Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Ağustos 2014 Perşembe

Peaceful Warrior / Dingin Savaşçı (2006)

Director / Yönetmen:
Victor Salvo

Screenplay / Senaryo:
Kevin Bernhardt

Novel / Kitap:
Dan Millman (from “Way of The Peaceful Warrior”)

Cast / Kadro:
Nick Nolte
Scott Mechlowicz
Amy Smart
Tim Dekay
Paul Wesley
Ashton Holmes
                                                            Agnes Bruckner
                                                            B. J. Britt
                                                            Ray Wise
                                                            Bart Conner

Subject / Konu:
Rüyasında jimnastik müsabakası esnasında bacağının parçalandığını görüp uyanan Dan, hava almak için dışarı çıkar. Alışveriş yaptığı benzin istasyonunun marketinden çıktığında kapının önünde duran satıcının birden çatıya çıktığını görür ve şaşkınlık yaşar.
Dan, jimnastik antrenmanları sırasında hiç yapılmamış arka arkaya inmeden üçlü salto hareketini yapmaya çalışınca hocasından tepki görür.
Gece yine aynı benzin istasyonuna gidip satıcıdan sırrını öğrenmeye çalışır. Satıcının beklemediği yerden sorduğu sorulara cevap veremez ve gider. Çünkü Olimpiyatlara gidememe ihtimalini o ana kadar hiç düşünmemiştir.
Takım arkadaşı Tommy’nin ayrıldığını sandığı ama aslında ayrılmadığı kız arkadaşı Dory ile birlikte olması, Tommy’yle sorun yaşamasına neden olur.
İnanılmaz reflekslere sahip olan bilge satıcı, Tommy’ye istemesi durumunda kendisini eğitebileceğini söyler. İhtiyacı olmayan her şeyi zihninden atarak işe başlamasını söyler. Öğütleri dinlemeye başlayan Dan, antrenmanda oldukça başarılı bir sonuç alsa da nefsini yenememiş olması Socrates adını taktığı satıcının tepkisine neden olur.
Eğitimden dolayı aç, yorgun ve azgın hisseden Dan, eğitime son verir ve eski yaşam tarzına döner. Çok geçmeden trafik kazası geçirir ve bacağı kırılıp parçalanır. Kalçasından bacağına kemik konan ve metal çubuk eklenen Dan, sıkı bir rehabilitasyon sürecinden geçerse yürüyebileceğini ama spor hayatının bittiğini öğrenir.
Bir süre bocaladıktan sonra tekrar Socrates’le iletişim kurar. Dikkatini toparlamaya, yapamadığı şeyleri yapmaya başlar. Değneklerden kurtulup yürür. Bir savaşçının sevdiği şeyden vazgeçmemesi gerektiğini söyleyen Socrates, Dan’e jimnastiğe geri dönmesi için çalışmasını söyler.
Dan, sıkı şekilde antrenman yapmaya başlar. Olimpiyatlara katılabilme umudu taşımaktadır. Ancak onun toparlanabileceğine inanmayan hocasının Olimpiyat Komitesi’ne sporcusunun yarışamayacağını bildirmesi, bu hayali bitirir.
Socrates, Dan’e önemli olanın varış noktası değil yolculuk olduğunu gösterince Dan, spor salonuna gider hocasına ve arkadaşlarına azmedip başardığını gösterir. Hocası ve arkadaşlarıyla benzin istasyonuna gittiğinde orada başka birinin çalıştığını ve aslında Socrates diye birinin olmadığını görür.
Dan, Olimpiyat’a gidecek 6 jimnastikçinin belirleneceği Olimpiyat Elemeleri’ne katılır. Herkesi hayran bırakan bir performans sergiler. Dan, daha sonra Berkeley takımıyla ilk milli şampiyonluklarını kazanır.

Comment / Yorum:
Çocuk tacizinden dolayı 1 yıl hapis yatan yönetmen Victor Salvo, hapis yatarken okuduğu ve hayatımı değiştirdi dediği Dan Millman’ın sporculuk yıllarındaki iç mücadelesine ve değişimine değindiği “Way of The Peaceful Warrior” adlı kitabını 2006 yılında “Peaceful Warrior / Dingin Savaşçı” adıyla sinemaya uyarlar. Kitap, Kevin Bernhardt tarafından senaryolaştırılır. Yaklaşık 10.000.000 dolara mal olan film, Amerika genelinde 2.893.666 dolar, Amerika dışında ise 222.340 dolar hasılat elde edebilir.
Büyük sporcuların egolarıyla azimlerinin çarpışmasından doğan ruhsal savaş halleri, filmde Nick Nolte’nin canlandırdığı hayali bir karakter olan Socrates’le resmedilmiş. Filmin ana karakteri Dan Millman’ı ise Scott Mechlowicz canlandırmış.
Gerçek bir hikayeye dayanan filmde birçok noktada spor ve felsefe iç içe giriyor. Nefsin terbiye edilmesi ve azimli bir çalışmayla başarıya ulaşılabileceğini savunan filmin ana fikri, asıl mutluluğun varış noktası değil yolculuğun ta kendisi olduğu. Peaceful Warrior, azimli ve özel bir sporcunun iç dünyasındaki savaşı kazanarak geri dönmeyi başarışını anlatan ve fazlaca kişisel gelişim öğretisi kokan bir yapım.

Imdb note: 7.3                           My note: 6.5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder