Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Mayıs 2013 Pazartesi

Soysuzlar (1975)

Director / Yönetmen:

Natuk Baytan

Screenplay / Senaryo:
Natuk Baytan

Cast / Kadro :

Cüneyt Arkın
Tanju Gürsu
Elif Pektaş
Turgut Özatay
Osman Ayanak
Korhan Abay
Süheyl Eğriboz
Ekrem Dümer
Aynur Aydan
                                                                 Gülten Kaya
                                                                 İhsan Gedik
                                                                 İbrahim Kurt

Subject / Konu:

Kardeşi Kemal'in kirli işlerle uğraşan adamlarla gideceğini öğrenen Murat, Kemal'i engellemeye çalışsa da gidişine mani olamaz. Oyuna getirilen Kemal, vurulur. Ağır yaralı halde abisinin evine gelen Kemal, çaldığı paraları abisine verir. Abisinden af dileyen Kemal, "kule" der ve sözlerini tamamlayamadan ölür. Soygun paralarının bir kısmı evinde bulunan Murat, soygun suçuna ortaklıktan 10 yıl hapis cezasına çarptırılır.
Murat'ın karısını ve kızını tartaklayıp fotoğraflarını çeken Kemal'in katilleri, Murat'a soygun parasının yerini söylemesi için baskı yaparlar. Çaresiz durumdaki Murat, hapisten kaçmaya karar verir. Yakın arkadaş olduğu Eşref ve yıllardır kaçma planları kuran Osman Baba'yla birlikte kaçış için harekete geçerler. Bir idam mahkumu asılacağı sırada kaçmayı başarırlar. Osman Baba, gizlenmek için Benli Asiye'nin evine gitmeyi teklif eder. Murat, kendi yoluna gideceğini söyleyip arkadaşlarından ayrılır. Eşref, Murat'ın peşinden gelir ve kendisini yalnız bırakmayacağını söyler. Silah temin eden Murat, karısını ve kızını bulmak için düşmanlarının üzerine gider.
Karısını ve kızını elinde tutanlardan biri olan Recep'i yakalayan Murat, ailesinin tutulduğu köşke gider. Recep'in konuştuğunu anlayan ortakları, köşkü boşaltıp Recep'i öldürürler. Murat, Kemal'in ölürken bahsettiği kulenin çocukluklarında oynadıkları bir yer olduğunu farkına varır. Gidip paraları alır. Ailesini kurtarabilmek için düşmanlarına parayı teslim eden Murat, vurulur. Ailesinin öldürüldüğünü gören Murat, düşmanlarının peşine takılır. Eşref'in aslında soygunu yapan çetenin başında olduğu ortaya çıkar. Kovalamacanın sonunda Eşref'i yakalayan Murat, kurşun yağmuruna tuttuğu Eşref'i öldürür

Comment / Yorum:

Kemal’in ağabeyi Murat’ı dinlemeyerek yanlış yollara saparak öldürülmesi, Murat’ın Kemal yüzünden haksız yere hapse düşüşü ve ailesini kurtarabilmek için hapisten kaçmaya kalkışmasını konu alan 1975 yapımı Soysuzlar, Natuk Baytan’ın senaryosunu yazıp yönettiği bir yapım.
Filmin hikayesi hiçte fena olmasa da; belli bir noktadan sonra Cüneyt Arkın’ın kahramanlık gösterisi haline gelen vasat senaryo, filmi aşağıya çekiyor. Cüneyt Arkın’ın sırtlamaya çalıştığı filmde Tanju Gürsu ve Osman Alyanak’ın performansları da yabana atılmayacak cinsten.
Soysuzlar, iyi sayılabilecek bir başlangıç yapan, ancak devamında sıradanlaşan ve Cüneyt Arkın’ın filmografisinde sıkça görmeye alışkın olduğumuz bir adamın onlarca adamla kavgasına dönen türden bir film.

Imdb note : - (Filmin imdb'de kaydı yok)                   My note : 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder