Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Mart 2014 Cumartesi

Inside Llewyn Davis / Sen Şarkılarını Söyle (2013)

Director / Yönetmen:
Ethan Coen
Joel Coen

Screenplay / Senaryo:
Ethan Coen
Joel Coen

Cast / Kadro:
Oscar Isaac
Carey Mulligan
John Goodman
Garrett Hedlund
F. Murray Abraham
Justin Tmberlake
Stark Sands
Adam Driver
                                                           Jeanine Serralles
                                                           Max Casella
                                                           Ethan Phillips
                                                           Robin Bartlett
                                                           Jerry Grayson
                                                           Alex Karpovsky
                                                           Helen Hong
                                                           Bradley Mott
                                                           Michael Rosner
                                                           Bonnie Rose
                                                           Jack O’Connell
                                                           Ricardo Cordero
                                                           Sylvia Kauders
                                                           Ian Jarvis
                                                           Diane Findlay
                                                           Ian Blackman
                                                           Steve Routman
                                                           Susan Blommaert
                                                           James Colby
                                                           Mike Houston
                                                           Jake Ryan
                                                           Nancy Blake
                                                           Stephen Payne
                                                           Benjamin Pike

Subject / Konu:
1961 yılı. Folk şarkıcısı Llewyn, geceyi geçirdiği Profesör Gorfein’in evinden ayrılırken kapıyı kapattığı sırada evin kedisi dışarı fırlar. Mecburen kediyi yanında götürmek zorunda kalır. Kalacak yeri olmadığından iki sevgili olan Jim ve Jean’in evine kalmak için gider. Llewyn’e sürekli nefret kusan Jean, hamile olduğunu ve hem Jim’le hem de kendisiyle birlikte olduğu için bebeğinin babası olabileceğini söyler. Llewyn, Jim ve Jean’in evlerinde misafir olarak kalan Troy’la tanışır. Kedi camdan kaçar.
Jim, Llewyn’i bir müzik kayıt işi için çağırır. Birlikte bir şarkı kaydederler. Llewyn, kayıt yapılırken tanıştığı Al’ın evinde kalır. Llewyn, Jean’le kürtaj olmasına dair bir kafede konuşurken sokakta Gorfein’in kedisini görür ve onu yakalamayı başarır.
Llewyn, eski kız arkadaşı Diane’in kürtaj olduğu doktora Jean’in kürtaj meselesini konuşmak için gider. Diane’in kürtaj olmadığını ve dolayısıyla çocuğunun dünyaya geldiğini öğrenir.
Gorfein’lerin evine kediyi götürür. Tatsız bir akşam yemeği geçirdiği gibi getirdiği kedinin Gorfein’lerin kedisi olmadığını öğrenir.
Llewyn, Al aracılığıyla bulduğu bir iş için çok konuşan kaba yapımcı Roland Turner ve neredeyse hiç konuşmayan Johnny Five’la yola çıkar. Mola verip arabada uyudukları sırada, Johnny, ters bir polis tarafından tutuklanır. Llewyn bunun üzerine tahammül edemediği Roland’ı arabada bırakıp yola devam eder. Yapımcı Grossman’la  görüşmek için Gate of Horn’a gider. Grossman, tek başına başarılı olamayacağını ancak bir grupla çalışırsa şansı olacağını söyleyince hiçbir sonuç elde edemeden geri dönmek üzere yola çıkar. Otostopla geri döner.
Gemi adamı sertifikası olduğu için bir gemide çalışmak için başvuru yapar. Babasıyla vedalaşır. Kız kardeşine sertifikasını almak için gittiğinde sertifikasının atıldığını öğrenir. Sertifika yenilemek için 85 doları olmadığından gemide çalışma hayalleri de suya düşer.

Comment / Yorum:
Coen biraderlerin Oscar’larda 10’da 0 sıfırla büyük hayal kırıklığı yaşamalarına neden olan “True Grit / İz Peşinde” isimli filmlerinden 3 yıl sonra çektikleri 2013 yapımı “Inside Llewyn Davis / Sen Şarkılarını Söyle” hem bütçe hem de oyuncu kadrosu itibariyle daha mütevazı bir yapım. Filmin tahmini bütçesi 11.000.000 dolar. 28 Şubat 2014 itibariyle Amerika genelindeki hasılatı ise 13.159.114 dolar.
Cannes Film Festivali’nden “Büyük Ödül” ile dönen film, Altın Küre, Bafta ve Oscar’larda ise doğru dürüst adaylık bile kazanamadı. Filmin özellikle “En İyi Film” dalında Oscar’a aday gösterilmemesi, Akademi’nin yapımcılara dayalı karanlık yüzüne bağlandı.
Oscar Isaac’i başrolde izlediğimiz filmde pek de zengin sayılmayacak bir oyuncu kadrosu var. F. Murray Abraham ve John Goodman gibi önemli isimlerin filmdeki süreleri ise birkaç dakikayla sınırlı.
Daha önce bir kediden mikrop kapıp hastalandığı için kedilerden nefret eden Oscar Isaac, rolü gereği kedilerle haşır neşir olmak zorunda kaldı.

Hayali bir karakter olan folk şarkıcısı Llewyn Davis’in 1 haftasını anlatan film, kara komedi türünde bir yapım. Film, Coen’lerin nevi şahsına münhasır sinemasından belli izler taşısa da alameti farikaları tuhaflık hissini yansıtmaktan ise gayet uzak. Sıradan bir kara komedi için sorun yaratmayacak bu durum, bir Coen biraderler filmi izlediğinin farkında olan bir seyirci içinse eksiklik hissi yaratıyor. Film elbette vasatın üzerinde ve seyre değer ve fakat bir Coen biraderler başyapıtı bekleyenler için de sükutu hayale neden olabilir.

Imdb note: 7.7                           My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder