Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Ağustos 2014 Cumartesi

Aşk Tesadüfleri Sever / Love, Just a Coincidence (2011)

Director / Yönetmen:
Ömer Faruk Sorak

Screenplay / Senaryo:
Nuran Evren Şit

Story / Hikaye:
İpek Sorak

Cast / Kadro:
Mehmet Günsür
Belçim Bilgin
Ayda Aksel
Altan Erkekli
Şebnem Sönmez
Hüseyin Avni Danyal
Berna Konur
                                                               Ümit Bülent Dinçer
                                                               Hakan Çimenser
                                                               Zafer Demircan
                                                               Pınar Çağlayan
                                                               Batuhan Karacakaya
                                                               Reyhan Asena Keskinci
                                                               Berkant Keskin
                                                               Yiğit Özşener
                                                               Yımaz Gruda
                                                               Cezmi Baskın
                                                               Cansel Elçin
                                                               Arif Keskiner
                                                               Ayşe Arman
                                                               Caner Karamukluoğlu
                                                               Müge Boz
                                                               Eren Erdem
                                                               Mehmet Turgut

Subject / Konu:
1 Eylül 1977, Ankara, heyecanla karısı Neriman’ı doğuma götüren Yılmaz, hastaneye geldiğinde bir arabaya çarpar. Karısı ve çarptığı arabadaki kadın, doğuma alınırlar. Kadınlardan biri erkek bebek, diğeri de kız bebek dünyaya getirir. Bir fotoğrafçı olan Yılmaz iki bebeğin de resimlerini çeker.
Deniz oyunculuk seçmelerine giderken, başarılı bir fotoğraf stüdyosu olan Özgür ise bir gazeteciye röportaj vermekte ve babasının fotoğrafçılığından etkilendiğini söylemektedir.
Deniz, erkek arkadaşı Burak ve ailesiyle yediği tanışma yemeğinde Burak’ın ailesine oyunculuğu bırakacağını söylediğini öğrenir. Gece kavgayla ve tatsız sonlanır. Yolun ortasında Burak’ın arabasından inen Deniz, çocukluğuna benzeyen bir resmi sergi afişi şeklinde görür. Resmi, Özgür’ün 1 yıl önce ölen babası Yılmaz’ın adına açtığı yeni sergisinde sergilenmektedir. Deniz, merakla sergiye girse de, peşinden gelen Burak ile gitmek zorunda kalır. İş için Rusya’ya gidecek olan Burak, Deniz’le vedalaşır. Kalbinde ritim bozukluğu olan Özgür, gece rahatsızlık hiseder.
Ertesi gün tekrar sergiye giden Deniz, Özgür’e fotoğrafın kendine ait olup olamayacağını sorar. Özgür, Deniz’e kendisini tanıdığını söyler ama Deniz Özgür’ü hatırlayamaz. Doktoru Özgür’e 1 haftalığına hastaneye yatması gerektiğini bildirir.
Deniz, eski günlüğü sayesinde çocukluklarında Özgür’le bisiklet kazası geçirdiğini hatırlar. Fotoğrafın bir kopyasını almak için Özgür’ün stüdyosuna giden Deniz, Özgür’ün çocukluk aşkı olduğunu anımsar. Birlikte samimi bir yemek yerler. Özgür, Deniz’in erkek arkadaşı olduğunu öğrenir. Deniz sarhoş olduğu için Özgür, onu stüdyoya götürmek zorunda kalır. Deniz’i yatırıp zar zor ilacını içen Özgür fenalaşıp kanepeye yığılır. Sabah olunca uyanan Deniz, 3 haftalık bir turne için Ankara’ya gitmesi gerektiğinden Özgür’e bir not yazıp apar topar çıkar. Eski günlüğünü stüdyoda düşürdüğünü ve Özgür’den aldığı çocukluk fotoğrafını unuttuğunu ise farketmez.
Arkadaşı tarafından uyandırılan Özgür, Deniz’in notunu gördükten sonra Ankara’ya doğru yola koyulur. Deniz, ekibiyle Ankara’daki sahneye ulaştığında Özgür’ü karşısında bulur. Özgür, Deniz’e unuttuğu çocukluk fotoğrafını verir. Birlikte vakit geçirirler. Deniz, Özgür’ü ilk oyuna davet eder.
Deniz, babası tarafından aldatılıp terk edildikten sonra dengesizleşen annesinde, Özgür ise babasından kalma fotoğrafçı dükkanını kiralamak için geldiği bahanesiyle annesinde kalır. Dükkana giden Özgür, gitar tutkusunu ve müzik grubunu hatırlar.
Deniz’in ilk oyunu, 1 Eylül’e yani hem Deniz’in hem de Özgür’ün doğum günü tarihine denk gelir. Oyunun ardından Özgür’ün arkadaşının sahne aldığı mekanda eğlenmeye giderler. Güzel bir gecenin ardından Özgür, Deniz’i fotoğrafçı dükkanına götürür ve yıllar önce kaybetmiş olduğu kutusunu ona geri verir. Aşklarını birbirlerinden gizlemezler ve birlikte olurlar. Sabah sürpriz şekilde Ankara’ya gelen Burak’ın telefonuyla uyanırlar. Deniz, Burak’la buluşur ve başka birine aşık olduğunu söyleyip ilişkilerini sonlandırır.
Doktoruyla görüşmeye giden Özgür, durumunun kritik olduğunu ve acilen hastaneye yatması gerektiğini öğrenir. Deniz, oyuncu seçmelerine girdiği Fransız filmine seçildiği haberini alır. Deniz’e sağlık durumunu açıklamak üzere oyuna gelip fenalaşan Özgür, oyun salonundan çıktığı sırada yere yığılır. O sırada oyun salonuna gelen Burak, Özgür’ü acil şekilde hastaneye yetiştirir. Deniz, Özgür’ün telefonunu arar. Burak cevaplayıp olanları anlatır. Deniz, apar topar hastaneye doğru yola koyulurken, Burak hastaneden ayrılır. Özgür ameliyata alınırken, ağır şekilde yaralanan Deniz hastaneye getirilir. Doktoru Özgür’e acilen bir kalp bulunmazsa öleceğini söyler. Beyin ölümü gerçekleşen Deniz’in kalbi Özgür’e nakledilir.

Comment / Yorum:
Yönetmen Ömer Faruk Sorak, arkadaşı olan fotoğrafçı Mehmet Turgut’un hayatından bazı kesitler alarak oluşturulacak bir hikayeyi filme çekmek ister. İpek Sorak, gerçek olaylardan da yararlanarak bir hikaye yazar. Bu hikaye, Nuran Evren Şit tarafından senaryolaştırılınca ortaya Aşk Tesadüfleri Sever çıkar. Çekimleri 2010 yılı içersinde gerçekleştirilen filmin ilk gösterimi 4 Şubat 2010 tarihinde yapılır. 36 hafta vizyonda kalan film 2.418.090 seyirciye ulaşır.
Bir Böcek Yapım filmi olan Aşk Tesadüfleri Sever, 1977 – 2010 yılları arasında geçen bir aşk hikayesini konu alıyor. Elbette adından da anlaşılacağı gibi filmin temelini tesadüfler oluşturuyor. Ancak bu tesadüflerin dozajı biraz daha az tutulsa, ortaya daha gerçekçi bir film çıkacağı tespiti yanlış olmaz. Filmin en başarılı taraflarından biri geçmişe dönük anlatımlarda yıllara dair detayların dikkatlice düşünülmüş olması. Filmin bazı bölümlerinde gereğinden fazla şarkı kullanımı yapılmış gibi görünse de, şarkı seçimleri genel olarak başarılı. Filmin öne çıkan şarkıları Mehmet Günsür’ün filmde de rol alan Tnk grubuyla seslendirdiği Bülent Ortaçgil şarkısı Eylül Akşamı ve Tnk grubunun seslendirdiği Yine Yazı Bekleriz.
Film, İsviçre’de düzenlenen Lucerne Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Film”, 2011 Cenk Koray Ekran Ödül Töreni’nde “En İyi Film”, 1.YEFA Ödüllerinde “En İyi Film Müziği”, 18. Kral Tv Müzik Ödüllerinde “En İyi Film Müziği”, İlesam (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birligi) Kültür ve Sanat Ödülleri katagorisinde “Sinema Ödülü”, organ ve doku nakliyle ilgili mesajlarından dolayı Sağlık Bakanlığı’nca verilen Altın Steteskop Medya Ödülleri’nde “En Duyarlı Film” ödüllerini kazandı. Ayda Aksel filmdeki performansından dolayı 16. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülüne layık görüldü. Filmle ilgili en tuhaf haber ise Yeşilçam Film Akademisi’nin hiç efekt kullanılmayan filme önce “En İyi Dijital Efekt Ödülü” verip, sonra ödülü geri alması oldu.
Film, beğenilmesine karşın daha iyi olabilirmiş şeklinde yorumlar almasının temel nedeni, hikaye içersinde “tesadüf” olarak bırakılmış abartılı noktalar. Yine de Aşk Tesadüfleri Sever için romantik bir çizgide akan ve hüzün ağırlıklı bir final tercih eden eli yüzü düzgün bir film denebilir.

Imdb note: 7.3                           My note: 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder