyona giren ve belli bir kalite düzeyini aşamadığı için eleştirilen büyük bütçeli komedi filmlerinin yapımcılarının nitelikli işlere imza atabilmek için What We Do in The Shadows gibi yapımları dikkatlice izlemelerinde yarar var. Seyirci tarafından baktığımızda ise bir Yeni Zelanda filmi olduğu için keşfetmesi çok kolay olmasa da, varlığından haberdar olduysanız kaçırmamanız gereken bir film. Ayrıca filmin müziklerinin de oldukça ilginç olduğunun altını çizmeden geçmeyelim.

Imdb note: 7.6                             My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder