Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Mart 2014 Cuma

Out of the Furnace / Kardeşim İçin (2013)

Director / Yönetmen:
Scott Cooper

Screenplay / Senaryo:
Brad Ingelsby
Scott Cooper

Cast / Kadro:
Christian Bale
Woody Harrelson
Casey Affleck
Forest Whitaker
Willem Dafoe
Tom Bower
Zoe Saldana
Sam Shepard

Subject / Konu:
Sevgilisi Lena sayesinde düzenli sayılabilecek bir hayata sahip olan Russell, hasta babası ve Irak’ta askerlik yaptığı için psikolojik bozuklukları olan ve kumar tarzı kötü alışkanlıkları yüzünden çevreye borç yapan kardeşi Rodney’nin sorunlarıyla uğraşmaktadır.
Russell, eve döndüğü bir akşam aniden karşısına çıkan arabaya çarpar ve ölüme sebebiyetten hapse düşer. Hapiste olduğu sırada babası ölür. Hapisten çıktığında ise Lena’nın bir polis şefi olan Wesley ile birlikte olduğunu öğrenir. Rodney ise tüm ikazlarına rağmen dövüşlere katılarak para kazanmaya çalışmaktadır.
Tekrar fabrikadaki işine giren Russell, Lena’yla yeniden bir araya gelmek için görüşür. Lena’nın hala kendisini sevdiğini, ancak hamile olduğunu öğrenip yıkılır.
Kavga ederken zaman zaman kendisini kaybeden Rodney, John’un tehlikeli bir serseri olan Harlan’a olan borcunu sıfırlamak için dövüşür ve maç öncesi yapılan anlaşma gereği feci şekilde dayak yiyerek maçı kaybeder. Harlan, dönüş yolunda önlerini keser. Önce John’u, sonra da ormana götürdükleri Rodney’yi öldürür.
Russell, Rodney’nin kendisine bıraktığı mektubu okur. Rodney mektupa son kez bir dövüşe çıkacağını, daha sonra da düzgün bir hayat süreceğine dair söz vermiştir.
Wesley, John’un öldüğünü ve Rodney’nin akıbetinin bilinmediğini Russell’a bildirir. Russell, Harlan’ın uyuşturucu satılan evini bulsa da, dönerken Şerif tarafından bir daha o bölgede bulunmaması, aksi takdirde tutuklanacağı şeklinde uyarılır.
Wesley, Russell’a Rodney’nin ormanda başından vurulmuş şekilde bulunduğunu bildirir. Russell, Harlan’ın telefonunu bulur ve onu arayıp John’un borcunu ödeyeceğini ve işi devam ettirebileceklerini söyleyip John’un mekanına çağırır. Harlan ve adamı, Johhn’un mekanına gelir. Harlan, John’un adamlarından Dan’i öldürür. Russell ise Harlan’ın adamını etkisiz hale getirir ve Harlan’ın peşine düşer.

Comment / Yorum:
İlk olarak Ridley Scott tarafından yönetilmesi ve Leonardo Dicaprio’nun başrolünü üstlenmesi düşünülen proje, Scott ve Dicaprio’nun filmin sadece yapımcı koltuğuna oturmaları sonrası, Rupert Sanders’ın filmi yöneteceği açıklandı. Ancak nihayetinde filmin yönetmen koltuğuna 2009 yılında çevirdiği ilk filmi “Crazy Heart / Çılgın Kalp” ile yönetmenliğe başarılı bir giriş yapan Scott Cooper oturdu. Cooper yönetmen koltuğuna oturunca ilk olarak filmin senaryosunu yeniden yazdı. Orijinal adı The Low Dweller olan filmin adının ilk önce Under a Black Sun, sonra da Dust to Dust olması düşünülse de; Terence Malick ve Sam shepard, filmin adının Out of the Furnace olması için Cooper’ı ikna ettiler.
Yaklaşık 22.000.000 dolara mal olan film 2 Şubat 2014 itibariyle Amerika genelinde 11.326.836 dolar hasılat elde etti. Harlan rolü için Viggo Mortensen ve Billy Bob Thornton’ın isimleri geçse de rol Woody Harrelson’a gitti. Rodney rolü için Channing Tatum, Taylor Kitsch, Max Irons ve Garrett Hedlund gibi isimler düşünülse de rol Casey Affleck’e gitti. Oyuncu kadrosunda en dikkat çekici detay, “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Oscar ödülüne aday gösterilmiş 5 ve Oscar’ı kazanmış 1 oyuncunun oyuncu kadrosunda yer alması oldu.

Her nasıl olduysa Türkiye’de “Kardeşim İçin” ismiyle gösterilen Out of the Furnace, iyi ve fakat rahatça tahmin edilebilir bir hikaye akışına sahip. Yıldız isimlerden oluşan oyuncu kadrosu, iyi bir iş ortaya çıkarmış. Tür olarak aksiyon ve suç türlerinin başarılı bir sentezi olan film, bu türlerin meraklılarına ortalamanın üzerinde bir film izlemeyi vaat ediyor.

Imdb note: 6.9                           My note: 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder