Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Mayıs 2013 Çarşamba

7 Cajas / 7 Boxes (2012)

Director / Yönetmen:

Juan Carlos Maneglia
Tana Schembori

Screenplay / Senaryo:

Juan Carlos Maneglia
Tito Chamorro
Tana Schembori

Cast / Kadro :

Celso Franco
Lali Gonzalez
Nelly Davalos
Roberto Cardozo
Jin Hyuk Johnny Kim
Paletita
                                                            Manu Portillo
                                                            Mario Tonanez
                                                            Katia Garcia
                                                            Luis Gutierrez
                                                            Nico Garcia
                                                            Liliana Alvarez
                                                            Atil Closs
                                                            Junior Rodriguez
                                                            Stephen Jang
                                                            Alicia Guerra
                                                            Beto Ayala
                                                            Ever Enciso
                                                            Arturo Arellano
                                                            Fernando Fleitas
                                                            Pedro Armoa
                                                            Liz Mendez
                                                            Lorena Vera
                                                            Fiorella Migliore
                                                            Denise Zoeller

Subject / Konu:

Hamallık yapan genç Victor, ablası Tamara'da Leti'nin satmak istediği kameralı cep telefonunu görür. Kamera kaydından çok etkilenen Victor, ünlü olma hayallerine kapılır. Ancak Victor'un kendisine hayaller kurduran cep telefonunu alacak parası yoktur. Victor, cep telefonlarına bakmak için mağazaya gittiğinde Gus'tan kazançlı bir iş teklifi alır ve soluğu Gus'ın yanında alır. Sıkı bir polis denetlemesi yapılacağı haberi geldiği için Gus, patronunun emriyle 7 tane kasayı kasap dükkandan çıkartacaktır. Hamal geciktiği için Gus, işi Victor'a verir. Gus, ortadan ikiye yırttığı 100 doların yarısını Victor'a verir ve kendisine 7 tane kasayı emanet eder. Victor'a bir cep telefonu veren Gus, Victor'a kasaları alıp uzaklaşmasını ve kendisini aradığında kasaları geri getirmesini söyler. Victor, 100 doların diğer yarısını kasaları geri getirdiğinde alacaktır.
Victor kasaları alıp gittikten sonra gelen hamal, çocuğuna ilaç alabilmek için eczaneye gittiğini, ancak parası olmadığı için ilaç alamadığını ve bu yüzden geciktiğini Gus'a açıklar. Ancak Gus, hamalın söylediklerini önemsemez ve ona işi kaybettiğini söyler. Hamal, malları bulup işi geri alabilmek için kasaların peşine düşer. Victor'u arar ve malları kendisine teslim etmesini söyler. Ancak Victor, sadece Gus'ın söyleyeceklerini yapacağını söyler ve telefonu kapatır.
Victor, çarşıdan kasalarla geçerken Liz'e rastlar. Victor'la Liz zaman zaman atışsa da; Liz, Victor'ın peşind
en ayrılmaz. Hamal, kasaların izini sürmeye devam eder. Kasalardan biri çalınır. Victor, hırsızın peşine düşse de kasayı bulamaz.
2 ortak, fidye için kaçırdıkları diğer ortaklarının karısını öldürmek zorunda kalır. Büyük bir yanlış anlaşılma sonucu; ellerindeki fidye parasını 7'ye bölmesi gereken ortak, öldürdükleri kadını 7'ye böler. Victor'un taşıdığı kasalarda da 7'ye bölünmüş kadının parçaları vardır.
Hamal, Victor'un taşıdığı kasalarda fidye parasının olduğunu zannedince bir çeteyle anlaşır ve ne pahasına olursa olsun kasaları elde etmeye karar verir.
Leti, doğum için hastahaneye kaldırılır. Tamara, maddi açıdan sorun yaşayan Leti'nin erkek arkadaşı Gus'ı bulmak için Jim'le gittiği köhne mekanda cinayet işlendiğini görür. Mekandan çıktığında polisler tarafndan merkeze götürülürler.
Hamal ve çetesi, Victor ve Liz'i kovalar. Uzun kovalamaca sürecinde Victor ve Liz yakınlaşırlar. Ortaklar fidye parasının paylaşımı için buluşurlar. Victor, buluşma yerini öğrenir. Parasını alabilmek için habersizce buluşma mekanına gider. Victor'ı takip eden polisler, Tamara ve Jim, hamal ve çetesi de mekana gelir. Çatışma çıkar ve bir polis memuru ölür. Hamal, Victor'ı yakalar ve çevresini saran polislere şayet parayı almazsa Victor'ı öldüreceğini söyler. Ortaklarından biri öldürülen, diğerini de kendisi öldüren Luis, paraları alıp kaçar. Polis memuru tarafından başından vurulan hamal, sıkıca boynuna sarıldığı Victor'la birlikte yere düşer. Victor, başını sertçe kaldırıma vurur.
Cenazeler sırayla kaldırılır. Bir hastahane odasında kendine gelen Victor, yanıbaşında uyumuş Liz'i bulur. Doğrulup ayağa kalkar. Televizyona doğru gider. Haberler yayınlanmaktadır. Jim tarafından kameraya çekilmiş olay anı haberlerde gösterilir. Bu haber sayesinde tüm Paraguay genelinde seyredildiğini farkına varan Victor, oldukça keyiflenir.


Comment / Yorum:

7 Cajas / 7 Boxes, 2002 yılında “Horno Ardiente” isimli kısa filmi, 2004 yılında "Candida" isimli sinema filmini ve 2006 yılında “La Chuchi” isimli televizyon dizisini yöneten Juan Carlos Maneglia ve Tana Schembori'nin birlikte yönetmenliklerini üstlendikleri 4. proje.
Güney Amerika filmlerinde sıkça görmeye alışkın olduğumuz aksiyon, suç ve gerilim harmanlaması; 2012, Paraguay yapımı 7 Cajas'ta da hissedilir düzeyde mevcut. Bunlara ilaveten filmin mizah yönünün de kuvvetli olduğunu belirtmek gerek. Filmin yüksek temposu ve akıcı senaryosu, filmin sürükleyiciliğinin bir an olsun düşmemesinin ana nedenleri.
7 Cajas, filmin başrol oyuncuları Celso Franco ve Lali Gonzalez'in ilk oyunculuk deneyimleri. 2 genç isim, doğal ve abartıdan uzak oyunculuklarıyla göz dolduruyor.
32. İstanbul Film Festivali, "Dünya Festivallerinden" bölümünde ülkemizde de gösterilen film, eleştirmenler ve seyircilerce 2008 yapımı "Slumdog Millionaire / Milyoner" filmine benzetildi. Film, kullanılan mekanlar ve aksiyon dozajı itibariyle Slumdog Millionaire'le benzerlikler taşısa da; anafikir itibariyle kameraların her geçen gün biraz daha hayatlarımızın içine girişine ve günümüz dünyasında meşhur olmanın ana unusuru oluşuna değiniyor. Victor'la başlayan, Liz ve polis memuruyla devam eden kamera ilgisi; nihayet filmin finalinde meyvelerini veriyor. Filmin bu yönüyle başarılı bir durum tespiti yaptığı söylenebilir.
El arabasıyla kovalamaca sahneleri, 3 farklı mekanda (Santa Domingo Otoparkı, AAA rampası "Touring Club" ve belediyeye ait Plaza de la Democracia'da) çekildi. Kovalamaca sahneleri çekilirken birkaç kaza yaşandı. Kasapta çekilen sahneler, et kokusundan ötürü oldukça zorlu geçti.
Uluslararası San Sebastian Film Festivali'nde "Gençlik Jürisi Ödülü", Miami Film Festivali'nde "Seyirci Ödülü" ve Uluslararası Palm Springs Film Festivali'nde "Özel Jüri Mansiyonu" kazanan filmin ayrıca katıldığı festivallerde ödülle sonuçlanmayan 4 adaylığı var.
Filmin bir çok türden beslenmiş olması, seyirci yelpazesinin geniş olabileceğine dair bir işaret olabilir. Filmde birkaç şiddet sahnesi haricinde seyirciyi rahatsız edebilecek bir sahne yok. 7 Cajas, elbette bir "Cidade de Deus / Tanrı Kent" ya da “Ultima Prada 174 / Son Durak 174” değil. Ancak kesinlikle son yılların akılda kalan Güney Amerika yapımı filmlerinden biri.

Imdb note : 7.9                             My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder