Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Mayıs 2013 Çarşamba

Hitchcock (2012)

Director / Yönetmen:

Sacha Gervasi

Screenplay / Senaryo:

John J. Mclaughlin

Novel / Kitap:

Stephen Rebello (from "Alfred Hitchcock and The Making of Psycho")

Cast / Kadro :

Anthony Hopkins
Helen Mirren
Scarlett Johansson
Toni Collette
                                                             Danny Huston
                                                             Jessica Biel
                                                             Michael Stuhlbarg
                                                             James D’arcy
                                                             Michael Wincott
                                                             Kurtwood Smith
                                                             Richard Portnow
                                                             Ralph Macchio
                                                             Kai Lennox
                                                             Tara Summers
                                                             Wallace Langham
                                                             Paul Schackman
                                                             Currie Graham
                                                             Spencer Garrett
                                                             Terry Rhoads
                                                             Tom Virtue

Subject / Konu:

"North by Northwest / Gizli Teşkilat" filmini çeken ve mesleğinin zirvesinde gösterilen 60 yaşındaki yönetmen Alfred Hitchcock'a filmin galasının çıkışında ne zaman sinemayı bırakacağı sorulur.
Hitchcock, başkalarının önerdiği yeni projeler yerine kendi arzu ettiği hikayeyi filme çekmek istemektedir. Enteresan bir korku romanı olan "Psycho / Sapık"ı sinemaya uyarlamaya karar verir. İlk iş olarak piyasadaki bütün Psycho romanlarını toplatır. Çünkü yeni filminin finalinin bilinmesini istememektedir.
Film için 800.000 dolar bütçe gerekir. Film şirketi, Hitchcock'un türünün dışında bir iş yapmasına soğuk bakar. Hitchcock ise risk almaya ve flmin bütçesini kendi karşılamaya karar verir. Evini ipotek ettirir. Sansür kurulu da çekilecek bazı sahnelerden dolayı Hitchcock'a zorluk çıkartır. Filmin ana karakteri olan Norman Bates'i oynaması için Anthony Perkins'le anlaşılır. Diğer önemli roller içinde Janet Leigh ve Hitchcock'la sözleşmesi olduğu için çalışmak zorunda olan Vera Miles seçilir. Filmin senaryosunu Hitchcock’un eşi Alma, kaleme alır.
Hitchcock’un kitabını filme çekmeyi reddettiği Whitfield Cook’un Alma’yla yakınlığı Hitchcock’u rahatsız eder. Araları giderek bozulmaya başlar. Hitchcock’un hastalanması ve film çekimlerinin aksaması aralarındaki gerilimi daha da yükseltir.
Tamamlanan film yapımcılar tarafından beğenilmez. Uzlaşmaya çalışan Alma’yla Hitchcock, filmi elden geçirmeye karar verirler. Elden geçirilen ve müzik eklenen film, zor da olsa sansür kurulunun onayını almayı başarır.
Film stüdyosu, filmin sadece 2 sinemada vizyona sokulacağını ve gala yapılmayacağını açıklar. Hitchcock bunun üzerine farklı bir reklam stratejisi güder ve seyirciyi derinden etkileme yoluna gider. Filmin ilk gösterimi yapılır. Seyircinin filme reaksiyonu olağanüstü düzeydedir.
Alfred Hitchcock, Psycho’dan sonra 6 film daha çekse de Psycho’nun başarısına ulaşamaz. Hiç Oscar kazanamaz ancak “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ile ödüllendirilir. Ödülü alırken Alma’ya adar.

Comment / Yorum:

Stephen Rebello’nun “Alfred Hitchcock and The Making of  Psycho” adlı kitabından sinemaya uyarlanan 2012 yapımı Hitchcock, biyografik bir yapım olsa da Alfred Hitchcock’u layıkıyla beyaz perdeye yansıtamayan bir film. Usta yönetmenin dehası, silikçe işlendiği gibi Alma karakteri de oldukça abartılmış. Hitchcock’un tüm başarısını Alma’ya bağlamak, usta yönetmenin dehasının 2. plana atılmasına neden olmuş.
Film 36 günde çekildi. Amerika genelinde yaklaşık 6.000.000 dolar hasılat elde edebildi.
Projeye başlarken Alfred Hitchcock’u oynaması için Oliver Platt, Richard Griffiths, Alfred Molina, Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman, Bill Murray ve Johnny Depp’in adları geçse de; rol gençliğinde usta yönetmenle tanışma fırsatı bulan Anthony Hopkins’e gitti.
Janet Leigh ve Vera Miles rolleri için Reese Witherspoon, Gwyneth Paltrow, Evan Rachel Wood, Abbie Cornish, January Jones, Chloe Sevigny, Kate Mara, Brit Marling, Ashley Greene, Emilie de Ravin, Camilla Belle, Natalie Dormer, Diana Agron, Mary Elizabet Winstead ve Sarah Gadon gibi isimlerin adları geçse de roller Scarlett Johansson ve Jessica Biel’e gitti.
Anthony Perkins rolü için düşünülen ve oyuncu seçmelerine katılan isimler arasında Ben Barnes, Jack Huston, Jackson Rathbone, Tom Felton, Ryan Merriman, Aaron Johnson gibi isimler yer aldı. Broadway’de sahnelenen “Death of Salesman / Satıcının Ölümü” adlı oyunda rol alan  Andrew Garfield, oyunun takvimi, filmin çekimleriyle çakıştığından dolayı rolü oynayamadı. Rol de James D’arcy’ye gitti.
Lew Wasserman rolü için düşünülen ve oyuncu seçmelerine katılan isimler arasında Tony Goldwyn, Tony Shaloub, Steve Guttenberg, Brad Garrett, Mark Strong ve Rob Riggle yer aldı. Rol Micheal Stuhlbarg’a gitti.
Katıldığı festivallerde toplam 2 ödül ve 14 adaylık kazanan filmin en önemli adaylıkarı “En iyi makyaj ve saç tasarımı” dalındaki Oscar adaylığı ve  Helen Mirren’ın aday gösterildiği  “Drama dalında en iyi kadın oyuncu” Altın Küre ödülü oldu.
Filmde “Alfred Hitchcock Presents / Alfred Hitchcock Sunar” ve “Psycho / Sapık”nun orijinal müzikleri kullanıldı.
Filmin sonunda Alfred Hitchcock’un koluna konan kargayla, ustanın bir sonraki projesi olan “The Birds / Kuşlar” filmine gönderme yapılmış.
Hitchcock, usta yönetmenin “Psycho / Sapık” filmini yaptığı dönemi içeren biyografik bir yapım. Bu nedenle filmin hikayesinde Hitchcok’la birlikte Anthony Perkins, Janet Leigh ve Vera Miles gibi önemli Hollywood yıldızlarını da izliyoruz.
Hitchcock, olumsuz yönleri olmasına karşın seyri keyifli bir yapım. Filmin Alfred Hitchcock severler için ayrı bir önem arz ettiğinin altını da çizmek gerek.

Imdb note : 6.9                               My note : 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder