Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

31 Mayıs 2013 Cuma

Kalleş (1974)

Director / Yönetmen:

Orhan Elmas

Screenplay / Senaryo:

Orhan Elmas

Cast / Kadro :

Fatma Girik
Tamer Yiğit
Eşref Kolçak
Atıf Kaptan
Ali Şen
Tuncer Necmioğlu
Ekren Gökkaya
Mahmure Handan
Renan Fosforoğlu
                                                               Zeki Sezer
                                                               Altan Bozkurt

Subject / Konu:

Gözünden vurulan Gülistan ameliyat geçirir. Sargıları sökülen Gülistan'ın kör kaldığı anlaşılır.
Komiser Reha, Ragıp'a 2 düşman ailenin barışması gerektiğini söyler. Ragıp Hanzade, Hürrem Cideoğlu'na çocuklarının mutluluğu için barış teklif eder. Hürrem, bu teklifi kabul etmez.
Baba evine dönen Davut, babası Ragıp'ın pis işlerinde yer almak istemez. Ragıp, intikam planları kurar. Ticari oyunlar yapmaya başlar. Kardeşi Yakup Hanzade'yi vuran Yaşar, tahliye olur.
Davut, yeni tanıştığı Gülistan'la aşk yaşamaya başlar. Hürrem, Davut'la arkadaşlık ettiğini öğrendiği Gülistan'ı bir daha Davut'u görmemesi için sertçe uyarır. Gülistan'ın kardeşleri, Davut'u döverler. Olanları öğrenen Gülistan, Davut'la birlikte kaçar. Davut'la Gülistan'ın Çatalca'da bir otelde kaldığını haber alan Hürrem, harekete geçer. Hürrem, Davut ve Gülistan'ı öldürtmek üzereyken Ragıp ve komiser Reha, otele gelirler. Gülistan, abisi tarafından gözünden vurulur.
Ameliyat sonrası kör kalan Gülistan, eve girer. Dadısının, Ragıp'ın ve karısının öldürüldüğünü farkeder. Eli silahlı kardeşleri, Gülistan'ı da öldürmeye kalkışırlar. Gülistan kaçar. Tren yoluna doğru kaçar. Eve gelip ailesinin katledildiğini gören Davut, vakit kaybetmeden tren yoluna gelir. Gülistan, kardeşleri tarafından öldürülmek üzereyken gelen Davut, kurşunların üzerine atlar. Kurşun yağmuruna tutulan 2 aşık, birbirlerine sarılıp can verirler.

Comment / Yorum:

Kan davalı 2 gencin trajedik aşkını konu edinen 1974 yapımı Kalleş, Orhan Elmas’ın senaryosunu yazıp yönettiği bir film. Başrolü Fatma Girik ve Tamer Yiğit’in üstendiği filmde Eşref Kolçak, Atıf Kaptan ve Ali Şen gibi önemli isimlerde yer almakta.
Film, 70’ler Türk sinemasında pek rastlamadığımız sondan başa doğru giden bir film. Cat Stevens ya da daha bilinen adıyla Yusuf İslam’ın çok sevilen şarkısı “Lady D’arbanville”, filmin başından sonuna kadar fon müziği olarak kullanılmış.
Belli bir noktaya kadar derli toplu ilerleyen filmin sonlara doğru abartıya kaçtığı söylenebilir. Özellikle gözleri görmeyen Gülistan’ın kaçış sahneleri ve Davut’la Gülistan’ın vurulduğu sahneler oldukça abartılı.

Imdb note: - (Filmin Imdb'de notu bulunmuyor)        My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder