Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Mart 2014 Perşembe

Alnımdaki Bıçak Yarası (1987)

Director / Yönetmen:
Şahin Gök

Screenplay / Senaryo:
Safa Önal
Şahin Gök

Cast / Kadro:
Serpil Çakmaklı
Hakan Ural
Pakize Suda
Cengiz Sezici
İhsan Yüce
İhsan Baysal
Seyfettin Karadayı
Enver Dönmez
Kudret Karadağ
                                                            Nuran Yalçın
                                                            Sibel Savaşçıoğlu
                                                            Erdal Tosun
                                                            Hikmet Karagöz
                                                            Sami Hazinses
                                                            Ahmet Balıkçı
                                                            Orhan Çoban
                                                            Murat Tokmak
                                                            Cengiz Karabulut
                                                            Erol Şen

Subject / Konu:
Amcası Nuri’yle balıkçılık yapan Halil, akşam arkadaşlarıyla eğlenmek için bir gazinoya gider. Halil, Funda ismiyle dansözlük yapan Zehra’yı çok beğenir. Daha sonra tekrar gazinoya gider ve Zehra’yı masasına davet eder. Halil, Zehra’dan istediği ilgiyi bulamayıp bıçak çeken bir adamla kavgaya tutuşur ve bıçak alnında yara açar.
Halil, gazinoya tekrar gidip Zehra’yı masasına davet eder. Zehra, Halil’le gazino mesaisi sonrası görüşmek ister. Zehra, Halil’i evine davet eder. Halil, Zehra üzerini değiştirdiği sırada masanın üzerine para bırakıp gider.
Gazinoya giden Halil, kendisine kızgın olan Zehra’ya aşkını ilan eder. Zehra’da peşinden evine kadar gelen Halil’in aşkına kayıtsız kalmaz. Birlikte olmaya başlarlar.
Halil’in işleri boşlaması Nuri’nin tepki göstermesine neden olur. Halil, Zehra’ya artık pavyonda çalışmaması şartıyla evlenme teklif eder. Zehra’yı amca ve yengesiyle tanıştırır. Ancak Zehra’yı Halil’e yakıştırmayan Halil’in arkadaşları Zehra’nın aslında bir dansöz olduğunu Nuri’ye anlatırlar. Nuri, Halil’e eğer Zehra’yla evlenmeye kalkarsa yollarının ayrılacağını söyler.
Zehra’nın patronu Kara Hüseyin, Zehra’nın tekrar pavyona dönmesi için adamlarını Halil’in üzerine salar. Dayak yiyen Halil, Zehra’nın evine gelir. Zehra’nın vesika taşıdığını gören Halil, sinirlenip gider. Kara Hüseyin, Zehra’ya işe geri dönmezse Halil’i öldürteceğini söyler. Halil, Nuri’ye Zehra’yı terk ettiğini söyler.
Zehra, vesikasının iptal edilmesi için polise başvurur. Başvurusu reddedilen Zehra hamile olduğunu öğrenir.
Çalışmadığı için parasız kalan Zehra, evini fuhuş yapılması için kiralamayı kabul eder.  Zehra’nın evine kandırılarak getirilen genç kıza tecavüz etmeye çalışan adam, genç kızı öldürür. Genç kızın cesedini bir arabaya koyup götürürler ve cesedi çöplüğe atarlar. Zehra, evin dışından yaşananları seyreder. Kara Hüseyin bu olayın ardından Zehra’nın peşine adamlarını takar. Zehra’yı gazinoya getirtir ve kendisini azat ettiğini söyler. Adamlarına ise gazinoda karışıklık yaratmalarını ve arkadaşlarıyla vedalaşan Zehra’yı bıçaklamalarını emreder. Zehra hastaneye kaldırılıp ameliyata alınır. Halil hastaneye koşar. Zehra kollarında can verir.

Comment / Yorum:
Şahin Gök’ün senaryosunu Safa Önal’la birlikte yazıp yönettiği 1987 yapımı Alnımdaki Bıçak Yarası, Yeni Lale Film Stüdyolarında hazırlanır. Filmin yapımcılığını Emek Film üstlenir. Kaynaklarda yazıldığının aksine film, Burhan Arpad’ın Alnımdaki Bıçak Yarası romanının uyarlaması ya da 1968 yapımı efsanevi Vesikalı Yarim’in yeniden çevrimi değil. Bununla beraber bahisleri geçen roman ve filmden yoğun şekilde faydalanılmış.

Filmin temel karakterlerini Serpil Çakmaklı, Hakan Ural, Pakize Suda ve İhsan Yüce canlandırmış. Oyunculuk performanslarının vasat olduğu söylenebilir. Senaryo, Vesikalı Yarim kıstas alındığında oldukça zayıf. Buna karşın hikayenin akıcılığında bir sıkıntı yok. Alnımdaki Bıçak Yarası, Türk sinemasında benzerlerine sıklıkla rastlanabilecek bir yapım.

Imdb note: - (Filmin Imdb'de kaydı bulunmuyor)          My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder