Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Mart 2014 Pazartesi

Rush / Zafere Hücum (2013)

Director / Yönetmen:
Ron Howard

Screenplay / Senaryo:
Peter Morgan

Cast / Oyuncular:
Chris Hemsworth
Daniel Brühl
Olivia Wilde
Alexandra Maria Lara
Pierfrancesco Favino
David Calder
Natalie Dormer
Stephen Mangan
Christian Mckay
Alistair Petrie
                                                               Julian Rhind – Tutt
                                                               Colin Stinton
                                                               Jamie de Courcey
                                                               Augusto Dall’ara
                                                               Ilario Calvo
                                                               Patrick Baladi
                                                               Vincent Riotta
                                                               Martin Savage
                                                               Jamie Sives
                                                               Simon Taylor
                                                               Rob Austin
                                                               Tom Wlaschiha
                                                               Cristian Solimeno
                                                               James Norton
                                                               Josephine De La Baume
                                                               Geoffrey Streatfield
                                                               Julien Vialon
                                                               Douglas Reith
                                                               Polly Furnival
                                                               Brooke Johnston
                                                               Hannah Britland
                                                               Lisa Mcallister
                                                               Hans – Eckart Eckhardt
                                                               Vanessa Zachos

Subject / Konu:
Her gününü son günüymüş gibi yaşayan, çapkın ve disiplinsiz Formula 3 pilotu James Hunt ve sıkı bir analizci olan Avusturyalı pilot Niki Lauda’nın yolları ilk kez kesiştiğinde Lauda, Hunt’ı geçer ama daha sonra Hunt’ın temasıyla yarış dışı kalır. Yarış sonu Lauda, yarışın kazananı Hunt’la tartışır.
Lauda, yarışçı olabilmek uğruna zengin babasına rest çekip bankadan kredi çeker ve kendisine Formula 1’in orta sınıf bir takım olan BRM’de yer bulur. Lauda, aracının tasarımını en ince ayrıntısına kadar kendi yapar ve aracı mükemmel hale getirir. Bu başarı, daha çaylakken takımın 1. pilotu Clay Regazzoni ile eşit şartlarda 2 yıllık kontrat talep etmesine neden olur.
Yılın en iyi yarışçısı seçilen Hunt’ta sponsor desteği olmadan Formula 1’de kendisine yer bulur. Hunt yarış öncesi zihninde yarışı canlandırmakta ve nerede hangi hamleyi yapacağını planlamaktadır. Artık uslu çocuk olacağını söyleyen Hunt, ani bir kararla evlenir.
Lauda’nın dehasını keşfeden Ferrari Regazzoni ve Lauda’yı bünyesine katar.
1975 dünya şampiyonluğu Hunt’ı geçmeyi başaran Lauda’nın olur. Yenilgiyi hazmedemeyen Hunt, ertesi yıl ne pahasına olursa olsun Lauda’yı yenmek istemektedir. Bu yüzden hazırlıklara başlamak ister. Ancak takımı sponsor desteği bulamadığı için iflas edince yeni takım arayışlarına koyulur. Sık görüşemediği karısıyla da arası açılır. Mclaren’in pilotunun takımdan ayrılması üzerine Hunt, kendisine Mclaren’de yer bulmayı başarır.
1976 yılında yarış sezonu Brezilya rallisiyle açılır. Hunt, yarışa ilk sıradan başlama hakkı kazansa da Lauda yarışı kazanmayı başarır. Güney Afrika rallisinde yarışı yina Lauda kazanır. Hunt bu sefer 2. olarak ilk puanlarını kazanır. İspanya rallisinde Hunt ilk zaferini kazanırken Lauda 2. olur. Ancak Mclaren’in aracının nizami ölçülerde olmaması diskalifiye olmasına neden olur. Mclaren, aracında zorunlu değişiklikler yapmak zorunda kalır. Monaco rallisinde bu değişikliklerden kaynaklanan arıza sonucu Hunt yarış dışı kalır. Araç, Belçika rallisinde de arızalanıp yarış dışı kalınca Hunt çılgına döner.
Hunt, karısının aktör Richard Burton’la ilişkisinin olduğunu gazetelerden öğrenir. Karısıyla görüşüp ayrılma kararı alan Hunt, agresif sürüşüyle Fransa rallisini kazanırken, Lauda yarışı tamamlayamaz. Britanya rallisinde de Lauda’yı geçmeyi başaran Hunt, yarışı kazanır. Lauda yarışı 2. sırada tamamlar. Hunt için güzel haberler, İspanya’da 1. olmasına rağmen diskalifiye edilme kararının iptal edilmesiyle ve puanlarını geri kazanmasıyla devam eder.
Lauda, sevgilisiyle evlenir. Ancak Lauda bir yandan da mutluluğun başarı önündeki engel olduğunu düşünür.
Sıra zorlu Almanya rallisine geldiğinde Lauda, yağış yüzünden hayatlarının büyük risk altında olduğunu söyler ve yarışın iptal edilmesini talep eder. Ancak başta Hunt olmak üzere çoğunluk yarışın yapılmasını isteyince yarış yapılır. Lauda agresif bir başlangıç yaparak Hunt’ın önüne geçer. Ancak yağmur lastikleri yerine kuru zemin lastikleri kullanan Mass, öne fırlar ve önce Hunt’ı sonra da Lauda’yı geçer. Araçlar lastik değişimleri için pit – stop yaptıkları sırada Hunt önde çıkmayı başarırken, Lauda hem ekibinin yavaş kalmasından hem de pitten çıktığı sırada bir araçla sorun yaşadığından geride kalır. Aradaki farkı kapatamak için agresif bir sürüş yapan Lauda, 2 aracın daha dahil olduğu büyük bir kaza yaşar ve aracı alev alır. Alevler yüzünden uzun süre araçtan çıkartılamayan Lauda, çıkarılır çıkarılmaz helikopterle hastaneye kaldırılır. Bütün vücudu yanıklar içinde olan Lauda, akciğerindeki yanıklar nedeniyle azap dolu günler geçirir. Hunt, Lauda’nın yokluğunu fırsat bilip aradaki farkı kapatırken Lauda büyük bir azimle iyileşip pistlere dönmeye çalışır.
İtalya rallisinde inanılmaz gerçekleşir ve tanınmaz hale gelen Lauda geçirdiği kazadan 42 gün sonra yarışa katılacağını açıklar. Hunt, Lauda’ya yaşadıkları için kendini suçlu hissettiğini söyler. Yarışa kötü bir başlangıç yapan ve geride kalan Lauda, agresif bir sürüşle üst sıralara tırmanmaya başlar. Hunt yarış dışı kalırken Lauda yarışı 4. sırada tamamlar.
Sezonun son yarışı Japonya’da yapılırken Lauda 68 puanla lider, Hunt 65 puanla 2. sıradadır. Hava raporu, güçlü rüzgar, aralıklı sis ve sağanak yağış olacağını yönündedir. Hunt istemese de yarış yapılır. Yarışın başlamasıyla beraber Hunt 1., Lauda 2. sıraya kurulur. Ancak Lauda beklenmedik şekilde pite gelir ve yarışı bırakır. Yarışın çok riskli bir hal almasını gerekçe gösterir. Hunt’a dünya şampiyonu olabilmesi için yarışı 3. olarak tamamlaması yetecektir. Yarışın bitmesine 4 tur kala Hunt’ın lastiği patlar. Pite girdiğinde Hunt’ın vites kolunun da kırıldığı anlaşılır. 6. sırada yarışa dönen Hunt, aracını çılgın gibi sürer ve 2 tur kala 5. sıraya yükselir. 
Yarış bitiminde skor tabelasında Hunt’ın 5. olduğu yazmakatadır. Ancak son turda ne yaptığı bilinmemektedir. Yarış sonu görevliler çizelgeleri inceler ve Hunt’ın yarışı 3. sırada bitirdiğini ve dolayısıyla dünya şampiyonu olduğunu açıklarlar.
Hunt, şampiyonluğun ardından zevk ve eğlence dolu hayatına geri dönüş yapar. Amacına ulaştığı için 2 yıl daha yarışıp emekli olur. Lauda ve Hunt, 7 yıl sonra karşılaştıklarında Lauda dünya şampiyonu, Hunt ise bir televizyon programcısıdır. Hunt, 45 yaşında kalp krizinden hayatını kaybettiğinda Lauda’da hayatta imrendiği tek kişiyi kaybeder.

Comment / Yorum:
Senarist Peter Morgan, Nikki Lauda ile defalarca bir araya gelerek Nikki Lauda ile James Hunt arasında yaşanan spor tarihinin en büyük rekabetlerinden birinin gerçek hikayesini kaleme alır. İlk olarak filmi Paul Greengrass’ın yönetmesi için anlaşılsa da; Paul Greengrass, “Captain Phillips / Kaptan Phillips” isimli filmi yönetmeyi tercih eder. Bunun üzerine filmi yönetmesi için Ron Howard’la anlaşılır.
Yaklaşık 38.000.000 dolara mal olan film, 15 Kasım 2013 itibariyle sadece Amerika genelinde 26.903.709 dolar hasılat elde eder.
Chris Hemsworth, James Hunt karakterini oynayabilmek için oyuncu seçmelerine katılır ve yönetmen Ron Howard’ı etkileyip rolü kapmayı başarır. Hemsworth, James Hunt’a fiziksel olarak benzeyebilmek için 14 kilo verir. Nikki Lauda’yı canlandıran Daniel Brühl ise Lauda’nın mimiklerini yapabilmek için dişlerine aparat takar.
Filmin diğer önemli rollerini Alexandra Maria Lara, Olivia Wilde ve Pierfrancesco Favino üstlenir. Richard Burton karakterini canlandırması için Russell Crowe düşünülse de daha sonra bu fikirden vazgeçilir.
Altın Küre’de sadece 2 adaylık alabilen, Akademi Ödülleri’nde ise esamesi dahi okunmayan bu başyapıt, hiç şüphesiz ki en azından “En İyi Film”, “En İyi Orijinal Senaryo”, “En İyi Yönetmen” ve de özellikle “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” kategorilerinde Oscar’a aday gösterilebilirdi. Bu analiz doğrultusunda “Rush / Zafere Hücum” filminin yılın en çok haksızlığa uğrayan filmi olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Rush, spor dünyasının olağanüstü rekabetlerinden birini sürükleyici ve bir an olsun düşmeyen temposuyla muazzam şekilde anlatan bir yapım. Bu filmi izlemek için bir neden aramaya gerek yok. Sıradan bir sinemasever olmak bile filmi hayranlıkla seyretmek için yeterli.

Imdb note: 8.3                           My note: 9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder